Hyppää sisältöön
Vuoden 2023 matkailutilastot Oulusta ja Pohjolan rengastieltä on julkaistu. Sekä yöpymisten että saapuneiden matkailijoiden määrä sekä kasvoi huomattavasti edellisvuoteen verrattuna.
· Riikka Krenn

Saksalaiset ovat löytäneet Oulun – merkittävä kasvu kävijäluvuissa

Vuoden 2023 matkailutilastot Oulusta ja Pohjolan rengastieltä on julkaistu. Sekä yöpymisten että saapuneiden matkailijoiden määrä sekä kasvoi huomattavasti edellisvuoteen verrattuna.

Erityisen huimaa kehitys oli euromääräisessä majoitusmyynnissä, joka kasvoi Oulussa jopa 10% edellisvuodesta. Suurimmaksi kansainvälisten matkailijoiden ryhmäksi nousivat saksalaiset matkailijat, joiden yöpymiset Oulun seudulla lisääntyivät 32% viime vuoteen verrattuna.

Oulussa kirjattiin vuoden 2023 tammi–joulukuussa 598 000 rekisteröityä yöpymistä, joista kotimaisia oli 519 000 ja ulkomaalaisten tekemiä 79 400 yötä. Yhteensä yöpymiset lisääntyivät 7% viime vuoden tammi–joulukuusta. Kaikki majoitusmyynti Oulussa nousi edellisvuodesta 10% yhteensä 46,1 miljoonaan euroon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saksalaiset ja ruotsalaiset kansaivälisten kävijöiden kärjessä

Saksalaisten matkailijoiden yöpymiset Oulussa kasvoivat 19% viime vuoteen verrattuna. Toiseksi eniten kansainvälisiä matkailijoita saapui Ouluun Ruotsista, josta saapuvien yöpymiset kasvoivat 13%. Kokonaisuudessaan kansainvälisten matkailijoiden yöpymiset Oulussa kuitenkin vähenivät 2%, mitä osaltaan selittävät haasteelliset lentoyhteydet vuoden 2023 aikana.

“Meidän tulee kehittää määrätietoisesti sekä lentoyhteyksiä että alueellisia matkaketjuja. Saksalaisten matkailu näkyy jo nyt vahvasti Oulun seudulla. Lufthansan tarjoamat hyvät Münchenin jatkoyhteydet avaavat myös muille markkina-alueille mahdollisuuden saavuttaa meidät entistä paremmin. Kansainvälisen matkailun kasvuun vaikuttaa etenkin lentotarjonta sekä lentolippujen hinta”, toteaa Oulun Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari.

Pohjolan rengastiellä eli Oulun seudulla kirjattiin vuoden 2023 tammi–joulukuussa 1,3 miljoonaa rekisteröityä yöpymistä, joista kotimaisia oli 1,1 miljoonaa ja ulkomaalaisten tekemiä 164 000 yötä. Yhteensä yöpymiset lisääntyivät 2% viime vuoden tammi–joulukuusta. Myös Pohjolan rengastiellä majoitusmyynnin kasvu oli huimaa: majoitusmyynti oli yhteensä 78,2 miljoonaa euroa ja kasvoi täten edellisvuoteen verrattuna 9%.

Kuten Oulussa, myös Pohjolan rengastiellä merkittävimpänä kansainvälisten matkailijoiden ryhmänä korostuivat saksalaiset: saksalaisten matkailijoiden osuus Oulun seudulla kasvoi jopa 32%.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

“Pohjolan rengastie on nuori matkailutuote, jonka markkinointi on vasta alkumetreillä niin kotimaisesti kuin kansainvälisesti. Rengastien saama positiivinen vastaanotto sekä koko matkailualueen hyvät kasvuluvut osoittavat kuitenkin, että meidät on löydetty. Seudullinen yhteistyö matkailun kehittämiseksi jatkuu nyt entistä tiiviimpänä Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 siivittämänä”, kertoo Kivisaari.

Vuoden 2023 matkailutilastojen perusteella Oulu ja Pohjolan rengastie vahvistavat jalansijaansa houkuttelevana matkailualueena. Lufthansan ympärivuotisen suoran lentoyhteyden Oulun ja Münchenin välillä odotetaan lisäävän kansainvälisten matkailijoiden mahdollisuuksia saavuttaa Oulu jatkossa entistäkin paremmin.

Lähde: Visit Oulu

Ikkunapaikan päätoimittaja Riikka Krenn
Riikka Krenn

Riikka Krenn on Ikkunapaikan päätoimittaja, joka seuraa matkailualan tapahtumia tarkalla silmällä ja uteliaalla mielellä.