Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Tuttu Tallinna uudistaa jatkuvasti kasvojaan, Raatihuone ja Raadinapteekki viettävät juhlavuotta

Vaikka pari viime vuotta ovat olleet Tallinnassa matkailun kannalta hiljaisempia, kaupunki ei ole pysähtynyt paikoilleen. Matkailija kohtaa kiinnostavaa uutta eri puolilla kaupunkia. Joka kuun ensimmäinen sunnuntai Tallinnan kaupunginmuseoissa sekä Tallinnan kirjallisuuskeskuksessa voi vierailla maksutta. Keväällä lanseerattiin myös uusi mobiilisovellus kaupunkiliikenteen lipuille.

“Jos on viimeksi käynyt Tallinnassa vaikkapa kolme vuotta sitten, yllättyy taatusti“, sanoo Tallinnan matkailuviraston Suomeen suuntautuvasta markkinoinnista vastaava Silja Hurskainen.
Virolaiset ovat pandemia-aikana todenneet usein, että hyvää kriisiä ei pidä jättää hyödyntämättä. Se on tarkoittanut muun muassa sitä, että useat keskustan hotellit on remontoitu, ravintolat ovat terävöittäneet omaa tyyliään ja sataman alueen rakennustyötkin ovat voineet edetä sujuvasti, kun matkustajaliikennettä on ollut vähemmän.

Noblessnerin alue on kiinnostavaa uutta kaupunkimaisemaa jatkuvasti kehittyvine palveluineen. Käy vaikka elämystehdas Protossa!

Muuttuva satama-alue

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laivalla Tallinnaan saapuvalle ensimmäinen muutos näkyy heti satamassa: satama-alue on uudistunut perin pohjin ja muutos jatkuu edelleen. Satama-altaan ympärille on kasvamassa Porto Franco -niminen alue liiketiloineen, hotelleineen ja palveluineen.
Jos laiva saapuu D-terminaaliin, tulee sielläkin vastaan täysin uudistunut, valoisa ja moderni satamarakennus, joka avattiin kesällä 2020.
Suomen ja Viron välillä liikennöivien pika-alusten terminaalien väliin, satama-altaan yli, avattiin 2021 näyttävä kävelysilta. Se sujuvoittaa matkailijan kulkua terminaalista toiseen. Silta on käännettävä, jotta liikenne pienvenesatamaan onnistuu.
Kansainväliset risteilyalukset puolestaan kiinnittyvät uuteen risteilyalusten satamaan, joka avattiin kesällä 2021.
“Risteilysatama ja sen promenadi on viime aikojen suosikkejani Tallinnassa. Se on upeaa uutta kaupunkitilaa, jossa on hienoa kävellä ja pysähtyä ihailemaan merta pitkän aallonmurtajan päästä“, Silja kertoo.

Tallinnan vanhakaupunki lumoaa aina vain. Kuvan edustan Paksun Margareetan tornissa aukesi juuri ennen pandemiaa hieno Viron merimuseon vierailukeskus.

Ravintoloiden renessanssi

Ravintolaelämykset ovat entistä useammalle syy tulla Tallinnaan, eikä suotta. Viron ruoka- ja ravintolakulttuuri voi erittäin hyvin. Pandemia-aika on pakottanut muutamia paikkoja laittamaan ovet säppiin, mutta tilalle on tullut vähintään yhtä monta uutta.
“Jos haluaa testata kätevästi monta uutta ruokapaikkaa, ohjaisin matkailijan meren rannalla sijaitsevalle Noblessnerin alueelle“, Silja vinkkaa.
Noblessnerissa on muun muassa moneen kertaan palkittu fine dining -ravintola 180 Degrees, rennon tyylikäs Lore Bistroo, moderni japanilainen Kampai sekä pienpanimo-oluen ja laadukkaan grilliruuan yhdistävä Põhjala Tap Room. Lisäksi alueella on useita pienempiä baareja, kahviloita ja ravintoloita.
“Alkuruoka yhdessä paikassa, pääruoka toisessa ja jälkkäri kolmannessa onnistuu hyvin! Ruokien välillä voi jaloitella Noblessnerin mielenkiintoisissa maisemissa.“
Tallinnan keskustan uusista tulokkaista Hurskainen nostaa esille ravintola Leen vanhankaupungin sataman puoleisella laidalla. Vankan suosion on ehtinyt lyhyessä ajassa saada myös ravintola Rado.
“Rotermannin kortteli on myös aina varma valinta baari- ja ravintolaelämyksiin. Kasvisruokaa voi nauttia uudessa Oasis-ravintolassa, ja hiljattain Rotermannissa avattiin kaupungin ensimmäinen belgialaisravintola Bruxx.“

Unet uudistuneissa majapaikoissa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun pandemia iski, monet keskustan hotellit aloittivat remontin. Kaupungin ytimessä uudistui Nordic Hotel Forum. Perinpohjaisen remontin on käynyt läpi myös Tallink City HotelOtel. Huhtikuussa oman ehostuskuurinsa lopettaa Radisson Blu Sky, joka on jatkossa nimeltään Radisson Collection.
Eikä pandemian aikana ole vain remontoitu, vaan on myös avattu kokonaan uutta. Parin korttelin päähän Estonia-teatterista aukesi syksyllä 2020 korkeatasoinen L’Embitu-hotelli.

Tallinnan raatihuoneentorin laidalla sijaitseva Raadinapteekki täyttää tänä vuonna 600 vuotta.

Klassikoiden juhlavuosi

“Tallinnan rikkaus on se, että kaupunkiin kehittyy uusia, elinvoimaisia alueita, mutta meillä on myös upeat juuret vanhassakaupungissa. Niitä kannattaa ihailla ja arvostaa“, Silja Hurskainen sanoo.
Tänä keväänä vanhassakaupungissa juhlitaan. Yksi kaupungin tunnetuimmista symboleista, Raatihuone, täyttää 700 vuotta. Raatihuoneentorin toisella puolella on toinen juhlija, Raadinapteekki, joka täyttää 600 vuotta.
Vanhakaupunki on pääosassa myös Apteekkari Melchior -dekkarikirjasarjaan pohjautuvassa elokuvassa, jonka ensi-ilta on 15. huhtikuuta. Kirjailija Indrek Harglan keskiajan Tallinnaan sijoittuvat dekkarit ovat suosittuja suomalaislukijoidenkin parissa.
Kesäkuun alussa järjestetään Vanhankaupungin päivät -tapahtuma jo 40. kerran. Nuoremmista matkailukohteista aina hieno Lentosatama juhlii sekin jo 10. toimintavuottaan. Eikä pidä unohtaa suomalaista ikonia, Original Sokos Hotel Virua, joka täyttää toukokuussa kunnioitettavat 50 vuotta.

Ratikalla museoon

Tallinnan kaupunginmuseoissa sekä Tallinnan kirjallisuuskeskuksen museoissa voi vierailla maksutta joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina. Listan mukana olevista museoista löydät osoitteesta linnamuuseum.ee.
Kevään uutuus on myös Helsingin, Tallinnan ja Tarton yhteinen kaupunkilippusovellus. Nyt voit ostaa kaikkien kolmen kaupungin joukkoliikenneliput, Pilet.ee 2020 -sovelluksen kautta.

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.