Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Vihdoinkin myönteisiä signaaleja Kiinasta

IPK:n viimeisimmän matkailututkimuksen tulokset osoittavat, että kiinalaisten matkustushalu on palannut: noin 50 prosenttia haastatelluista aikoo matkustaa ulkomaille seuraavien 12 kuukauden aikana, ja jos mahdollista, useammin kuin aiemmin. Lisäksi 44 prosenttia haluaa tehdä yhtä paljon ulkomaanmatkoja kuin ennenkin.

Kiinalaisten matkailijoiden suosikkikohteet ovat Euroopassa ja seuraavaksi eniten Aasiassa. Amerikkaan matkustaminen on harvinaisempi vaihtoehto toisaalta lentovaihtoehtojen puutteen vuoksi ja toisaalta geopoliittisten syiden vuoksi. Kuudelle prosentille haastatelluista Kiinan sisäiset matkat ovat ainoa realistinen vaihtoehto. Aiempiin tutkimuksiin verrattuna on havaittavissa myönteinen suuntaus kohti eurooppalaisia matkakohteita, kun vuoden alussa tehdyssä tutkimuksessa naapurimaat olivat listan kärjessä.

Yli 80 prosenttia haastatelluista kiinalaisista aikoo lomailla ulkomailla seuraavien 12 kuukauden aikana, painopiste on selvästi kulttuurimatkoissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Noin 30 prosenttia kiinalaisista vastaajista suunnittelee työmatkaa ulkomaille seuraavien 12 kuukauden aikana. Aiempiin tutkimuksiin verrattuna luvut ovat paljon korkeammat kuin maailmanlaajuisesti keskimäärin.

IPK:n tutkimuksissa haastateltavat kertovat, että he aikovat tulevaisuudessa säästää matkakuluissa matkustamalla hiljaisina aikoina ja lyhentämällä oleskeluaikojaan. Tällä tavoin he aikovat kompensoida lentohintojen huomattavaa nousua.

Lisäksi 25 prosenttia vastaajista haluaisi tulevaisuudessa säästää majoituksessa, vaikkakin yli 80 prosenttia aikoo majoittua hotelleissa.  Myös muiden yöpymisvaihtoehtojen, kuten loma-asuntojen ja -huoneistojen, kysyntä kasvaa.

IPK:n tutkimusten mukaan lähtevän matkailun markkinoiden myönteinen kehitys jatkuu seuraavien 12 kuukauden aikana, joten keskipitkällä aikavälillä on hyvät mahdollisuudet, että markkinat palaavat lähitulevaisuudessa vuoden 2019 tasolle. Tämä prosessi kestää kuitenkin kauemmin kuin Euroopan ja Pohjois-Amerikan suurilla lähdemarkkinoilla. Viisumien myöntämiseen kohdistuvat geopoliittiset vaikutukset ja lentojen saatavuuden hidas kasvu sekä Venäjän ilmatilan sulkemisesta johtuvat korkeat hinnat vaimentavat jossain määrin kiinalaisten matkustushaluja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Lähde: ITB

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.