Hyppää sisältöön
Savonlinna
· Ikkunapaikka

Tutkimus: yli puolet suomalaisista aikoo lomailla kotimaassa

Kotimaan matkoja suunnitellaan nyt enemmän kuin vuosiin. Tuoreen selvityksen mukaan jopa yli puolet suomalaisista aikoo lomailla pääasiassa vain Suomessa.

Syynä korostuu kotimaanmatkailun helppous ja turvallisuus. Turvallisuuden merkitys korostuu edellisvuosia enemmän. Erityisesti nuoremmat arvostavat kotimaanmatkailun edullisuutta ja pitävät kohteita kiinnostavina. Kotimaanmatkailu nousee esille myös suosituimpana tapana osoittaa kotimaanrakkautta.

Yleinen matkailuhalukkuus korkealla

Suoma ry:n teettämän 100 syytä matkailla Suomessa -kyselytutkimuksen mukaan jopa 75 % suomalaisista aikoo lomailla tulevana kesänä kotimaassa. Vastaajista jopa 68 prosenttia kertoo matkailevansa pääasiassa vain Suomessa. Joka neljäs (25 %) suosii kotimaassa lähimatkailua. Kaikkein innokkaimpia matkailemaan kotimaassa ovat 25–44-vuotiaat – heistä jopa yli 80 prosenttia kertoo suuntaavansa kotimaan kohteisiin tänä kesänä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkailuhalukkuus on tänä vuonna korkeampi kuin viime vuonna 2023 (69 %) tai edes vuonna 2019 (74 %), joka oli kotimaisilla yöpymismäärillä mitattuna yksi kotimaanmatkailun huippuvuosista. Tilastopalvelu Rudolfin luvuista selviää, että kotimaiset yöpymiset kasvoivat yli miljoonalla yöpymisellä vuonna 2023 verrattuna vuoteen 2019. Kasvu oli 6,5 prosenttia koko vuoden kotimaisten yöpymisten osalta ja 6,1 prosenttia kesälomakuukausien osalta. Tuoreen kyselytutkimuksen luvut ennustavat tulevalle kesälle kasvun jatkoa.

Kaupunkikohteet kiinnostavat

Enemmistö vastaajista (48 %) kertoo lomailevansa tänä kesänä suomalaisissa kaupunkikohteissa. Niiden lisäksi lomasuunnitelmiin kuuluvat päivämatkat lähiseuduille (47 %) sekä ruoka ja ravintolat (42 %), luontokohteet (37 %) ja mökkiloma omalla mökillä (31 %).

“Luontokohteet ovat olleet tähän asti kiistaton ykkönen kysyttäessä syitä matkailla kotimaassa. En usko, että niiden vetovoima on vähenemässä, mutta on oikein ilahduttavaa, että kiinnostus kaupunki- ja ruokakohteisiin on noussut noin vahvasti rinnalle. Suomessa on poikkeukselliset mahdollisuudet myös yhdistää luonto ja kaupunki”, sanoo Suoma ry:n puheenjohtaja Susanne Rasmus.

Kotimaa valikoituu helppouden, turvallisuuden ja kiinnostavimpien kohteiden takia

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tärkeimmät syyt lomailla tulevana kesänä Suomessa ovat helppous (58 % ), turvallisuus (44 %), kiinnostavimmat kohteet (35 %) ja edullisuus (31 %). Turvallisuuden merkitys korostuu selvästi edellisvuosia enemmän. Esimerkiksi vuonna 2022 vain 17 prosenttia kertoi suosivansa kotimaanmatkailua turvallisuuden takia.

Erityisesti nuoremmilla 25–34-vuotiailla vastaajilla nousee esille se, että kotimaasta löytyvät kaikkein kiinnostavimmat kohteet (41 %). Muihin ikäryhmiin verrattuna alle 34-vuotiaat myös pitävät kotimaanmatkailua edullisempana.

Kyselystä selviää, että suomalaisten näkemys kotimaanmatkailun hintatasosta on osittain jakautunutta. Joka kolmas (31 %) sanoo matkailevansa kotimaassa sen edullisuuden takia. Toisaalta puolet (52 %) niistä vastaajista, jotka eivät aio matkailla kotimaassa ollenkaan, sanovat syyksi hintojen nousun ja elinkustannusten kallistumisen.

Suomalaiset tunnustavat kotimaanrakkautta matkailemalla

Kyselyssä selvitettiin myös suomalaisten käsitystä ja kokemuksia kotimaanrakkaudesta. Avointen vastausten perusteella kotimaanrakkaus liittyy puhtaan luonnon arvostukseen, ylpeyteen ja iloon omasta kulttuurista sekä esimerkiksi turvallisuuteen ja rehellisyyteen. Suomalaiset tuntevat kotimaanrakkautta erityisesti järvimaiseman äärellä, metsässä ja saunassa.

Tutkimuksesta nousee esille, että kotimaanrakkaus ja kotimaanmatkailu liittyvät yhteen: 67 prosenttia kertoo osoittavansa kotimaanrakkautta matkustamalla kotimaassa. 59 prosenttia taas osoittaa kotimaanrakkautta suojelemalla luontoa, 58 prosenttia suosimalla kotimaista ostoksissa ja 44 prosenttia tukemalla kotimaisia yrityksiä. Kotimaassa matkailu ja kotimaisen tukeminen ovat tärkeimpiä kotimaanrakkaudenosoituksia erityisesti 25–34-vuotiaille.

Konkreettisemmin kotimaanrakkaus kiinnittyy eri puolelta Suomea löytyviin maamerkkeihin, ruokaperinteisiin, kansallismaisemiin sekä omaan kotipaikkakuntaan. Naisille kotimaanrakkaus liittyy voimakkaammin omaan paikkakuntaan, peltoihin ja maaseutuun, toreihin ja markkinoihin sekä suomalaiseen musiikkiin. Miesten vastauksissa puolestaan korostuu naisiin verrattuna historialliset kohteet ja urheilutapahtumat.

Lähde: Suoma, 100syyta.fi

Ikkunapaikka
Ikkunapaikka

Uutisvinkit ja palaute Ikkunapaikan toimitukselle: mail@ikkunapaikka.fi.