Anna-Katri Räihän tavoite toteutui

Anna-Katri Räihä (39) on saavuttanut tavoitteensa käydä kaikissa maailman 197 maassa. Anna-Katrin tavoitteeseen kuului 193 YK:n jäsenmaan lisäksi Vatikaani, Kosovo, Taiwan ja Palestiina. Pelkän nopean maavierailun sijaan hän on matkoillaan halunnut panostaa seikkailukokemuksiin eri maissa. Anna-Katri on esimerkiksi matkustanut rautamalmijunan kyydissä halki Mauritanian ja vaeltanut päiviä Kolumbian sademetsissä nähdäkseen kadotetun inkakaupungin.

Viimeisenä Turkmenistan

Räihän viimeisimmät kohteet olivat keväällä 2023 käydyt Tyynenmeren saarivaltiot (10) sekä pitkään turisteilta suljettuna ollut Turkmenistan, joka oli hänen tavoitteensa viimeinen maa. Suomeen Anna-Katri palasi Turkmenistanista 7.6.2023.

”Kun seisoin kesäkuussa Turkmenistanissa kuuluisan Helvetin portin reunalla (kuvassa yllä) katselemassa palavaa kaasukraateria, oli minulla aivan uskomaton olo. Minä tein sen”, Räihä intoilee.

”Pitkään luulin, etten voisi soolomatkailevana naisena vierailla kaikissa maailman maissa. Tämä urakka on vaatinut vuosia ja satoja tuhansia euroja, mutta mitään en muuttaisi. Olen matkojen myötä oppinut aivan valtavasti maailmasta, mutta myös kasvanut ihmisenä”, Räihä jatkaa.

Samoalla, Tyynenmeren saarilla, Anna-Katri majoittui paikallisen perheen omistamassa pienessä bungalowissa eli falessa Lalomanun rannalla. Huhtikuu 2023.

Esikuva soolomatkailua pohtiville naisille

Päätyökseen ympäristökonsultointia tekevä Räihä aloitti maailmalla matkustamisen vasta aikuisiällä. Nuoruudessa hän matkusti vanhempiensa kanssa lähinnä kotimaassa. Yliopistovaihto Yhdysvalloissa sai naisen innostumaan matkailusta.

”Vaihtovuoden jälkeen tein muutamia matkoja ystävien ja silloisen poikaystävän kanssa. Ensimmäiselle soolomatkalle uskaltauduin vasta vuonna 2012 Thaimaahan. Muistan, kuinka aluksi pelotti. Mutta kun selvisin alkujännityksessä, tuntui, että pystyn mihin vain. Soolomatka oli vapauttava kokemus, monella tavalla”, Räihä kuvailee.

Sen jälkeen matkailusta tuli naisen suurin intohimo. Vuonna 2016 hän toteutti unelmoimansa maailmanympärimatkan, jonka aikana 100 maata tuli täyteen. Räihä alkoi pohtimaan, olisiko mahdollista vierailla kaikissa maailman maissa. Tavoite konkretisoitui koronavuosien aikana, kun matkustamaan ei päässyt.

”Valitettavasti edelleenkin seikkailumatkailu mielletään miesten jutuksi. Meiltä naisilta puuttuu esikuvia siitä, että pystymme reissaamaan siinä missä miehetkin ja tekemään extreme-juttuja. Haluankin toimia esimerkkinä kaikille matkailusta haaveileville naisille ja avartaa mielikuvaa naissoolomatkailusta. Maailma ei ole niin pelottava paikka kuin kotisohvalta saattaa tuntua”, Anna-Katri Räihä toteaa.

Seuraavia seikkailuja kohti

Matkailu ei lopu tavoitteen saavuttamiseen. Räihän bucket-listalle on jo kertynyt uusia seikkailuja, kuten Nyiragongon tulivuoren ja Kilimanjaro-vuoren huiputus, kamelivaellus halki Gobin autiomaan sekä Jemenin kiertomatka.

Niiden rinnalla Räihän mielessä on kuitenkin myös isompia tavoitteita.

”Haluan jatkuvasti haastaa itseäni tekemään uusia asioita, sellaisiakin, jotka aluksi pelottavat – puhumattakaan siitä, että joku sanoo, ettei minusta naisena siihen ole. Haluan viedä itseni sekä fyysisesti että henkisesti äärirajoille, nähdä mihin pystyn. Ehkä seuraavaksi opettelen lentämään tai purjehtimaan, tai matkustan maata pitkin läpi eri maanosien. Aika näyttää, mitä seuraavat seikkailuhaasteeni tulevat olemaan. Sen tiedän, etten koskaan asetu aloilleni”, Anna-Katri Räihä toteaa.

 

Lähde: Pieni Ideapuoti

Jaa artikkeli:

Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X