100 syytä syksyiselle Suomi-lomalle

Suoma ry:n koordinoima 100 syytä matkailla Suomessa -kampanja tähtää matkailukauden pidentämiseen, ja haluaa innostaa suomalaisia matkustamaan kotimaassa myös kesän jälkeen.

 Lomalta kaivataan ennen kaikkea irtiottoa arjesta, ja lähimatkailu tai viikonlopun kestävät minilomat ovat kasvattaneet koko ajan suosiotaan. Lyhyemmilläkin reissuilla halutaan usein yhdistää luonto- ja kulttuurikohteita, mikä on Suomessa ainutlaatuisen helppoa. Ruskaretkeen syksyisessä luonnossa on vaivatonta yhdistää esimerkiksi vierailu paikallisessa taidenäyttelyssä ja suunnata illaksi nauttimaan hotellin mukavuuksista.

 

Kulttuurivinkit taidekokemuksiin:

 

 1. Varkauden metkat museot

Varkauteen kannattaa ehdottomasti reissata museovisiitti mielessä, sillä tämänkaltaisia museoita ei ihan missä tahansa tule vastaan. Tattoo Museo esittelee tatuointialan eri aikakausien värikästä historiaa, välineistöä ja aineistoa. Toinen erikoisuus on Mekaanisen Musiikin Museo, jossa tulevat tutuiksi mitä ihmeellisimmät instrumentit ja orkesteriviritelmät, kuten itsekseen soittavat pianot.

 1. Mäntän museot: Gösta & Gustaf

Mäntässä kaikkia taiteen tovereita vetää puoleensa kaksi upeaa Serlachius-museota mielettömässä miljöössä: taidemuseo Gösta ja taiteesta sekä historiasta tarinoiva Gustaf-museo. Kiinnostavien näyttelyiden lisäksi myös museorakennukset pihapiireineen tekevät vaikutuksen.

Taiteenystävien majoitusvinkki on ArtHotel Honkahovi. R. Erik Serlachiuksen entisessä edustuskodissa toimiva hotelli on täydellisesti lähellä molempia museoita.

 1. WAM

Mikäli kaipaat jotakin kokeilevaa, ota askel kohti Turkua ja WAMia. Museo kokoaa yhteen särmikästä ja puhuttelevaa nykytaidetta kansainvälisiltä ja suomalaisilta taiteen tekijöiltä. Syksyn kulttuurinnälkään WAMilla on hihassaan kaksi kiehtovan erilaista nykytaiteen näyttelyä: Elina Vainion Reset sekä Rosa Barban Touched By The Same Breath Of Air. Nämä kannattaa käydä kokemassa livenä.

 1. Kattokävelyä Tampereella

Tampereen kiehtovin kokemus tällä hetkellä on Roof Walk Finlayson Area, eli historiallisen Finlaysonin tehtaan katolta löytyvät kävelyreitit mahtavine maisemineen. Kattokävelyn jälkeen voi hörpätä pullakahvit hyvissä maisemissa, sillä kattohuoneistosta löytyy viihtyisän veikeä Café KATTO.

 1. Ahlströmin ruukki

Porin Noormarkusta löytyy yksi Suomen suurimmista ruukkialueista, joka tarjoilee uniikkia nähtävää. Makkarakosken Sahamuseo kertoo ainutlaatuisen sahan tarinan, ja kulttuurikierroksella seikkaillaan itse Alvar Aallon jalanjäljissä. Klubin keittiö tarjoilee villiruokaa ja perinnereseptejä, ja yöksikin saa jäädä. Majoitustilojen sisustus ihastuttaa erityisesti designin ja muotoilun faneja.

 

 

Luontotärpit rentoutumiseen ja aktiviteetteihin:

 

 1. Salpausselkä Geopark

Päijät-Hämeessä sijaitseva Salpausselkä Geopark on Suomen tunnetuin geologinen kokonaisuus. Ainutlaatuinen alue sekä monimuotoinen maasto takaavat ison kasan mielenkiintoisia retkikohteita: upeita näköalapaikkoja, luontopolkuja, jylhiä kallioita ja komeita harjuja.

 1. Nuorgamin lomakeskus

Suomen pohjoisin lomakeskus tarjoaa tunturiterapiaa ja arktisia maisemia vain puolen tunnin ajomatkan päässä Jäämereltä. Syksyllä lomakeskuksesta löytyy mielettömiä aktiviteettimahdollisuuksia patikoinnista maastopyöräilyyn ja revontuliretkiin.

 1. Seikkailupuisto Huikee ja Virkistyshotelli Yyteri

Porin Yyterikö pelkkä kesän rantareissukohde? Ei nyt aivan. Syksyllä kannattaa nauttia sporttisesta menosta Seikkailupuisto Huikeessa, jonka köysiradoista löytyy haastetta koko perheelle. 23.10. ja 24.10. on mahdollista seikkailla pimenevässä illassa Kuutamoseikkailulla.


Aktiivisen päivän jälkeen voi rentoutua Virkistyshotelli Yyterissä, joka sijaitsee aivan seikkailupuiston vieressä.

 1. Arctic SnowHotel & Glass Igloos

Tiesitkö, että syksy on paras aika bongata revontulia Lapissa? Yö lasisessa iglussa tähtitaivaan alla on Lapin trendikkäimpiä juttuja. Lähde siis Rovaniemelle ja koe revontulet rennosti hotellisängyssä pötkötellen.

 1. Star Arctic Hotel

Saariselällä majoitut keskellä lumoavia tunturimaisemia. Saisiko olla moderni maisemasviitti vai kenties lasikattoinen mökki? Revontulia voi ihailla huoneiden lisäksi myös saunan maisemaikkunasta sekä ulkoporeammeesta.

 1. Luontokeskus Haltia

Visiitti Suomen luontokeskus Haltiassa, Espoossa, on huippu kokemus sekä aikuisille että lapsille. Haltian näyttelyissä esittäytyy koko Suomen monipuolinen luonto eläimineen, maisemineen ja vuodenaikoineen. Kulje pitkin lumikanjonia, kurkista ketunkoloon ja opi lisää liito-oravan elämästä.

 1. Nuuksio Reindeer Park

Tiesitkö, että Espoosta löytyy poroja? Nuuksion kansallispuistoon suunnatessa kannattaa poiketa myös Nuuksio Reindeer Parkissa (Luontokeskus Haltialta lähtee kätevästi merkitty polku!) Syötä poroille jäkälää, ota muistoksi selfie ja hörppää nokipannukahvit nuotiolla.

 1. Ähtäri Zoo

Ähtäri Zoon luonnonmukaisen eläinpuiston metsäisillä poluilla patikoidessa tapaat monta mahtavaa eläinlajia lumileopardista saukkoon. Tapaa myös Ähtärin valloittava pandakaksikko Lumi ja Pyry Pandatalolla.

Miltä kuulostaisi yöpyä Ähtäri Zoossa?  Villa Ursus vie zoo-kokemuksen ihan uudelle tasolle. Upeasta pikkumökistä on suora näkymä karhulaan, joten voit seurata karhujen temmellystä paraatipaikalta.

 1. Kalajoki

Kalajoella koko perhe pääsee aktiiviloman ytimeen säällä kuin säällä. Mahtavien ulkoilureittien lisäksi viihtymisestä huolehtii Seikkailupuisto Pakka, SuperPark ja Kylpylä SaniFani. Välissä voi ottaa iisiä ja rentoutua merimaisemissa vaikkapa Santa’s Resort & Spa Hotel Sanissa. Mökin tai huvilan voi varata Kalajoen Keskusvuokraamosta.

 1. Rannikkoreitti

Hyppää pyörän selkään ja hurauta saaristoon tuulettamaan pääkoppaa. Rannikkoreitti on siitä erittäin kiva, että se on kierrettävissä myös kesäkauden ulkopuolella. Pysähdy reitin varrella ruukkikyliin, kansallispuistoihin sekä kivoihin majapaikkoihin ja nauti saariston rauhasta.

 1. Utö

Ulkosaariston eteläisin kolkka Utö on mitä parhain arjen pakopaikka. Entinen kasarmisaari on tunnettu etenkin karusta luonnostaan sekä punavalkoisesta majakastaan – Utö on myös oiva paikka lintubongaukseen tai syystyrskyjen kuvaamiseen! Lähde retkelle ja majoitu historiallisissa kasarmirakennuksissa tai söpöissä saaristomökeissä.

 

Työ- ja elinkeinoministeriön tuella 100syytä.fi -sivustolle rakennettu uusi Vinkkipankki kokoaa matkailuyrityksiä ympäri Suomen yhteiseen hakupalveluun. Palvelusta löytyy runsaasti vaihtoehtoja syyslomailuun ja pian myös talvikauden tarjonta tulee Vinkkipankin kautta monipuolisesti esille.

Suoma ry:n puheenjohtaja Anne-Marget Hellén kannustaa suomalaisia kokeilemaan kotimaan elämyksiä avoimin mielin myös syksyllä ja tulevalla talvikaudella. Vaikka suomalaiset innostuivat etenkin heinäkuussa kotimaanmatkailusta, matkailuala kaipaa edelleen tukea toipuakseen koronavirustilanteen aiheuttamasta ahdingosta.

”On todella ilahduttavaa, miten moni suomalainen innostui kotimaanmatkailusta viime kesänä. Kotimaiset matkailijat löysivät myös palveluiden kirjon, kuten opastetut retket, kulttuurikohteet ja hemmottelupalvelut, aivan uudella tavalla. Toivon todella, että tämä trendi säilyy myös syksylle ja talvikaudelle. Nyt syyslomia varatessa kannattaa tutustua ennakkoluulottomasti kotimaan valtavaan tarjontaan.”

 

Lähde: Suoma ry

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X