Hyppää sisältöön
· Leena

Thaimaa ryhtyi sotaan roskia vastaan

Thaimaa osallistuu Upcycling the Oceans -projektiin, jonka tavoite on vähentää roskien määrää merissä. Maa on myös kieltänyt tupakoinnin tietyillä rannoilla samasta syystä. Merten saastuminen on kuuma aihe, josta keskustellaan ympäri maailmaa maailmanlaajuisena ongelmana

Tavoite on suojella meriä ja rannikkoalueita sekä kierrättää muovijäte langaksi, josta voidaan valmistaa kangasta ja siitä puolestaan vaatteita ja asusteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kolmivuotinen projekti aloitettiin Koh Sametin saarelta, jossa paikalliset kalastajat ja sukeltajat yhdistävät voimansa siivotakseen rantaa ja merenpohjaa.

Puolet maapallon hapesta tulee merestä. 8 miljoonaa tonnia muovia päätyy meriin joka vuosi, ja tällä hetkellä merissä arvioidaan olevan noin 150 miljoonaa tonnia muovia, mikä vastaa 4 650 miljardia muovipulloa ruokakaupasta.

Vuoteen 2050 mennessä merissä on enemmän muovia kuin kaloja. Vain 5 % muovista huuhtoutuu takaisin rannoille, mutta silti sekä näiden kohteiden asukkaat että matkailijat huomaavat sen. Merellä olevat ihmiset ovat vastuussa 20 prosentista merten roskista.

Muovi ei katoa merestä, vaan se muuttuu muovisiksi mikrohiukkasiksi – minkä takia roskat pitäisi siivota merestä entistä kiireemmin. Suurin osa merten roskista, 80 %, on maalta tullutta jätettä, jonka sadevesi, tuulet ja tulvat kuljettavat meriin. Puolet pois heitetyistä roskista on tupakantumppeja, jotka on valmistettu muovista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Thaimaan Phuketin Patong Beachia siivottaessa löytyi suuri määrä tupakantumppeja. Thaimaan hallitus pyrkii jatkossakin vähentämään jätemäärää rannoilta ja se onkin kieltänyt tupakoinnin Thaimaan 20 suosituimmalla rannalla. Sitä saattaa seurata tupakointikielto myös turistiveneissä ja lautoilla. Tupakointi on edelleen sallittua, mutta määritetyillä alueilla poissa rannan tuntumasta.

 

Thaimaan turistitoimisto

Leena