Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Pikku-Finlandia avautui

Helsingin kaupunki ja Finlandia-talo ovat tuoneet yhdessä Helsinkiin uuden tapahtumakeskuksen, puurakenteisen Pikku-Finlandian. Talo sijaitsee Töölönlahden rannassa ja siinä on yhteensä 2200 neliötä asiakastilaa.

Töölönlahti avautuu talon päädyssä olevan Finlandia Cafe&Wine -viinikahvilan suurista ikkunoista ja Helsingin pisimmältä, 127-metriseltä terassilta.

”Haluamme, että etenkin nuoret aikuiset löytävät Töölönlahden kulttuurihelminauhan uuden aarteen. Siksi olemme auki aamusta iltaan ja yleisötilat ovat taidegalleria- ja livemusakeikkakäytössä”, toteaa Finlandia-talon toimitusjohtaja Johanna Tolonen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pikku-Finlandia taipuu monenlaisiin live-elämyksiin, joita olemme janonneet jo pitkään. Tila on täysin muunneltavissa ja sen kolme salia voidaan tarvittaessa yhdistää suureksi yhteiseksi tilaksi. Pikku-Finlandiassa on Helsingissä kovasti kaivattua tasalattiatilaa livekeikkoja varten, sekä Finlandia-talon vastikään uusittu teknologia. Kulttuurielämykset ovat kokonaisvaltaisia, kun vaikkapa konserttiin yhdistyvät viinikahvilan tarjoilut sekä kurkistus Finlandia Gallerian vaihtuviin näyttelyihin. Tapahtumakäytävällä on teoksia suomalaisilta eturivin taitelijoilta ja upeassa aulassa on Elina Brotheruksen ja Tamara Piilolan työt Helsingin kaupungin taidemuseon, HAM:in kokoelmista.

Finlandia Cafe&Wine tarjoilee elämyksiä ruuan ja juoman muodossa

Viinikahvila Finlandia Cafe&Wine on auki aamusta iltaan. Lauantaiaamupäivisin siellä nautiskellaan brunssipöydän runsaista antimista, joihin kuuluu monipuolisesti suomalaisia herkkuja. Arkipäivisin tarjoillaan kenties kaupungin parhaalla hinta-laatu-suhteella varustettu lounas, jonka kanssa viinilasillisen saa viidellä eurolla. Illan tullen paino siirtyy sanalle viini. Valikoimassa on viinejä ja pienpanimon oluita, joita ei tule kaikkialla vastaan. Pikku-Finlandialle ja arkkitehdille on tekeillä omat nimikko-oluet, joita saa vain Finlandia Cafe&Winessa. Viinikahvilasta voi lainata kiikareita tutustuakseen esimerkiksi harvinaisiin ja uhanalaisiin Töölönlahdella useana vuonna pesineisiin nokikanaan ja haapanaan. Kevään edetessä Pikku-Finlandian tilat laajenevat terassille, jolla grillataan lammasburgereita ja valmistetaan loimulohta livemusiikin tahdissa.

Viinikahvilassa kunnioitetaan suomalaista muotoilua ja astiastossa on muun muassa Riihimäen Lasismin suupuhallettua lasia sekä puuseppä Arto Salmisen puuastioita. Suomalaisen startup-yrityksen, Evergreen Wallsin, toistuvasti uutta satoa tuottavalla yrttiseinällä on 200 syötävää kasvia. Yrttejä käytetään keittiön ruuanvalmistuksessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aukioloajat:
ma-ti 8.00–18.00, ke-pe 8.00–21.00, la 11.00–21.00, lauantaisin Lazy Saturday brunssi 11-15

 

Tapahtumakalenteri täyttyy kovaa vauhtia

Pikku-Finlandian tilauskirjat pullistelevat ja ​​syksyn halutuimmille päiville on avattu jonotuslista. Nyt on aika tehdä varaus, jos mielii saada tilan. Helsingin kaupunki ja Finlandia-talo odottavat myös kansainvälisiä matkailijoita katsomaan Helsingin uutta maamerkkiä. Pikku-Finlandia lunastikin kärkipaikan Helsinki Partnersin kansainvälisille medioille tarkoitetulla listalla.

Pikku-Finlandia järjestää säännöllistä kulttuuritoimintaa tilavuokrausperiaatteella ja myös yhteistuotantoja esimerkiksi Savoy Jazzin kanssa.

Muunneltava rakennus on ainutlaatuinen nähtävyys

Talon pääperiaatteet ovat muunneltavuus, kestävyys ja vastuullisuus. Pikku-Finlandia on puurakennus, jossa on käytetty laajasti eri puurakennustuotteita. Rakenteina on käytetty muun muassa 95 mäntyä sellaisenaan valtavine oksineen. Rakennus toimii hiilivarastona, sillä puu sitoo hiilidioksidia koko käyttöikänsä ajan. Pikku-Finlandian suunnittelu tehtiin yhteistyössä Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijoiden kanssa. Jaakko Torvisen Finlandia Forest -niminen ehdotus valittiin toteutuksen lähtökohdaksi.

”Halusin tuoda metsän takaisin kaupunkiin. Suomalaisuus yhdistyy mielessäni metsään ja puihin. Mäntymetsä on Suomen yleisin metsätyyppi, ja mänty kansallisromanttinen symboli, jo taidemaalari Akseli Gallen-Kallelan töistä lähtien. Töölönlahdella on ennen ollut paljon puita ja halusin tuoda puut sinne nyt takaisin”, arkkitehti Jaakko Torvinen sanoo ja jatkaa:

”Ajatuksena oli käyttää puita Pikku-Finlandian rakenteissa sellaisenaan. Yleensä oksaisia puita pyritään puurakentamisessa välttämään, mutta nyt halusin nimenomaan sellaisia. Kävimme valitsemassa jokaisen puun yksitellen metsästä ja sijoitin puut yksilöllisesti pohjapiirrokseen, jonka mukaan männyt on asennettu paikalleen. Mäntyjen kaarna ja nilakerros kuorittiin painepesurilla, mikä jättää puun pinnan koskemattomaksi.

Finlandia-talon perusparannuksen ajan uudessa Pikku-Finlandiassa nähdään runsaasti yleisölle avoimia tapahtumia. Pikku-Finlandia toivottaa tervetulleeksi kaikki helsinkiläiset sekä matkailijat niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Talo tarjoaa kulttuurielämyksiä jokaiselle. Tulevaisuudessa rakennuksen on tarkoitus palvella päiväkotina tai kouluna Helsingin kaupungin tarpeiden mukaan.

Faktoja Pikku-Finlandiasta:

  • Pinta-ala: asiakastilat 2200 m²
  • Kapasiteetti 1100 henkilöä
  • Istuva illallinen 800 henkilölle
  • Rakennuttaja: Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
  • Suunnittelijat: arkkitehdit Jaakko Torvinen, Elli Wendelin ja Havu Järvelä, yhteistyössä professori Pekka Heikkisen ja Arkkitehdit NRT Oy:n kanssa
  • Urakoitsija FM-Haus Oy, urakoitsijan arkkitehti Arkitekturum Oy
  • Tilatiedot: 4 salia, kapasiteetit 250-290 henkilöä/sali sekä kabinetti ja kahvila
  • Viinikahvilassa asiakaspaikkoja 40, laaja viinivalikoima sekä pienpanimo-oluita
  • Kaupungin pisin terassi (127 m) sekä 250 m² terassi Töölönlahden suuntaan, jolla asiakaspaikkoja 200
  • Terassilla top-box baari, barbeque ja loimulohigrillausta kesäisin

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.