
Tutkimus: Helsinkiläisten matkailumyönteisyys kasvussa
Helsinkiläiset ovat tuoreen tutkimuksen mukaan ylpeitä kaupungistaan, kannattavat matkailijoiden houkuttelemista sinne – ja myös itse auttavat matkailijoita mielellään.
Tuoreen tutkimuksen vastauksissa korostuu helsinkiläisten positiivinen suhtautuminen matkailuun. Edellisen kerran vastaava tutkimus tehtiin vuosina 2023 ja 2021.
Tungos ei haittaa, roskaaminen häiritsee
Peräti 78 % helsinkiläisistä on ylpeitä kotikaupungistaan matkailukohteena ja kannattavat matkailun kehittämistä, selviää Helsingin Matkailusäätiön teettämästä tuoreesta tutkimuksesta. Helsinkiläiset kokevat matkailun vaikutukset pääosin myönteisenä, erityisesti talouden ja kulttuurielämän kannalta.
Huoli matkailun vaikutuksista paikallisiin on kuitenkin pienessä kasvussa: paljon tai jatkuvaa haittaa matkailusta kokevien osuus on kasvanut 5 prosentista 10 prosenttiin vuoden 2023 tutkimuksesta. Epäsiisteys ja roskaaminen ovat huolenaiheista merkittävimmät, kun taas tungos ei ole vastauksien perusteella enää yhtä suuri ongelma kuin aiemmin.
Helsinkiläisten kotikaupungissaan viihtyminen on pysynyt vakaana 80 prosentissa, mikä vastaa lähes täysin vuoden 2023 tasoa.
“On hienoa nähdä, että helsinkiläiset ovat ylpeitä kaupungin vetovoimasta ja viihtyvyydestä. Samalla on tärkeää, että matkailun kehittämisessä huomioidaan entistä paremmin myös asukkaiden kokemukset ja hyvinvointi”, Helsingin kaupungin matkailun erityissuunnittelija Jukka Punamäki sanoo.
Vierailijoita autetaan mielellään
Helsinkiläisten matkailumyönteisyys on kasvussa: 71 % kannattaa matkailijoiden houkuttelemista Helsinkiin, mikä on hieman enemmän kuin vuoden 2023 tutkimuksessa. Myös auttamishalu on nousussa – peräti 78 % kertoo auttavansa ja opastavansa matkailijoita mielellään (73 % vuonna 2023).
“Merkillepantavaa on, että asukkaiden näkemys matkailun kehittämistavoista on muuttunut. Kun vuonna 2023 kulttuuri ja nähtävyydet olivat kehitystoiveiden kärjessä (22 %), nyt painopiste on siirtynyt aktiviteetteihin ja tapahtumiin (25 %). Kulttuurin ja nähtävyyksien merkitys kehityskohteena on samalla laskenut yhdeksään prosenttiin”, Punamäki jatkaa.
Tutkimuksen mukaan tapahtumat koetaan positiivisena asiana, jotka tuovat Helsinkiin kansainvälisyyttä, vauhdittavat taloutta ja lisäävät kaupungin elinvoimaa. Yli puolet vastaajista uskoo tapahtumien parantavan myös Helsingin viihtyisyyttä ja toivoi pääkaupungin pyrkivän aktiivisesti suurten tapahtumien järjestäjäpaikkakunnaksi.
Lähde: Helsingin Matkailusäätiö
Jaa artikkeli: