Jos kaikista innokkaimpia tekoälyn puolestapuhujia on uskominen, niin tekoäly tulee mullistamaan työnteon samaan tapaan kuin internet aikoinaan. Jos se on työkaluna vielä vieras, tutustuminen kannattaa aloittaa nyt.
Viime vuoden puheenaiheeksi nousi ChatGPT, joka on OpenAI:n kehittämä tekoälypohjainen kielimalli, lienee tämän hetken tunnetuin tekoäly. ChatGPT on koulutettu laajalla datamäärällä. Se kykenee ymmärtämään sekä tuottamaan luonnollista kieltä. Sen avulla voi automatisoida tehtäviä, synnyttää uusia ideoita ja tehostaa työskentelyä monilla eri toimialoilla.
Visit Finlandin työpajat
Visit Finlandilla ryhdyttiin viime talvena perehtymään, miten Suomen matkailuelinkeino voisi hyödyntää tekoälyä. Head of Digital Development Kaisa Kosonen kertoo, että hän kokosi ryhmän kiinnostuneita matkailualan yrityksiä työpajakokeiluun.
Työpajoissa perehdyttiin nykyaikaisen tekoälyn perusteisiin, harjoiteltiin generatiivisen tekoälyn työkalujen käyttöä ja ideoitiin, missä prosesseissa tekoälyn hyödyntämisestä voisi olla hyötyä. Kosonen sanoo, että ensimmäinen, helposti toteutettava toiminto, mihin tekoäly soveltuu, on sisällöntuotanto.
”Tekoälyn avulla voi esimerkiksi ideoida tai myös tuottaa some-postauksia ja vaikka nettisivujen SEO-sisältöä. Kielikäännökset ovat myös mahdollisia. Seuraavia hyödyntämiskohteita on esimerkiksi asiakaspalvelussa. Tekoälyn avulla on mahdollista kohdentaa ja automatisoida asiakasviestintää. Yksi pilotteihin osallistunut yritys on suunnitellut asiakassähköpostien luokittelua ja vastausten automatisointia tekoälyn avulla. Tekoälyn avulla voidaan siten nopeuttaa, selkeyttää ja tehostaa asiakaspalvelua.”
Virtuaalinen asiakaspalvelija
Tekoälyä voi hyödyntää myös virtuaalisena asiakaspalvelija.
”Chatbotit ovat kehittyneet merkittävästi generatiivisen tekoälyn kehittymisen myötä. Nykyään chatbotit pystyvät tuottamaan erittäin laadukasta kieltä.”
Esimerkiksi Airbnb ja Expedia käyttävät tekoälyä kuvien käsittelyssä, älykkäässä hinnoittelussa ja kysynnän ennustamisessa. Sosiaalisen median kuunteluun tekoäly soveltuu myös hyvin.
”Kun syöttää somefiidin tekoälytyökalulle, se tekee kattavan analyysin siitä, mitä yrityksestä puhutaan sosiaalisessa mediassa. Tähän on kehitetty myös valmiita työkaluja.”
Kuvan ja videoiden käsittelyyn ja luomiseen löytyy myös työkaluja, mutta ne ei välttämättä aina palvele alalla, missä halutaan antaa autenttinen ja aito kuva vaikkapa matkakohteesta. Yritykset kyllä testaavat näitä työkaluja mielenkiinnolla.
”Kuvituskuviin tai piirrettyihin, abstrakteihin kuviin tekoälyä voi ainakin hyödyntää myös matkailualalla”, Kosonen sanoo.
Uusia liiketoimintamalleja
Kosonen sanoo, että suurin askel tekoälyn hyödyntämisessä on uusien liiketoimintamallien kehittäminen.
”Sparrailuun ja ideointiin liittyen tekoälyä voi myös hyödyntää jo nyt, ja tulevaisuudessa sitä käytetään varmasti jopa uudenlaisten liiketoimintamallien kehittämiseen.”
Business Finlandissa on Kososen johdolla työstetty työpajakokonaisuus, mitä matkailualueet voivat tilata oman alueensa matkailuyrityksille Visit Finland Akatemian kautta.
”Työpajan pilottiosuus on nyt päättynyt ja työpajakokonaisuus on organisaatioiden hyödynnettävissä.”
ChatGPT:ssa on sekä ilmainen, chatGPT 3.5 -versio sekä maksullinen versio. Maksullisen version hinta on noin 20 euroa kuussa.
”Esimerkiksi kielikäännöksissä maksullinen versio on meidän testausten perusteella parempi. Maksulliseen versioon voi myös liittää omia, isojakin tiedostoja ja pyytää siitä tiivistelmän.”
Tutustu kokeilemalla
Kosonen itse esittää aina kysymyksen englanniksi, mutta pyytää vastauksen suomeksi.
”Olen huomannut, että englanti toimii kysymyksissä hieman paremmin.”
Ensikertalaisia Kosonen kannustaa kokeilemaan ChatGPT:tä itse käytännössä.
”Luo käyttäjätunnukset OpenAI:n sivulla ja ala käyttämään ChatGPT:tä päivittäin. Kysy siltä päivän aikana kaikkia niitä kysymyksiä, joita mieleen juolahtaa ja missä voisit tarvita apua. Sitä kautta oppii logiikan ja oppii hahmottamaan, miten chatGPT toimii.”
”Tietylle tasolle asti itse voi opetella hyödyntämään, mutta pidemmälle viedyt ratkaisut tai investoinnit eivät tietenkään ole itsestäänselvyyksiä, koska monilla pienillä toimijoilla on pienet budjetit kehitystyöhön.”
Oppia verkkokoulutuksista
Tekoälyn toimintaan voi perehtyä helposti verkkokoulutusten avulla. IT-asiantuntija Esa Riutta tuottaa Youtubeen lyhyitä opetusvideoita eri aihealueista, myös ChatGPT:n toiminnasta.
Kun ChatGPT:llä haluaa tuottaa tekstiä, on tärkeää tarkentaa, minkälaista tekstiä haluaa tuottaa. ChatGPT Prompt on tehtävä tai kysymys, jonka käyttäjä muotoilee saadakseen vastauksen tai suorittaakseen tietyn tehtävän. Promptien avulla voidaan ohjata sen toimintaa.
”Kannattaa aina antaa pääpointit aiheesta ChatGPT:lle. Silloin ChatGPT ei vain tuota satunnaisesti tekstiä, vaan se muotoilee antamiasi pääpointteja, eikä yhtä suurella todennäköisyydellä keksi faktoja omasta päästään.”
Riutta kertoo, että ChatGPT muistaa, mitä sille samassa keskustelussa on aiemmin sanottu.
”Jos kysyt vaikkapa matkailijoiden lempikohteesta, voit sen jälkeen sanoa sille, että ”kerro lisää”. ChatGPT muistaa, mitä olet aiemmin kysynyt.”
Promptin avulla oma tyyli
Kun haluaa omannäköistä sisältöä chatGPT:ltä, kannattaa juuri näihin prompteihin eli pyyntöihin lisätä myös sävy ja tekstityyli, joita toivoo.
”Kun annat ChatGPT:lle järkeviä pyyntöjä, se ei ole vain kone, joka ajattelee puolestasi, vaan siitä tulee laite, joka ottaa ajatuksesi ja laajentaa ne esitettävään ja järkevään muotoon. Tämä toimii erityisen hyvin tekstintuotannon osalta, mutta myös Power Pointin diojen sisällön luomiseen: kun kerrot ChatGPT:lle pääpointit aiheestasi, niin se tekee diat puolestasi.”
Vaikka ChatGPT on erittäin tehokas ja monipuolinen väline, on tärkeää ottaa huomioon, että sillä on omat rajoituksensa.
”Kuten kaikki tekoälyratkaisut, myös ChatGPT voi ajoittain tuottaa virheellisiä tai puutteellisia tuloksia. Lisäksi se ei välttämättä ymmärrä kaikkia ohjeita tai kysymyksiä täysin, mikä saattaa edellyttää käyttäjältä tarkempaa ohjausta tai useampia yrityksiä.”
Lisäksi on syytä huomioida, että ilmaisen version tiedot päättyvät tammikuuhun 2022 eli tiedot on kerätty sitä ennen.
Teksti: Miia Manner
Jaa artikkeli: