Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

SMALin syyskokous keräsi alan toimijat pitkästä aikaa yhteen

SMALin syyskokous keräsi lähes satakunta osallistujaa paikan päälle Helsingin hiljattain uusittuun Crowne Plaza Hesperia hotelliin. Teamsin kautta mukana oli kolmisenkymmentä osallistujaa.

Liiton puheenjohtaja Anne-Marjut Väänänen iloitsi aamun tervehdyssanoissa kentältä kuuluneista positiivista uutisista. Koko alaa puolitoista vuotta moukaroinut korona-aika on toivottavasti pikku hiljaa selätetty ja olemme valmiina uuteen nousuun.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Kuva Jenny Pihlström-Odrobinski

 

Päivän ensimmäisessä paneelissa keskusteltiin kestääkö kotimaanmatkailun noste ja miten incoming-matkailu puhalletaan taas henkiin?

Paneelin moderaattorina toimi Jukka Paco Halonen, Viada DMC ja SMALin hallituksen varajäsen.
Panelisteina toimivat toimitusjohtaja Taru Keronen, Eckerö Line AB; Ranuan Seudun Matkailun toimitusjohtaja Johanna Koivunen, toiminnanjohtaja Hannu Komu, Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoma ry; liikennöitsijä Petri Reunanen, Kymen Charterline Oy/ Bussimatkatoimisto ja Helsingin kaupungin matkailupäällikkö Nina Vesterinen.

Vaikka katseet halutaan jo siirtää tulevaan, paneelin alussa summattiin vielä lyhyesti mitkä olivat pandemian suurimmat haasteet ja mitä olisi pitänyt tehdä toisin. Panelistit totesivat yhteen ääneen, että on ollut valtavan työlästä koettaa seurata valtionvallan ohjeita.  Jopa lähitulevaisuuden suunnittelu oli äärimmäisen vaikeaa. Selkeää viestintää jäätiin kaipaamaan. Määräysten pitäisi olla ennakoitavia ja selkeitä. Yrityksillä pitää olla toimintaedellytykset.

Mennyt kesä oli hyvä kotimaan matkailun kesä, mutta kansainvälisen matkustuksen puute huolestuttaa. Eckerön Linen Taru Keronen näkee, että vielä ensi kesänäkin keskitytään Visit Finlandin strategian lailla lähialueeseen ja Eurooppaan. Aasialaisia ja amerikkalaisia Euroopassa tuskin entiseen malliin nähdään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Panelistit näkevät, että kotimaan matkailun noste jatkuu myös ensi kesänä, vaikka maailma muuten jo aukeaakin.

Suoman Hannu Komi totesi, että yhtenä osana kotimaan matkailun edistämistä ensi kesänä on ryhmämatkailun elvyttäminen.  Menneenä kesänä se oli hyvin vähäistä, mutta Komi uskoo, että ensi kesä on ryhmämatkailun ennätyskesä.
Kymen Charterlinen Petri Reunanen muistuttikin, että ryhmämatkustus on olemassa olon perusedellytys bussiyhtiöille.
Kaakkois-Suomen yrittäjät odottavat ja toivovat Venäjän rajan pikaista aukeamista. Hannu Komin sanoin ”Rajan ja Pietarin aukeaminen on itäisessä Suomessa märkä uni.”

Tulevasta talvesta Ranuan Johanna Koivunen totesi, että Ranualle on nyt kehitetty tuotteita tulevaksi talveksi nimenomaan suomalaisia lomailijoita varten, vaikka perinteisesti asiakasvirta on talvisin tullut ulkomailta. Haasteena on, että suomalaisten maksukyky on eri luokkaa.

Panelistit totesivat myös, että nyt tarvitaan Visit Finlandille selkeästi enemmän rahaa Suomen markkinointiin meidän kaikkien hyväksi. Viestintä on nyt erityisen tärkeää, sillä ulkomailla luullaan edelleen, että Suomen rajat ovat vielä kiinni.

Paneelissa saatiin myös erinomainen keskustelu aiheesta kestävä matkailu. Paco Halonen kysyi, riittäkö se, että yrityksellä on jonkin sortin vihreä leima vai vaativatko asiakkaat muutakin.

Aihe herättää odotetusti tunteita. Taru Kerosen sanoin: ”Kaikki ymmärtävät, että matkailun vastuullisuus on äärimmäisen tärkeä kysymys. Mutta siitä ei ole juurikaan keskusteltu, että se tulee hintalapun kanssa. Suomi, Euroopan mukana, haluaa olla edelläkävijä ilmastoasioissa, ja se tulee olemaan todella suuri murros koko matkailualalle.”

Kerosen mukaan esimerkiksi varustamoiden tavoitteena on, että vuoteen 2050 merenkulku on hiilineutraalia. Se on valtava tavoite ottaen huomioon, että tällä hetkellä ei ole teknologiaa, eikä polttoaineita, joilla se olisi edes mahdollista tehdä. Esimerkkinä Keronen kertoi, että mikäli Eckerön Finlandia muutettaisiin kulkemaan sähköllä, koko autokansi olisi täynnä akkuja.
Muutokset hiilineutraaliuden saavuttamiseksi tulevat maksamaan valtavia summia ja Kerosen mukaan nyt on ymmärrettävä, että loppu kädessä kuluttaja muutoksen maksaa.  Lopuksi Keronen vielä muistutti: ”Nyt kannattaa matkustaa. Se ei enää koskaan tule olemaan yhtä halpaa kuin nyt.”

Nina Vesterinen muistutti, että kestävä matkailu pitää sisällään monia elementtejä. ”Se on myös sosiaalisesti kestävää, kulttuurillisesti kestävää ja myös taloudellisesti kestävää.”

Visit Finlandin uuden strategian mukaan Suomen tavoite on olla maailman johtava kestävän matkailun maa.


Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen haki vastauksia kysymykseen muuttuuko kansainvälinen matkustus pysyvästi?

Tuominen totesi heti alkuun: ”Kyllä muuttuu, mutta kysymys on kuinka pitkäksi aikaan.”
Hän muistutti, että syyskuun alkuun saakka oli suositus; vältä kaikkea matkustusta. Nyt pitää harjoittaa erityistä varovaisuutta. Hän kävi läpi mitkä rajoitukset ovat edelleen voimassa ja päivitti missä mennään ulkorajojen avaamisen suhteen.

SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti kävi läpi ajankohtaisia SMAL-asioita ja esitteli SMALin korona-aikana tekemiä tilastoja myynnin kehityksestä ja alan tilanteesta. Ilahduttavaa on, että takaisin töihin on päässyt palaamaan jo yli 50 % alan työntekijöistä. Suomen BSP-myynti kasvoi syyskuussa 1655 prosenttia elokuuhun verrattuna. Kun vertaillaan tammi-syyskuuta 2020 ja 2021, ollaan kuitenkin vielä 32 prosenttia viime vuotta jäljessä.
Mäki-Fränti kiitti jäsenistöä siitä, että nämä ovat tunnollisesti raportoineet lukujaan. Näin on pystytty saamaan ajantasaista tietoa siitä, missä matkailussa mennään.

SMALin juristi Tarja Luoma päivitti kuulijakuntaa matkailuteollisuuden ajankohtaisista lainopillisista asioista ja kertoi missä mennään matkapakettidirektiivin kanssa.

Vieraspuhujana tilaisuudessa oli Johanna Gummerus, Professor (Associate) in Marketing, Hanken Svenska handelshögskolan. Hän haki vastauksia kysymykseen miten kuluttajan luottamusta vahvistetaan ja miten vaikutetaan mielikuviin matkustamisesta?

Iltapäivän paneelissa keskusteltiin ryhmäkaupan tulevaisuudesta. Paneelia moderoi Anne-Marjut Väänänen ja paneelissa olivat mukana myyntijohtaja Mikko Turtiainen, Finnair Oyj, Jutta Vatanen, Country Manager Finland, American Express Meetings and Events, toimistopäällikkö Heidi Laukas, Kouvolan Matkatoimisto Oy; myyntijohtaja Jani Mäkelä, Tallink Silja Oy; myyntijohtaja Kaj Takolander, Viking Line Abp ja Jan Nyholm, Head of Sales Finland, AirBaltic.

 

Paneeli alkoi lyhyellä katsauksella siitä, miten korona on muuttanut yritysten toimintaa. Kaikki totesivat, että selvää on, että kaikki tulee muuttumaan, mutta miten paljon, se jää vielä nähtäväksi.
Ryhmäkaupan tulevaisuudesta pohdittiin muun muassa sitä, haluavatko ihmiset tulevaisuudessa enää matkustaa ryhmissä.
Aiemmin ryhmäkauppaa varustamoiden ja lentoyhtiöiden puolelta tuki muun muassa se, että liputuksen ja laskutuksen suoritti matkanjärjestäjä. Nykyteknologialla asialla ei ole enää niin suurta merkitystä, kun toimintojen hoitaminen onlinessa ei vaadi enää henkilökuntaa entiseen tapaan.

Matkanjärjestäjät kuitenkin uskovat, että ryhmäkaupalle on edelleen paikkansa. Aina on paikallisseuroja ja porukoita, jotka haluavat matkustaa yhdessä ja myös yksittäisiä asiakkaita, jotka mielellään lähtevät matkaan mieluummin porukassa kuin yksin.

Heidi Laukas muistutti yhteistyökumppaneita, että antakaa matkatoimistojen palvella asiakkaita. ”He eivät ole teidän tai meidän asiakkaita, vaan meidän ja teidän yhteisiä asiakkaita.”
Etenkin maakunnissa nähdään tärkeänä, että asiakkailla on oma matkatoimisto, joka voi palvella matkustajia heidän omalla paikkakunnallaan ja omalla kielellään.

Matkamessujen Lumia Ankkuri kertoi missä MATKA 2022:n järjestelyissä mennään. Hän muistutti, että matkamessujen yksi tärkeimmistä tehtävistä on tukea toimialan elpymistä ja yhtä tärkeää on myös kuluttajien luottamuksen palauttaminen toimialaan ja matkustamiseen.
”Nyt on vihdoin lupa innostua, unelmoida ja tehdä matkasuunnitelmista totta”, Ankkuri muistutti. Matka22:n teema onkin Lupa matkustaa – License to travel.
Tammikuisten matkamessujen partnermaa on Kreikka.
Matkamessut toteuttaa varsinaisen face-to-face workshop –päivä 19.1., jonka lisäksi järjestetään digitaalinen workshop-päivä 26. tammikuuta.

Matkamessujen perjantaina 21.1. järjestetään alkusyksystä siirtynyt Global Travel Restart.

 

Päivän lopuksi osallistujat jaettiin ryhmiin ja tuttuun tapaan niissä keskusteltiin SMALin antamista eri aiheista. Ryhmiltä saatiin hyviä vinkkejä ja mielipiteitä miten tästä eteenpäin. SMALin toiminnasta annettiin vuolaat kiitokset koronan aikana, ja erityisesti Heli Mäki-Fräntin hyvistä esiintymisistä eri viestimissä. Myös liiton pitkin korona-ajan keräämää dataa ja sen jakamista kiiteltiin.

 

SMALin sääntömääräinen kokous sujui jouheasti. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Amadeuksen Janne Aarniovuori ja Heli Mäki-Fränti toimi tuttuun tapaan sihteerinä.

Osallistujien toteamisen jälkeen hyväksyttiin SMALin päivitetyt eettiset ohjeet. Edelliset oli tehty vuonna 2011.

Kokouksessa käytiin läpi SMALin toimintasuunnitelma vuodelle 2022. Listalla ovat muun muassa: Matkailun elpyminen covid-19-pandemiasta, SMALin organisaation ja strategian kehittäminen sekä jäsenistön kasvattaminen ja sitouttaminen, matkailualan lainsäädännön muutokset, jäsenkokoukset ja muut tapahtumat, viestintä, tutkimus ja tilastointi sekä koulutus ja liiton ja palveluyhtiön välinen työnjako.

Varsinaisten jäsenten jäsenmaksuiksi ensi vuodelle ehdotettiin ja hyväksyttiin 10 % alennettu hinta vuoden 2020 jäsenmaksun suuruudesta. Jäsenmaksua ei vuonna 2022 lasketa viimeisestä vahvistetusta tilinpäätöksestä ja tammikuun 2022 tilanteen henkilöstön määrästä, vaan suoraan vuonna 2020 laskutetusta jäsenmaksusta, jota alennetaan 10 prosentilla.

Kokouksessa vahvistettiin talousarvio vuodelle 2022 sekä tilintarkastajat ja toiminnantarkastajat vuodelle 2021.

Kuva: Jenni Kemppainen.

Uudeksi kunniajäseneksi nimitettiin SMALin keväällä eläkkeelle jäänyt juristi Päivi Laatikainen-Mattsson. Anne-Marjut Väänänen kiitti Päivin valtavaa asiantuntemusta ja työtä matkailuelinkeinon hyväksi. Päivi tunnetaan sydämellisenä, iloisena ja, kuten Anne-Marjut muisti mainita, innokkaana tanssilattioiden kuningattarena.
Päivi sai lämpimien kiitosten ja upeiden kukkien lisäksi raikuvat aplodit kokousväeltä.

SMALin kevätkokous järjestetään vihdoin Riiassa 21.–23.huhtikuuta 2022.

 

Leena Aalto

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.