Hyppää sisältöön
Suomen Ilmailumuseo
· Ikkunapaikka

Uusi Ilmailumuseo sai vihreää valoa

Uuden Ilmailumuseon rahoitus on vahvistunut ja hankkeen ensimmäinen vaihe voidaan käynnistää välittömästi. Rakennushankkeen kokonaiskustannusarvio on 20 miljoonaa euroa.

Vantaa saa uuden matkailullisen vetovoimakohteen, kun Suomen hallitus on myöntänyt Suomen Ilmailumuseolle lisätalousarvioesityksessä rahoituksen. Vantaan kaupunki ja Suomen Ilmailumuseo ovat jo vuosia työskennellet yhteistyössä Uusi Ilmailumuseo -hankkeessa.

Rahoituksen varmistuttua päästään nyt nopeasti liikkeelle. Museolla on jo sijaintipaikka, kaupunkikuvallisesti, taloudellisesti ja liikenteellisesti merkittävä kasvukohde Aviapolis.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Seitsemän miljoonan investointiavustus

Hallituksen esityksessä eduskunnalle vuoden 2024 lisätalousarvioksi Suomen Ilmailumuseon Uusi Ilmailumuseo -hankkeelle ehdotetaan noin 7 miljoonan euron (7 011 000 €) investointiavustusta. Tämän vahvan signaalin ja aiemmin myönnetyn 1,5 miljoonan euron avustuksen turvin Uusi Ilmailumuseo -hankkeen ensimmäinen vaihe voidaan käynnistää välittömästi.

Rakennushankkeen kokonaiskustannusarvio on 20 miljoonaa euroa, josta yksityisen rahoituksen osuus tulee olemaan noin puolet. Hankkeessa Vantaan Aviapoliksen aseman välittömään läheisyyteen rakennetaan uusi näyttelykeskus.

Uusi Ilmailumuseo lisää Vantaan vetovoimaa

“Uudesta ilmailumuseosta tulee merkittävä valtakunnallinen nähtävyys. Museo vahvistaa koko Aviapoliksen ja lentoasema-alueen vetovoimaa. Vantaan kaupunki tekee tarvittavat päätökset niin nopeasti kuin mahdollista museohankkeen toteuttamiseksi”, iloitsee Vantaan kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Museon tavoitteena on tehdä yhteistyötä niin asukkaiden kuin lentokenttäkaupungin toimijoiden kanssa. Uudesta Ilmailumuseosta halutaan luoda paikka, jossa jokaisella on mahdollisuus oivaltaa ja ymmärtää ilmailuun liittyviä asioita ja ilmiöitä yhteiskunnallisessa kontekstissa. Myös elämyspalvelut ovat keskeisessä roolissa. Tämänhetkisen arvion mukaan museo avautuu yleisölle syksyllä 2027 ja tavoitteena on noin 100 000 vierailijaa vuosittain.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

“Uskomme vahvasti, että moderniin näyttelykokemukseen panostaminen tuo alueelle positiivisia vaikutuksia. Ilmailumuseon kokoelma on kansainvälisestikin ainutlaatuinen ja kiinnostava. Ilmailuhistoriallista näyttelytoimintaa Vantaalla on ollut ensimmäisestä, Helsinki-Vantaan lentokentällä vuonna 1972 avatusta näyttelystä saakka”, sanoo Suomen Ilmailumuseosäätiön hallituksen puheenjohtaja Jarkko Konttinen.

Suomen Ilmailumuseon on ilmailun valtakunnallinen vastuumuseo

Vantaalla sijaitsevan Suomen Ilmailumuseon, joka on myös ilmailun valtakunnallinen vastuumuseo Suomessa, tila- ja toimintaongelmiin on etsitty ratkaisua kiihtyvällä vauhdilla jo vuodesta 2012. Nykyiset rakennukset tarjoavat museon kokoelmille vain välttämättömintä suojaa.

Lämmittämättömät päänäyttelyhallit eivät tarjoa suotuisia olosuhteita museoesineille eivätkä mahdollista näyttelyiden ja museokokemuksen kehittämistä. Takarajana museon muutolle on tontin vuokrasopimuksen päättyminen vuonna 2028.

“Valtio on ollut mukana rahoitusneuvotteluissa vuodesta 2018, mutta riittävää investointirahoituspäätöstä ei ole saatu vahvistettua. Viimeisten neljän vuoden aikana rahoitustarpeesta on käyty lukuisia kuulemisia opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Viime vuoden lopusta lähtien on valmistauduttu hankekehitysvaiheen käynnistämiseen”, kertoo museonjohtaja Pia Illikainen Suomen Ilmailumuseosta.

Hankekehitysvaihe alkaa välittömästi

Suomen Ilmailumuseolla ei ole aikaa hukattavaksi, joten noin vuoden mittainen hankekehitysvaihe aloitetaan välittömästi 1,5 miljoonan euron avustuksen turvin. Museota hallinnoiva Suomen Ilmailumuseosäätiö on hyväksynyt hankekehitysvaiheen välittömän käynnistyksen heti, kun avustusosa on käytettävissä. Uusi Ilmailumuseo -konseptoinnista vastaavana projektipäällikkönä aloittaa museon nykyinen näyttelypäällikkö Valeri Saltikoff.

Hankekehitysvaiheen aluksi museo kilpailuttaa rakennuttajakonsultin, joka tulee vastaamaan hankkeen läpiviennistä. Ensimmäisessä vaiheessa uusi museorakennus suunnitellaan niin pitkälle, että varsinainen rakennushanke voidaan käynnistää. Vantaan kaupunki on edistänyt rakennushankkeen käynnistämistä edellyttävää asemakaavaa, joka on tällä hetkellä päätöksentekovaiheessa.

Lähde ja kuva: Vantaan kaupunki

Ikkunapaikka
Ikkunapaikka

Uutisvinkit ja palaute Ikkunapaikan toimitukselle: mail@ikkunapaikka.fi.