Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

THL: Talven lomat lähestyvät – millainen on koronavirustilanne?

Uuden koronaviruksen aiheuttamia tartuntoja on 12.2. mennessä todettu noin 45 200, joista 99 prosenttia on todettu Manner-Kiinan epidemia-alueella. Muissa maissa tapauksia on todettu 435. Niistä iso osa liittyy oleskeluun epidemia-alueella.

Etenkin Kiinassa tautitapausten määrän arvioidaan yhä kasvavan ja on olemassa riski, että epidemia leviää myös muihin maihin.

Matkailijan kannattaa seurata THL:n verkkosivuilla päivitettävää tilannekuvaa sekä ulkoministeriön verkkosivuilta löytyviä matkustustiedotteita. Maailman terveysjärjestö WHO ei tällä hetkellä suosita rajoituksia matkailuun tai kaupankäyntiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Epidemia-alueen ulkopuolella yksittäisen lomamatkailijan riski saada koronavirustartunta on tällä hetkellä pieni. Voi olla vaikeaa hahmottaa omaa sairastumisriskiä lomamatkalla, kun samaan aikaan eri tahoilla pohditaan, leviääkö epidemia tulevaisuudessa muihin maihin”, sanoo ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Tartunnan riski on kuitenkin suurentunut Manner-Kiinassa ja erityisesti Hubein maakunnassa. Epidemian torjuntatoimet voivat myös vaikuttaa matkajärjestelyihin ja saatavilla oleviin palveluihin erityisesti Aasian maissa.

”Uuden koronaviruksen aiheuttama epidemia voi aiheuttaa monelle suomalaisille huolta ja epävarmuutta. Nopeasti muuttuva tilanne ja eri suunnilta tuleva informaatio voi myös hankaloittaa matkasuunnitelmien tekemistä. Suosittelen seuraamaan viranomaisten viestintää”, sanoo Puumalainen.

Ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Hubein maakuntaan ja tarpeetonta matkustamista Manner-Kiinaan. Kaikille ulkomaan matkoille on suositeltavaa tehdä matkustusilmoitus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

THL seuraa ja arvioi tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja WHO:n kanssa. THL tiedottaa ja antaa toimintaohjeita tilanteen muuttuessa sivulla:

Ajankohtaista uudesta koronaviruksesta 

 

Lähde: THL

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.