Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

UNWTO: Ukrainan sota hidastaa matkailun elpymistä

Vuosien 2020 ja 2021 ennennäkemättömän pudotuksen jälkeen kansainvälinen matkailu alkaa osoittaa merkkejä asteittaisesta elpymisestä vuonna 2022, mutta Ukrainan sota saattaa hidastaa edistymistä.

Myönteistä on, että UNWTO:n mukaan 24. maaliskuuta 12 kohteessa ei ollut enää voimassa Covid-19-kriisiin liittyviä rajoituksia, ja yhä useammat kohteet ovat lieventämässä tai poistamassa matkustusrajoituksia.

UNWTO kuitenkin varoittaa, että Ukrainan sota asettaa uusia haasteita taloudelle ympäri maailmaa ja uhkaa haitata luottamuksen palautumista maailmanlaajuiseen matkailuun. Tämä voi vaikuttaa erityisesti Yhdysvaltojen ja Aasian lähdemarkkinoilla, jotka ovat perinteisesti varautuneempia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ukrainan ja Venäjän ilmatilan sulkeminen sekä monien Euroopan maiden venäläisille lentoyhtiöille asettama lentokielto vaikuttavat Euroopan sisäiseen matkustukseen. Se aiheuttaa myös pidempiä lentoreittejä Euroopan ja Aasian välisillä lennoilla, mikä tarkoittaa korkeampia kustannuksia.

Venäjän ja Ukrainan yhteenlaskettu osuus kansainväliseen matkailuun käytetyistä rahoista oli 3 prosenttia vuonna 2020, ja jos konflikti pitkittyy, vähintään 14 miljardia Yhdysvaltain dollaria matkailutuloista voi jäädä saamatta.

Molempien markkinoiden merkitys on merkittävä naapurimaille, mutta myös Euroopan aurinkorantakohteille.

Kohteina Venäjän ja Ukrainan osuus kaikista Euroopan kansainvälisistä saapumisista oli 4 prosenttia, mutta vain 1 prosentti Euroopan kansainvälisistä matkailutuloista vuonna 2020.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Talouden epävarmuus ja paineet

Vaikka vaikutuksia on vielä liian aikaista arvioida, lentomatkojen haut ja varaukset eri kanavissa hidastuivat sodan alkua seuranneella viikolla, mutta alkoivat elpyä maaliskuun alussa.

On varmaa, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan lisää paineita jo ennestään haastaviin taloudellisiin olosuhteisiin, heikentää kuluttajien luottamusta ja lisää epävarmuutta investointeihin.

OECD arvioi, että maailman talouskasvu voi jäädä tänä vuonna yli prosentin ennakoitua pienemmäksi. Sitä vastoin inflaatio, joka oli jo vuoden alussa korkea, voi olla vähintään 2,5 prosenttia korkeampi.

Viimeaikainen öljyn hintapiikki (hinta on korkeimmillaan 10 vuoteen) ja inflaation nousu kallistavat majoitus- ja kuljetuspalveluja, mikä lisää lisäpaineita yrityksiin, kuluttajien ostovoimaan ja säästöihin, UNWTO toteaa.

UNWTO:n viimeisimpien saatavilla olevien tietojen perusteella maailmanlaajuiset kansainväliset matkailijamäärät yli kaksinkertaistuivat (+130 %) tammikuussa 2022 vuoteen 2021 verrattuna.

Vaikka nämä luvut vahvistivat jo viime vuonna alkanutta myönteistä suuntausta, tammikuun elpymisvauhtiin vaikuttivat omikron-muunnoksen ilmaantuminen ja matkustusrajoitusten uudelleen käyttöönotto useissa kohteissa. Viime vuoden 71 prosentin laskun jälkeen tammikuun 2022 kansainväliset saapumiset jäivät 67 prosenttia alle pandemiaa edeltäneen tason.

Eurooppa ja Amerikat menestyvät parhaiten

Tammikuussa 2022 kaikki alueet elpyivät merkittävästi, vaikkakin vuoden 2021 alun alhaiselta tasolta. Eurooppa (+199 %) ja Amerikka (+97 %) tekivät edelleen vahvimmat tulokset, mutta kansainväliset saapumiset olivat edelleen noin puolet pandemiaa edeltäneestä tasosta (-53 % ja -52 %).

Myös Lähi-idässä (+89 %) ja Afrikassa (+51 %) oli tammikuussa 2022 kasvua vuoteen 2021 verrattuna, mutta näillä alueilla oli vastaavasti 63 % ja 69 % laskua vuoteen 2019 verrattuna.

Vaikka Aasian ja Tyynenmeren alueella kasvu oli 44 % edellisvuoteen verrattuna, useat kohteet pysyivät suljettuina muilta kuin välttämättömiltä matkoilta, mikä johti suurimpaan laskuun kansainvälisissä saapumisissa vuoteen 2019 verrattuna (-93 %).

Alueittain tarkasteltuna Länsi-Eurooppa kirjasi tammikuussa 2022 neljä kertaa enemmän saapumisia kuin vuonna 2021, mikä on suurin määrä kaikista alueista, mutta 58 % vähemmän kuin vuonna 2019. Lisäksi Karibialla (-38 %) sekä Etelä- ja Välimeren-Euroopassa (-41 %) elpyminen kohti vuoden 2019 tasoa on ollut nopeinta.

Useat Karibian, Aasian ja Tyynenmeren saaret sekä eräät pienet Euroopan ja Keski-Amerikan kohteet kirjasivat parhaat tulokset vuoteen 2019 verrattuna: Seychellit (-27 %), Bulgaria ja Curaçao (molemmat -20 %), El Salvador (-19 %), Serbia ja Malediivit (molemmat -13 %), Dominikaaninen tasavalta (-11 %), Albania (-7 %) ja Andorra (-3 %). Bosnia ja Hertsegovina (+2 %) ylitti jopa pandemiaa edeltäneen tason.
Suurista matkakohteista Turkki laski 16 % ja Meksiko 24 % vuoteen 2019 verrattuna.

 

Lähde: UNWTO

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.