Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Dublin ja Grosseto ovat vuoden 2024 palkittuja eurooppalaisia kaupunkeja

Euroopan komissio on nimennyt vuoden 2024 Euroopan älykkään matkailun pääkaupungiksi Irlannin Dublinin ja älykkään matkailun vihreäksi edelläkävijäksi Italian Grosseton. Komissio on antanut niille tunnustusta erinomaisista saavutuksista saavutettavuuden, kestävyyden, digitalisaation sekä kulttuuriperinnön ja luovuuden alalla poikkeuksellisina matkailukohteina.

Kaikkiaan 40 kohdetta 21 maasta kilpaili Euroopan pääkaupunki -tittelistä ja älykkään matkailun vihreän edelläkävijän tittelistä. Kymmenen kohdetta valittiin ehdokaslistalle ja kutsuttiin esittelemään hakemuksensa Euroopan tuomaristolle. Dublin teki Euroopan tuomaristoon vaikutuksen paitsi huomattavilla saavutuksillaan kilpailun kaikissa neljässä kategoriassa myös erinomaisilla toimintaohjelmilla, jotka se aikoo toteuttaa vuoden 2024 aikana. Grosseto erottui kestävän matkailun edelläkävijänä ja osoitti kykynsä toimia esikuvana muille matkailukohteille.

Molemmat voittajat saavat tarkoitusta varten tehdyn veistoksen, joka on näkyvästi esillä koko Euroopan älykkään matkailun pääkaupunkivuoden ajan. Lisäksi voittajat saavat myynninedistämistukea ja pääsevät osaksi Euroopan älykkäiden ja kestävien matkailukohteiden kasvavaa verkostoa. Verkosto helpottaa tiedon jakamista ja parhaiden käytäntöjen vaihtoa järjestämällä työpajoja ja julkaisemalla parhaiden käytäntöjen oppaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuoden 2024 Euroopan älykkään matkailun pääkaupungista tulee roolimalli digitaaliselle, saavutettavalle, kestävälle ja luovalle matkailulle Euroopassa ja sen ulkopuolella, ja se esittelee innovatiivisia matkailutoimenpiteitä.
Vuoden 2024 Euroopan älykkään matkailun vihreä edelläkävijä saa merkittävän roolin kestävän matkailun tulevaisuuden muotoilussa Euroopan matkailualalla ja osallistuu aktiivisesti muutoksen edistämiseen kansainvälisellä näyttämöllä.

Dublin on Euroopan älykkään matkailun pääkaupunki vuonna 2024.

Euroopan älykkään matkailun pääkaupunki -kilpailun tavoitteena on edistää älykästä matkailua EU:ssa palkitsemalla kaupunkeja uraauurtavista älykkään matkailun lähestymistavoista esteettömyyden, digitalisaation, kestävyyden sekä kulttuuriperinnön ja luovuuden aloilla. Aloite perustuu Euroopan parlamentin ehdottamasta valmistelutoimesta saatuihin menestyksekkäisiin kokemuksiin, ja sillä pyritään edistämään innovatiivista, kestävää ja osallistavaa matkailun kehittämistä sekä levittämään ja helpottamaan parhaiden käytäntöjen vaihtoa.

Euroopan älykkään matkailun vihreä edelläkävijä on Euroopan huippuosaamisen kohteet (EDEN) -kilpailun seuraaja. Sen tarkoituksena on antaa tunnustusta ja palkita pienempiä matkakohteita, jotka ovat ottaneet käyttöön onnistuneita strategioita kestävän matkailun edistämiseksi vihreiden siirtymäkäytäntöjen avulla. Kilpailun periaatteena on edistää kestävän matkailun kehittämistä kohteissa, jotka tuovat lisäarvoa taloudelle, planeetallemme ja ihmisille.

Vuonna 2019 Helsinki ja Lyon valittiin Euroopan älykkään matkailun pääkaupungeiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Lähde: Euroopan Unioni

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.