Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Black Fridayn nettiostosten palautukset vastaavat lentomatkustajan sadan vuoden päästöjä

Viime vuonna jopa 35 % PostNordin Suomeen toimittamista Black Fridayn, Black Weekin ja Singles Dayn aikana tehdyistä nettiostoksista palautettiin takaisin. Ympäristöpäästöinä näiden palautusten aiheuttama logistinen hiilijalanjälki vastasi keskivertosuomalaisen yli sadan vuoden lentomatkailua.

Black Friday on Suomessa verkkokauppaostosten vilkkain päivä ja tänä vuonna odotetaan jälleen uusia myyntiennätyksiä. Verkko-ostoksia toimittavan kuljetuspalvelu PostNordin Suomessa viime vuosilta keräämän datan perusteella peräti 35 % Black Fridayn, Singles Dayn ja koko Black Weekin nettiostoksista palautetaan vuosittain takaisin verkkokauppoihin.

”Viime vuonna pelkästään PostNordin Suomessa toimittamien, Singles Dayn ja Black Fridayn välillä tehtyjen verkko-ostosten palautusten tuottama logistinen hiilijalanjälki oli noin 63 300 kg CO2e. Se vastaa keskivertosuomalaisen yli sadan vuoden lentomatkailun aiheuttamia ympäristöpäästöjä”, kertoo PostNord Oy:n toimitusjohtaja Johanna Starck

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka PostNordin toimittamien palautusten lukumäärä kasvaakin marraskuun lopussa, ei palautusilmiö ole sidoksissa pelkästään Black Fridayhin ja muihin marraskuun suosittuihin ostospäiviin. PostNordin datan mukaan kaikista suomalaisten tekemistä verkkokauppaostoksista palautetaan keskimäärin 30 %.

PostNordin teettämän tutkimuksen perusteella suurin verkkokauppapalautuksia aiheuttava tuoteryhmä on vaatteet. Kuluttajien ikäryhmistä selvästi eniten palautuksia tekevät alle 30-vuotiaat. Lisäksi tutkimuksen mukaan naiset palauttavat yli tuplasti enemmän verkkokauppaostoksia kuin miehet.

Verkkokauppojen runsaat palautusmäärät sekä niistä aiheutuvat turhat ympäristöpäästöt eivät ole ongelma pelkästään Suomessa. Ruotsissa useat ammattiliitot ovat vaatineet ilmaisten palautusten kieltämistä ruotsalaisilta verkkokaupoilta, vedoten kuljetusalan työolosuhteiden parantamiseen – mutta myös kestävämmän kulutuksen edistämiseen sekä ilmastopäästöjen vähentämiseen.

Lentomatkailuvertauksessa on käytetty pohjana Sitran 2018 julkaisemaa tutkimusta keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä. Sen mukaan keskivertosuomalaisen lentomatkailun aiheuttama hiilijalanjälki on 630 kg CO2e/vuosi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Lähde: Post Nord

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.