Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Schiphol-saaga jatkuu

Alankomaiden hallitus valittaa Schipholin lentoaseman lentorajoituksista

Alankomaiden hallitus on ilmoittanut valittavansa tuomioistuimen päätöksestä, joka estää Amsterdamin Schipholin lentoasemaa (AMS) vähentämästä lentojen määrää tulevalla talvikaudella.

Kerroimme viime viikolla tuomioistuimen päätöksestä, jonka mukaan Alankomaiden hallitus ei voi määrätä Schipholia vähentämään lentojen määrää marraskuusta 2023 lokakuuhun 2024. Syynä oli se, ettei se noudattanut Euroopan unionin säännöksiä, koska se ei kuullut lentoyhtiöitä eikä noudattanut EU:n lainsäädännön mukaisesti “huolellista tarkastelua”, eli ei tutkinut muita toimenpiteitä, joilla melusaastetta voitaisiin vähentää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt hallitus aikoo valittaa tuomioistuimen päätöksestä. “Tuomio ei ole Schipholin lähellä asuvien ihmisten edun mukainen,” hallituksen kirjelmässä sanotaan.

Lentoyhtiöiden mukaan melun ja ilmansaasteiden vähentämiseksi voidaan käyttää muitakin keinoja, kuten tehokkaampia ja hiljaisempia uuden sukupolven lentokoneita.

Viime viikolla Schipholin lentoasema ilmoitti suunnitelmistaan poistaa kaikki yölennot vuoden 2025 loppuun mennessä, ja vähentää niitä tuntuvasti vuoden 2024 loppuun mennessä. Rajoitus vaikuttaa kello 00:00-06:00 välisenä aikana tapahtuviin lähtöihin sekä kello 00:00-05:00 välisenä aikana tapahtuviin saapumisiin.

Tämän lisäksi Schophol aikoo kieltää kaikki yksityislennot sekä vanhempien, enemmän päästöjä ja melua aiheuttavien lentokoneiden käytön. Jälkimmäinen saattaa aiheuttaa päänvaivaa AMS:n rahtiliikenteen harjoittajille, jotka käyttävät yleensä Boeing 747-400 -lentokonetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.