Hyppää sisältöön
Pyöräilijöitä yhteyslautalla Saariston rengastiellä.
· Ikkunapaikka

Saariston rengasteiden kausi pitenee

Saariston rengasteille on tiedossa odotettu kausipidennys tulevalle kesälle. Koko reitti on kierrettävissä syyskuun toiselle viikolle saakka.

Tarve Saariston rengastien ja Pienen rengastien sesonkien pidentämiselle sekä uusien kasvumahdollisuuksien luominen saaristomatkailulle on jo kauan ollut toistuva keskustelunaihe saaristossa.

Nyt Varsinais-Suomen ELY-keskus on päättänyt pidentää tämän vuoden yhteysalusyhteyksien liikennöintiä viikolla niin, että rengastiet ovat kauttaaltaan kierrettävissä 10.5.–8.9.2024. Tämä laajentaa mahdollisuuksia kokea laajan saaristo-alueen upeutta silloin, kun kävijöitä on alueella vähemmän ja kapasiteettia enemmän esimerkiksi majoituspalveluissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kauden pidennys edistää työllisyyttä ja palveluja

Yhä useampi työpaikka ja palvelu saaristossa on riippuvainen matkailijoista. Sekä pidennetty kesäsesonki että muiden sesonkien palveluiden auki pitäminen on ensisijaisen tärkeää saaristolle ja reitin varrella sijaitseville yrityksille ja asukkaille.

Saariston rengasreittejä kiertää kokonaisuudessaan noin 50 000 henkeä vuodessa. Yhteysalusreitit, jotka määrittelevät mahdollisuutta kiertää Saariston rengastien kauttaltaan, ovat MS Antonia Houtskarin ja Iniön välillä sekä MS Östern Nauvon ja Rymättylän välillä.

”Viikon mittaisella kausipidennyksellä selvitetään, riittääkö reiteille innokkaita käyttäjiä vielä syyskuussa. Matkustajamääriä tullaan seuraamaan ja kausipidennyksen mahdollisesta uusimisesta päätetään liikennöintikauden jälkeen”, kuvaa projektipäällikkö Ilmari Viljanen Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Saaristo on auki joka päivä

Kesä on saaristossa sesonkiaikaa, mutta yhtä lailla muut vuodenajat näkemisen arvoisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Saaristo on auki 365 päivää vuodesta, ja yhä useampi ymmärtää, että esimerkiksi syksy on upea ja ainutlaatuinen aika saaristossa kesän ohella”, saaristokaupunki Paraisten matkailupäällikkö Benjamin Donner tiivistää.

”Se, että rengasteiden ympäri ei pääse kauttaaltaan ympärivuotisesti, rajoittaa samalla tulijoiden määrää valtavasti. ELY-keskuksen tiukka budjetti on rajoittanut mahdollisuutta satsata kunnolla pidempään sesonkiin, ja se että rahaa saatiin nyt kohdennettua tähän on saaristolle pitkäjänteisesti tärkeä asia. Tämä on merkittävä askel alueen taloudellisen hyvinvoinnin kannalta. Lisäviikko antaa monelle yritykselle ja palvelulle mahdollisuuden pidentää aukioloa, ja pitkäjänteisesti sesonkipidennys sekä uudet matkailusesongit luovat työpaikkoja ja jättävät tärkeää rahaa alueelle.”

Lähde: Varsinais-Suomen ELY-keskus

Kuva: Juho Kuva / Visit Parainen

Ikkunapaikka
Ikkunapaikka

Uutisvinkit ja palaute Ikkunapaikan toimitukselle: mail@ikkunapaikka.fi.