UNWTO:n mukaan Venäjän sotilaallinen hyökkäys Ukrainassa on riski kansainväliselle matkailulle. Sitä ovat pahentaneet jo ennestään korkeat öljyn hinnat ja kuljetuskustannukset. Sota on myös lisännyt epävarmuutta etenkin Itä-Euroopan matkailussa.
Eurocontrolin tietojen mukaan tähän mennessä eniten kärsineet matkakohteet (Venäjän ja Ukrainan lisäksi) ovat Moldovan tasavalta, jonka lennot ovat vähentyneet 69 prosenttia 24. helmikuuta jälkeen (vuoden 2019 tasoon verrattuna), Slovenia (-42 prosenttia), Latvia (-38 prosenttia) ja Suomi (-36 prosenttia). Myös Venäjän lähtevien lentojen varaukset romahtivat helmikuun lopulla ja maaliskuun alussa, mutta ovat sittemmin nousseet Forwardkeyn tietojen mukaan.
Konfliktista huolimatta Euroopan lentoliikenne on kasvanut tasaisesti maaliskuun puolivälistä. Myös Euroopan sisäisten matkojen ja Yhdysvalloista Eurooppaan suuntautuvien lentojen kysyntä on kasvanut.
Matkustusrajoitusten lieventäminen edistää osaltaan matkustamisen normalisoitumista, mutta konflikti on edelleen vakava uhka elpymiselle.
Sotilaallinen hyökkäys uhkaa haitata luottamuksen palauttamista maailmanlaajuiseen matkustamiseen. Tämä voi vaikuttaa erityisesti Yhdysvaltojen ja Aasian lähdemarkkinoihin ja erityisesti Eurooppaan suuntautuviin matkoihin, sillä nämä markkinat ovat perinteisesti olleet riskinottokielteisempiä.
Lähdemarkkinoina Venäjän ja Ukrainan osuus kansainväliseen matkailuun käytetyistä varoista on ollut 3 prosenttia vuodesta 2020 alkaen. Pitkittyvä konflikti voi johtaa 14 miljardin Yhdysvaltain dollarin menetyksiin matkailutuloissa maailmanlaajuisesti vuonna 2022.
Vuonna 2019 Venäjän käyttämät varat ulkomaanmatkailuun olivat 36 miljardia Yhdysvaltain dollaria ja Ukrainan 8,5 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Vuonna 2020 nämä summat laskivat 9,1 miljardiin Yhdysvaltain dollariin ja 4,7 miljardiin Yhdysvaltain dollariin.
Matkakohteina Venäjän ja Ukrainan osuus Euroopan kansainvälisistä matkailijamääristä on 4 prosenttia, mutta vain 1 prosentti Euroopan kansainvälisistä matkailutuloista.
Molempien markkinoiden merkitys on merkittävä naapurimaille, mutta myös Euroopan aurinko- ja rantakohteille. Venäläisten matkailusta ovat kriisin aikana hyötyneet Malediivien, Seychellien ja Sri Lankan kaltaiset kaukokohteet.
Lähde: UNWTO
Jaa artikkeli: