Hyppää sisältöön
· Leena

Balettihameiset koirat myöhästyttivät lennon

Norwegian Airlinesin Boeing 787 -kone Lontoon Gatwickista Texasin Austiniin myöhästyi puolitoistoa tuntia terapiakoirien vuoksi. Tunnetuen antamiseen tarkoitetut terapiakoirat, jotka oli puettu balettihameisiin, tulivat levottomiksi lentokoneeseen saavuttuaan, joten koneen kapteeni päätti poistaa ne omistajineen koneesta.

BBC:n raportin mukaan matkustamoon tuotiin useita ranskanbulldoggeja, joiden oli tarkoitus toimia tunnetukea antavina terapiakoirina. Matkustajat toivat ne koneeseen käsimatkatavaralaukuissaan.

Kiistanalaiset matkaseuralaiset

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näkövammaisten, kuurojen tai muulla tavoin vammaisten henkilöiden opaskoirat ovat tavanomainen näky. Koska opaskoirilla on tärkeä rooli omistajiensa arjen tukemisessa ne pääsevät moniin paikkoihin, joihin tavallisia lemmikkejä ei päästetä.

Tämä pätee kaupoissa, ravintoloissa ja jopa lentokoneissa. Mutta tunnetukea antavat terapiakoirat ovat uusi ja hiukan erilainen ilmiö.

Aivan viime vuosina terapiakoiria on tuotu lentokoneisiin yhä lisääntyvässä määrin. Nämä koirat auttavat erityisesti henkilöitä, jotka kärsivät mielenterveyden häiriöistä, esim. ahdistuksesta tai posttraumaattisesta stressihäiriöstä. Heille lennot voivat olla hyvin stressaavia koettelemuksia.

Mutta tässä roolissa eivät toimi vain koirat, vaan matkustajat tuovat lentokoneisiin lisääntyvässä määrin myös muita tunnetukea antavia terapiaeläimiä kuten kissoja ja jopa riikinkukkoja. Esimerkiksi Southwest Airlines salli vuonna 2018 alle 86 cm korkuisten opashevosten tuomisen matkustamoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Miksi tunnetukea antavat terapiaeläimet ovat kiistanalaisia

Monet amerikkalaiset lentoyhtiöt tiukensivat vuonna 2018 sääntöjään, joiden mukaan eläin voidaan luokitella tunnetukea antavaksi terapiaeläimeksi. Säännöt määrittelevät myös lennoille tarvittavat luvat.

Monet matkustajat eivät pidä tunnetukea antavia terapiaeläimiä lääkinnällisesti välttämättöminä. Eläimet ovat myös aiheuttaneet välikohtauksia hyökkäämällä muiden matkustajien kimppuun.

Tarvitaan selkeästi tiukemmat käytännöt tunnetukea antavien terapiaeläinten rekisteröintiin. Tämä olisi terapiaeläimiä todella tarvitsevien henkilöiden edun mukaista. Samalla vältettäisiin sellaisen käsityksen leviämistä että maailmankirjat ovat sekaisin kun eläimiä tuodaan matkustamoon.

Edellä kuvattu tapahtuma ei edistä asiaa, etenkin kun koirat oli puettu balettipukuihin, mikä selvästi hermostutti niitä.

 

Lähde: Simple Flying

Kuva: Barbara L. Hanson via Flickr | Norwegian Airlines

Leena