Hyppää sisältöön
· Leena

Talvipyrähdys Vilnaan

Liettuan pääkaupunki Vilna sijoittuu kärkisijoille Euroopan edullisimpien turistikaupunkien listauksissa. EU-maista Liettua oli toisiksi suurin nousija turistien maassa viettämien öiden lukumäärässä, selviää juuri julkaistusta Eurostatin vuoden 2018 raportista.

Liettuassa on matkailutarjontaa niin taiteen, ruoan kuin spa-hoitojen ystäville.

Tässä muutamia vinkkejä. 

Uzupis.

Kiertelyä Užupisin taidegallerioissa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Taitelijoiden suosimaa Užupisin aluetta Vilnassa on verrattu jopa Pariisin Montmartreen ja Kööpenhaminan Christianiaan.
Kyseessä ei ole kuitenkaan aivan tavallinen kaupunginosa, vaan vuonna 1997 tasavallaksi julistautunut mikrovaltio, jonka perustamista juhlitaan vuosittain huhtikuussa aprillipäivänä. Korttelin kaduilla saa tyydytettyä sekä kahvin- että taiteenhimonsa, sillä Užupis on täynnä lämminhenkisiä kahviloita, leipomoita, gallerioita ja taitelijoiden työhuoneita.
Liettuassa kahvittelu on edullista; höyryävän kahvin ja croissantin saa kolmella eurolla, kakunpalanen kustantaa 2−3 euroa ja espressosta joutuu pulittamaan vain euron. Kannattaa uskaltautua maistamaan myös paikallista erikoisuutta eli tammenterhokahvia.

 

 

Rentoutumista Vilnan ja Druskininkain kylpylöissä

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vilna tunnetaan tasokkaista kylpylöistä ja kylpylähotelleistaan, ja tarjolla onkin jos jonkinmoista hemmottelua hyvin luonnonläheisistä hoidoista idän eksoottisiin kylpyläterapioihin. Matkaaja voi valita 70 minuutin hieronnan 40 euron hintaan tai vastaavasti jotakin paljon luksukkaampaa.
Liettuan perinteikkäin, suurin ja suosituin rentoutumisen tyyssija on aivan etelässä, Druskininkaissa, vain puolentoista tunnin ajomatkan päästä Vilnasta. Toinen mainio kohde on Birštonas Kaunasin läänissä.
Liettuan kylpyläpalveluiden hintatasosta kertoo jotakin se, että jopa neljäs Liettuaan matkaava innostuu kokeilemaan maan rentouttavia hyvinvointipalveluja, SpaBusiness.com kertoo.

Mo Museo. Kuvaaja Norbert Tukaj

Erikoisia museoita

Liettua on veikeiden ja yllättävien museoiden maa. Esimerkiksi Vilnassa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää, kun astuu sisään ihmismieltä huijaavaan Vilnilin illuusioiden museoon.

Kaunasissa on museo, joka on perustettu Pyhän Mikaelin kirkon katakombeihin, ja siellä ei ole yhtään mitään nähtävää. Sokeiden museossa on nimittäin pilkkopimeää ja siellä koetaan kaikki koskettelemalla, kuuntelemalla ja haistelemalla.

Museokäynnit ovat mukavan edullisia, sillä pääsylipun hinta liikkuu kahden ja viiden euron välissä. Tänä vuonna joka kuun viimeisenä sunnuntaina 17 liettualaista museota avaavat ovensa ilmaiseksi museokansalle.

Zeppelinperuna. Kuvaaja_Andrius Aleksandravič.

 

Nautiskelua liettualaisilla herkuilla

Liettualaisen keittiön antimet ovat paitsi maistuvia myös edullisia, sillä maan ruokaperinne suosii puhtaita, yksinkertaisia raaka-aineita. Esimerkiksi suomalaistenkin suosikki, peruna, taipuu moneen: vaikkapa dumplingeiksi, makkaraksi ja limpuksi.
Liettualaisessa keittiössä tarjoillaan mielellään kuumia keittoja ja erilaisia leipiä. Suoraan luonnosta saatavia raaka-aineita pidetään suuressa arvossa. Ravintolassa kolme ruokalajia kahdelle ja pullo talon viiniä palanpainikkeeksi maksaa alle 50 euroa.

Kun etsii kaikkein korkealuokkaisinta ravintolaa, kannattaa klikata Valkoisen Oppaan eli White Guiden sivuille (whiteguide.com), joka listaa Pohjoismaiden ja Baltian parhaimmat ravintolat.

Vilna on esimerkiksi kahden Baltian top 3 -ravintolan eli Nineteen 18:n ja Sweet Rootin koti. Huippulaatuisten ravintoloiden 7 ruokalajin maistelumenu yhdelle maksaa 75–90 euroa. Hienojen ruokaelämysten hinta on siis hyvin samansuuntainen kuin Suomessakin.

 

Lisätietoja osoitteesta https://www.lithuania.travel/en/

 

Lähde: Liettua/Miltton

Leena