Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Thaimaan Si Thepin muinainen kaupunki on Unescon uusi maailmanperintökohde

Uuden kohteen myötä Thaimaan maailmanperintökohteiden määrä on nyt seitsemän, joista neljä on kulttuuriperintökohdetta ja kolme luonnonperintökohdetta.

Maailmanperintöluettelon mukaan “Si Thepin muinainen kaupunki ja siihen liittyvät Dvaravati-muistomerkit koostuvat kolmesta osasta:  Erikoinen kaksoiskaupunkikohde, jossa on vallihautojen ympäröimät sisä- ja ulkokaupunki, massiivinen Khao Klang Nokin muinaismuistomerkki ja Khao Thamorratin luolan muinaismuistomerkki.

Yhdessä nämä kohteet edustavat Keski-Thaimaassa 7.-11. vuosisadalla kukoistaneen Dvaravati-imperiumin arkkitehtuuria, taideperinteitä ja uskonnollista monimuotoisuutta, joissa voi nähdä Intiasta tulleita vaikutteita. Nämä perinteet johtivat Si Thep -tyylinä tunnettuun omaleimaiseen taideperinteeseen, joka vaikutti myöhemmin muihin Kaakkois-Aasian sivilisaatioihin.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Thaimaan muita maailmanperintökohteita ovat kulttuurikohteet: Sukhothain historiallinen kaupunki ja siihen liittyvät historialliset kaupungit (1991), Ayutthayan historiallinen kaupunki (1991) ja Ban Chiangin arkeologinen alue (1992) sekä kolme luontokohdetta – Thungyai-Huai Kha Khaengin villieläinten suojelualueet (1991), Dong Phayayayen-Khao Yain metsäkompleksi (2005) ja Kaeng Krachan Forest Complex (2021).

Si Thepin muinainen kaupunki sijaitsee Phetchabunin maakunnassa noin 340 kilometriä Bangkokista pohjoiseen. Phetchabun tunnetaan parhaiten sumuisten vuorten ympäröimistä upeista maisemista, ja se on suosittu retkeily- ja telttailukohde.

Phetchabunin kuuluisiin nähtävyyksiin kuuluu useita kansallispuistoja – Khao Kho, Nam Nao, Phu Hin Rong Kla ja Thung Salaeng Luang – ja sen korkein vuori Phu Thap Boek, Wat Phrathat Pha Son Kaeon viisi päällekkäistä valkoista Buddha-patsasta sekä That Yain vesiputous.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Thaimaan turistitoimisto

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.