Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Bill Gatesin energiarahastolta mittava panostus uusituvalle polttoaineelle

Bill Gatesin Breakthrough Energy -rahasto on antanut yhdysvaltalaiselle LanzaJet-yhtiölle mittavan 50 miljoonan euron avustuksen.

Avustuksella tuetaan maailman ensimmäistä tuotantolaitosta, joka kehittää etanolista tehtävää kestävää lentopolttoainetta. Tuotannossa etsitään ratkaisua kestävään lentopolttoaineeseen, jonka hinta ei olisi fossiilista polttoainetta kalliimpi.

LanzaJetin käyttämässä prosessissa etanolia saadaan esimerkiksi sokeriruo’osta Brasiliasta, jätekaasusta Kiinasta tai maissista Yhdysvalloista. Sen jälkeen se muunnetaan kemiallisesti uusiutuvaksi dieseliksi tai kestäväksi lentopolttoaineeksi. Raaka-aineesta riippuen hiilidioksidipäästöjä voidaan vähentää vähintään 70 prosenttia mutta jopa 85 prosenttia verrattuna perinteiseen kerosiinipohjaiseen polttoaineeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LanzaJetin toimitusjohtaja Jimmy Samartzis sanoo: “Työskentelemme joka päivä herkeämättä maailmanlaajuisen ilmastohaasteen ratkaisemiseksi. Kumppanuudet ovat tärkeitä, jotta voimme maksimoida teknologiaamme niin, että voimme toimittaa merkittäviä määriä kestävää lentopolttoainetta maailmanlaajuisesti. Emme pystyisi rakentamaan tätä tuotantolaitosta yhtä nopeasti tai edullisesti ilman Breakthrough Energyn apurahaa.”

LanzaJet rakentaa parhaillaan kahden vuoden ajan Freedom Pines Fuels -polttoainelaitosta Sopertoniin, Georgian osavaltioon, ja sen on tarkoitus aloittaa tuotanto vuonna 2023. Suunnitteilla on jo muita hankkeita Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Aasiassa, jolloin tuotanto nousisi yli miljardiin gallonaan SAF:ää vuodessa.

LanzaJet on jo saanut 50 miljoonan dollarin lainan Microsoftin ilmastoinnovaatiorahastosta sekä 14 miljoonan dollarin avustuksen Yhdysvaltain energiaministeriöltä. Yritystä tukevat myös muun muassa British Airways ja Shell.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: SimpleFlying

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.