Hyppää sisältöön
Juhlat Ibizalla
· Riikka Krenn

Alkoholikielto Mallorcalla ja Ibizalla

Espanjan suosituilla bilesaarilla Mallorcalla ja Ibizalla on säädetty uusia rajoitteita koskien alkoholin nauttimista julkisilla paikoilla. Esimerkiksi avoin oluttölkki rannalla tai muulla julkisella paikalla voi jatkossa tuoda 500–1500 euron sakot.

Baleaarien aluehallitus haluaa suitsia turistien häiriökäyttäytymistä Mallorcalla ja Ibizalla. Saarilla on kärsitty matkailijoiden juhlinnan sivuvaikutuksista jo pitkään. Nyt tilannetta halutaan rauhoittaa säätämällä määräaikaisia rajoituksia alkoholin myyntiin ja julkiseen nauttimiseen.

Mallorcan ja Ibizan alkoholikielto ei koske ravintoloita

Baleaarien uudet alkoholisäädökset astuvat voimaan toukokuun 2024 aikana ja ne ovat voimassa vuoden 2027 loppuun saakka. Esimerkiksi avoin oluttölkki rannalla tai muulla julkisella paikalla voi tuoda tuntuvat sakot sakot. Alkoholin myynti kaupoissa on jatkossa kiellettyä kello 21.30-8.00 välisenä aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kyseessä eivät kuitenkaan ole kaiken kieltävät rajoitteet, vaan ravintoloiden terasseilaa alkoholin nauttiminen on jatkossakin sallittua normaaliin tapaan.

Alkoholikielto ei koske Mallorcalla koko saarta, vaan se rajautuu pääkaupungin Playa de Palman itäpuoliseen, saksalaisten suosimaan alueeseen Llucmajorissa sekä Magalufin bilealueeseen, jossa puolestaan viihtyvät erityisesti brittituristit. Ibizalla kiellon piiriin kuuluu yöelämästään tunnettu Sant Antoni de Portmany.

Aiempia rajoituksia tiukennetaan

Kyseessä ei ole ensimmäinen yritys suitsia Mallorcan ja Ibizan bilealueiden tilannetta. Baleaareilla on rajoitettu alkoholinkäyttöä jo vuonna 2020 säädetyllä lakipaketilla. Osaa aiemmasta laista muutetaan nyt erillisellä asetuksella tiukemmaksi. Aiemmin vain alkoholin nauttiminen ryhmissä tai isommissa joukoissa julkisilla paikoilla oli kiellettyä, mutta nyt kiellon piirissä on kaikki julkinen alkoholinkäyttö ravintoloiden ulkopuolella.

Myös alkoholipitoisia juhlimiseen keskittyviä retkiä järjestävien veneiden ja laivojen pääsy alkoholikiellon kattamien alueiden satamiin on uuden asetuksen myötä vastaisuudessa kiellettyä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samassa yhteydessä myös muita Baleaarien asetuksia on tiukennettu. Jopa tuhansiin euroihin nousevia sakkoja voidaan määrätä alkoholin nauttimisen ohella myös graffitien teosta, nudismista tai liian vähäisestä vaatetuksesta julkisilla paikoilla. Rajoitteiden tavoitteena on rauhoittaa alueita ja tehdä ympäristöstä turvallisempi niin matkailijoille kuin paikallisille. Valvonnasta vastaa paikallinen poliisi.

Ikkunapaikan päätoimittaja Riikka Krenn
Riikka Krenn

Riikka Krenn on Ikkunapaikan päätoimittaja, joka seuraa alan tapahtumia tarkalla silmällä ja uteliaalla mielellä. Kokenut matkailutoimittaja ja verkkomedian tekijä.