Hyppää sisältöön
Turun Aurajokiranta
· Riikka Krenn

Turku satsaa kulttuuriin – tärpit kevääseen ja kesään

Turku panostaa nyt vahvasti kulttuuriin. Käynnissä ovat satojen miljoonien investoinnit niin kulttuuritiloihin kuin tapahtumajärjestelyihin.

Kulttuurirannasta maailmanluokan käyntikohde

Aurajokirannan aluetta kehitetään Tuomiokirkolta aina merelle saakka ulottuvaksi Kulttuurirannaksi, jossa perinteikkäitä kulttuuri- ja taideinstituutioita täydentävät uudet palvelut ja kulttuurikohteet.

Etenkin kevään tullen Aurajokirannasta tulee kaupunkilaisten toinen olohuone, jossa myös matkailijat pääsevät hetkessä kiinni Turun sykkeeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turun pormestari Minna Arve korostaa, että kiinnostava kaupunkikulttuuri syntyy ennen kaikkea erilaisten ihmisten kohtaamisesta. Kaupunki uskookin kulttuurin voimaan ja on investoinut sekä investoi seuraavien vuosien aikana varovastikin arvioituna pari sataa miljoonaa euroa kulttuuriin. Yhtenä suurimpana investointina on uusi musiikkitalo Fuuga. Investointien luokka on pohjoismaidenkin mittakaavassa merkittävä.

“Turussa me lähdemme siitä, että kulttuuri ei ole hyvien aikojen luksusta, vaan hyvien aikojen luoja. Se on kaikkialla läsnä oleva ja kaikkeen vaikuttava, mutta hankalasti yksilöitävä tekijä, joka tunnetasolla saa meidät usein rakastumaan kaupunkiin”, pormestari Arve sanoo.

Turku katsoo jo nyt kohti kaupungin 800-vuotisjuhlavuotta 2029. Siihen mennessä Aurajokiranta näyttää jo aivan uudenlaiselta. Kunnianhimoisiin tavoitteisiin kuuluu myös kaupungin hiilineutraalius juhlavuoteen mennessä.

Poimintoja Turun keväästä ja kesästä

Kevään näyttelykausi on alkanut Turussa vilkkaasti. Kansainvälistä mainetta niittäneen turkulaisen valokuvataiteilija Iiu Susirajan soolonäyttely on laajin Suomessa nähty katsaus Susirajan tuotantoon ja se on houkutellut WAMiin vierailijoita ennätystahtia. Näyttely on nähtävillä vielä 12. toukokuuta 2024 asti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turun kulttuurijohtaja Anu Laitila suosittelee tutustumaan myös kuvataiteilija Alvar Gullichsenin Kosmos-näyttelyyn, joka on esillä Ars Novassa 19. toukokuuta asti. Kesän näyttelytarjonnasta erityisen kiinnostaviksi hän mainitsee kuvanveistäjä Emma Helteen keraamiset taideteokset Turun taidemuseossa ja videotaiteilija Irene Suosalon animaatiot ja installaatiot Ars Novan galleriassa.

Luostarinmäen museo on yksi tämän vuoden Museum of the Year Award -kilpailun finalisteista ja ehdolla myös kotimaisen Vuoden museo -tunnustuspalkinnon saajaksi.

“Turun palosta selviytynyt autenttinen 1800-luvun puutaloalue on hieno kesäkohde yksin, kaksin, lapsiperheille ja kaikenlaisille seurueille”, Laitila vinkkaa.

Tall Ships Races jo kuudennen kerran Turussa

Maailman tuulia Turun Kulttuurirantaan tuovat heinäkuussa myös suuret purjelaivat, kun Turku isännöi jo kuudennen kerran The Tall Ships Races -tapahtumaa. Tapahtuma olisi kaupungille jo seitsemäs, jollei pandemia olisi aiheuttanut peruutusta vuonna 2021.

“Merellisyys ja kansainvälisyys ovat syvällä Turun identiteetissä. The Tall Ships Races 2024 on Suomen kesän suurin yleisötapahtuma ja tapahtumaan odotetaan puolta miljoonaa kävijää. Turun merellinen identiteetti saa näin ansaittua näkyvyyttä ja varmasti moni innostuu vierailemaan kaupungissa juuri purjelaivojen innoittamana”, toteaa pormestari Arve.

Turku on kasvanut 30 vuodessa yhdeksi maailman vilkkaimmista Tall Ships Races -satamista ja tapahtuman merkitys on paikallisesti tuntuva. Tapahtumavieraat kuluttavat käyntinsä aikana kaupungissa arviolta 36–40 miljoonaa euroa.

Teatterin ja musiikin yhteistyötä

Turun kaupunginteatterista, WAMista ja nyt rakenteilla olevasta musiikkitalo Fuugasta on muodostumassa ainutlaatuinen kulttuurikeskittymä Kulttuurirannan sydämeen.

Kulttuuritalojen yhteistyöstä saadaan esimakua jo keväällä, kun teatterin, filharmonisen orkesterin ja Saaristo-oopperan yhteisteos Ihminen parhaan kykynsä mukaan saa kantaesityksensä Turun kaupunginteatterissa. Hauska esimerkki eri taiteenlajien yhteistyöstä on myös Hevisaurus-konsertti, jossa lapsiperheiden suosikki nousee lavalle yhdessä sinfoniaorkesterin kanssa.

Vapaan kentän kulttuuritoimijat yhteen kokoava Taiteen talo monipuolistaa kaupungin kulttuuritarjontaa. Taiteen talossa nähdään kesällä esimerkiksi kuvataiteilija Antti Eklundin ja virolaisen korutaiteilija Sigrid Kuuskin taideyhteistyö sekä Taiteen talon omien taiteilijoiden yhteisnäyttely.

“Näyttelyiden lisäksi Taiteen talon pihapiirissä koetaan tänäkin vuonna lukuisia tapahtumia, muun muassa viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty afro-, latino- ja karibialaista kulttuuria juhlistava Sounds of South, punkfestivaali Punk ja Yäk sekä Vanhankaupungin sisäpihoille laajeneva ILMIÖ-festivaali, Taiteen talon toimitusjohtaja Jere Pensikkala kertoo.

Lähde: Visit Turku Archipelago
Kuva: Istockphoto

Ikkunapaikan päätoimittaja Riikka Krenn
Riikka Krenn

Riikka Krenn on Ikkunapaikan päätoimittaja, joka seuraa alan tapahtumia tarkalla silmällä ja uteliaalla mielellä. Kokenut matkailutoimittaja ja verkkomedian tekijä.