Hyppää sisältöön
· Leena

Venetsiaan uusi turistivero

Venetsia on saanut Italian hallitukselta luvan turisteille asetettavan ”pääsymaksun” perimiselle, joka on päiväturisteilta ajankohdasta riippuen 2,50:sta 10 euroon. Venetsian kaupunki on saanut nyt kaksi kuukautta aikaa miettiä miten vero kerätään.
Kriitikot kutsuvat veroa ryöstöksi.

Varoilla katetaan historiallisen kohteen ylläpitoa, siivousta ja matkailupalvelujen kuluja. Venetsiassa käy vuosittain lähes 20 miljoonaa päivävierailijaa.

Kuinka rahat päivävierailta kerätään, on vielä epäselvää. Venetsiassa yöpyvät vieraat ovat jo aikaisemmin maksaneet veroa hotellimaksun yhteydessä. Korkeasesongin aikaan hotellivero on noin 4.50 euroa per yö.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monet turistit yöpyvät jo nyt mantereen puolella ja Venetsian hotellit kärsivät jo siitä.

Osa matkailuyrityksistä kutsuu uutta suunniteltua pääsymaksua epäkäytännölliseksi ryöstöksi, joka ei vaikuta ruuhkiin. He kyseenalaistavat kuinka maksun perintä toteutetaan siten, että se ei vaikuta työmatkalaisiin ja opiskelijoihin.

Suuria risteilylaivoja vastustaneiden Venetsia-aktivistien kanssa tukkanuottasilla jo aikaisemmin olleet risteily-yhtiöt olivat pettyneitä päätökseen. Myös Euroopan matkanjärjestäjien liitto ilmaisi tyytymättömyytensä ja kyseenalaisti, kuinka maksukäytäntö toteutetaan.

Päätös saa myös ymmärrystä ja sitä pidetään varoittavana esimerkkinä matkailun ylikuormituksesta historiallisissa kohteissa, joita ei voi Disneylandin tapaan rakentaa ja laajentaa ympäröivälle alueelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Anu-Eveliina Mattila
Leena