Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Arkkitehti Elissa Aallosta kertovat näyttelyt Alajärvellä ja Tammisaaressa

Elissa Aallon (1922−2022) juhlavuoden kunniaksi Alvar Aalto -säätiö on tuottanut Arkkitehti Elissa Aalto -kiertonäyttelyn, joka esittelee lahjakkaan ja määrätietoisen suunnittelijan elämäntyötä.

Arkkitehti Elissa Aalto -näyttely aloitti kiertonsa Rovaniemen Lappia-talosta syyskuussa. Lokakuun lopulla näyttely avautuu kahdessa Alvar Aalto -kaupungissa, Alajärvellä ja Tammisaaressa. Näyttely valottaa Elissa Aallon julkista ja yksityistä roolia Alvar Aallon arkkitehtitoimiston arjessa sekä kuuluisan arkkitehtimiehensä rinnalla.

Näyttely on esillä Alajärven Villa Väinölässä (1926), rakennuksessa, jonka Aalto suunnitteli veljelleen. Elissa Aallon rooli merkittävä Alajärven kulttuuri- ja hallintokorttelin sekä erityisesti sen kirjastorakennuksen (kuvassa) suunnittelussa, joka valmistui Alvar Aallon kuoleman jälkeen Arkkitehtitoimisto Alvar Aalto & Co:n nimissä vuonna 1991. Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen iloitsee siitä, että näyttely saadaan esille Alajärvelle.”Kaupunkimme Aaltokeskus on hieno kokonaisuus, johon myös Elissa on jättänyt jälkensä. Uskon, että hänen roolinsa on monelle meistä alajärveläisistä hiukan vieraampi. Tämän näyttelyn avulla toivon Elissa Aallon merkityksen avautuvan kaupunkilaisille laajemmin”, sanoo Koivunen. ”Toivon myös, että mahdollisimman moni tulee vierailemaan näyttelyssä ja tutustumaan siihen”, hän jatkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näyttelykokonaisuutta on täydennetty Alajärven kulttuuri- ja hallintokorttelia kuvaavalla kuvavalikoimalla, joka on säätiön valokuvaajan Maija Holman käsialaa.

Arkkitehti Elissa Aalto -näyttely esillä Villa Väinölässä, Alajärvellä 26.10.−23.11.2022 tiistaista perjantaihin klo 13−17.

Elissa ja Alvar Aalto aamiaisella 1960-luvulla.

 

Laajemmasta näyttelykokonaisuudesta kuratoitu pienoisnäyttely Arkkitehti Elissa Aalto avautuu Tammisaaressa Villa Skeppetin saunarakennuksessa. Göran ja Christine Schildtille piirretty Villa Skeppet (1969−70) jäi viimeiseksi Alvar Aallon suunnittelemaksi asuinrakennukseksi. Elissa ja Alvar Aallosta tuli perheystäviä kirjailija ja filosofian tohtori Göran Schildtin ja hänen molempien vaimojensa kanssa. Göran ja Christine Schildt avioituivat vuonna 1966, jonka jälkeen Aallot ja Schildtit viettivät aikaa yhdessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pienoisnäyttely Arkkitehti Elissa Aalto esillä Villa Skeppetin saunarakennuksessa 29.10.−29.11.2022 tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin klo 12−16 (suljettu Pyhäinpäivänä 5.11.). Villa Skeppetissä on avoimet ovet perjantaina 28.10. klo 17−19.30 ja samalla vietetään näyttelyn avajaisia. 

Lähde: Alvar Aalto säätiö
Kuva (Alajärven kirjasto) Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.