Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

SMALilaiset kokoontuivat Espanjan Sevillaan

SMALin kevätkokous järjestettiin viime viikonloppuna Espanjan aurinkoisessa ja lähes 30-asteisessa Sevillassa.
Espanjan matkailuviranomaisten mukaan suomalaiset ovat löytäneet Sevillan, vaikka suoria lentoja kaupunkiin ei ole. Koko Andalusian alueella majoittui viime vuonna 63 000 suomalaista ja tämän vuoden luvut ovat jo nelisen prosenttia vuotta 2019 edellä.

86-henkistä kokousporukkaa isännöivät ja emännöivät Andalucian Sevillaa markkinoivat Turespana, Sevillan kaupunki, Andalucia matkailuviranomaiset, Turismo de la Provincia of Sevilla sekä Huelvan matkailuviranomaiset. Ja kiirettä piti, kun kaikki halusivat näyttää osansa upeasta Sevillasta ja sen ympäristöstä.

Torstaina pääporukka oli häthätää ehtinyt hotelliin, kun lähdettiin jo kaupunkikierrokselle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Ryhmäkuva Plaza de Españalla.

Sevillan historia ulottuu tuhansien vuosien taakse. Paikalla on ollut asutusta ikiajoista alkaen, mutta virallisesti historioitsija sanovat sen syntyneen 700-800 eaa. Kaupunkia ovat hallinneet milloin kreikkalaiset, roomalaiset, foinikialaiset, karthagolaiset ja arabit. Muslimivalta kesti kaupungissa vuodesta 711 aina vuoteen 1248, ja kaupungissa on edelleen selkeästi nähtävissä arabivaikutus.

Ennen illallista tutustuttiin upeaan Alcazar de Sevillan palatsiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

 

Perjantain kokouspäivän aikana käytiin läpi ajankohtaisasioita, kuten vakuusasioita ja uusia EU-säädöksiä. Paneeleissa keskusteltiin päivänpolttavista aiheista.

“Is the airline industry keeping up with increasing travel demand?” aiheesta keskustelivat Fasadan Olli Kariniemi, Sevillan lentokentän Alvari Velazquez, Visit Finlandin Espanjan ja Italian maajohtaja David Campano sekä Sevillan kaupungin Beatriz Arilla. Moderaattorina toimi Ms. Fátima Blanco Villaverde, Head of Department ‘Events’ Spain and International Markets, Turismo de Andalucía.

Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että suorat lennot luovat kysyntää. Toistaiseksi Tanskan Billund on ainoa lentokenttä Pohjoismaissa, mistä on suorat lennot Sevillaan.

Päivän toisessa paneelissa keskusteltiin siitä pystyvätkö lentoyhtiöt vastaamaan nopeasti kasvaneeseen kysyntään. Moderaattorina toimi SMALin puheenjohtaja Anne-Marjut Väänänen ja aiheesta puhuivat Finnairin Sari Fairchild, Lufthansan Ann Boykin sekä Norwegianin Camilla Karlsson.

Kaikki lentoyhtiöedustajat nostivat esiin samat haasteet. Kun lentotoimiala alkoi viime vuonna elpyä, yhtiöt kärsivät työvoimapulasta sekä välillisesti myös lentokenttien työvoimapulasta sekä lukuisista lakoista. Korkea polttoaineen hinta – vaikkakin se on laskussa – on tuonut yhtiöille lisäkustannuksia. Myös inflaatio vaikuttaa kustannuksiin.
Uusia haasteita tuovat lentokenttien asettamat rajoitukset lentojen määrille. Muun muassa Amsterdamin kentällä on rajoitettu lentojen määrää ja monilla Saksan kentillä on sama tilanne. Lentoyhtiöitä pyydetään rajoittamaan tarjontaansa, kun lentokentät eivät pysty hoitamaan suuria matkustajamääriä.

Lufthansan Ann Boykin muistutti myös ilmastohaasteista. Lufthansa esitteli fly&train-tuotteen jo vuonna 1992, ja raideliikenne on onnistuttu liittämään saumattomasta lentokenttiin. Useille Saksan kentille pääsee vaivattomasti pääratoja pitkin.
Finnairin Sari Fairchildin mukaan Suomessakin pitäisi vihdoin saada päärata yhdistymään saumattomasti lentokentälle. “Tiedämme, että raha on tiukalla, mutta toivottavasti asia saadaan mahdollisimman nopeasti etenemään.”

CIBT Visas kertoi viisumien ja A1-hakemusten ajankohtaisia asioita. CIBT:n kautta voi hakea viisumeita ja yritys auttaa myös A1-kaavakkeiden täytössä.  Veeran mukaan eniten viisumeita haetaan nykyisin Kiinaan, Intiaan, Saudi-Arabiaan, USAhan ja Australiaan.

 

Suomen Messujen liiketoimintapäällikkö Noora Haatainen kertoi messukuulumiset ja puhui brändin rakentamisesta. Ensi vuonna messut järjestetään 18.-21.tammikuuta.

Taukokahvit oli katettu hotellin pihalle, missä saatiin pieni hetki nauttia aurinkoisesta lämmöstä ja vaihtaa kuulumisia.

 

 

 

 

 

 

Espanjan matkailutoimiston Suomen maajohtaja Julio Enrique Jiménez (keskellä) iloitsi, että Sevillaan oli saapunut reilut 80 SMALilaista. Kuvassa vasemmalta Amadeus Finlandin tuore toimitusjohtaja Samuli Sakari, SMALin Jenni Kemppainen, Julion oikealla puolelle Marko Kauppinen Health4Travel ja Aviarepsin Minna Lahtinen.

 

SMALin sääntömääräisen kokouksen puheenjohtajaksi valittiin tällä kertaa Tallink Siljan Jani Mäkelä ja sihteeriksi tuttuun tapaan SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Perinteisesti olemme ottaneet kuvan ensi kertaa SMALin kevätkokoukseen saapuneista. Ilahduttavasti joka kerta löytyy kymmenisen ensikertalaista. Tässä tämän vuoden ensikertalaiset.

Tiukan kokouspäivän päätteeksi järjestettiin vielä workshop.

 

 

 

 

 

Illallisilla kokousväki pääsi herkuttelemaan paikallisilla mauilla mitä upeimpiin paikkoihin. Noin tunnin ajomatkan päässä Sevillasta sijaitsevan Hacienda Los Angelesin upeat puitteet toimivat kulisseina perjantain illalliselle. Ennen illallista saimme nauttia dramaattisesta hevosesityksestä.

Tästä pääset katsomaan pienen otteen esityksestä Hacienda Los Angeles

 

 

Lauantaina oli kaksi vaihtoehtoista koko päivän retkeä. Toinen niistä suuntautui Huelvan Donanan kansallispuistoon sekä tutustumaan millaisilla aluksilla Kristoffer Kolumbus vuonna 1492 lähti täältä kohti tuntematonta ja löysi Amerikan.

 

 

Matkan viimeisellä yhteisellä illallisella SMALin puheenjohtaja Anne-Marjut Väänänen kiitti vielä koko SMALin henkilöstöä. Vasemmalta Anne-Marjutin ympärillä Heli Mäki-Fränti, Jenny Pihlström-Odrobinski, Jenni Kemppainen ja Tarja Luoma.

 

 

SMALin kevätkokouksessa mukana Leena Aalto.

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.