Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

ECTAA syyskokous Thessalonikissa

Euroopan matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien yhdistys, ECTAA, järjesti viime viikon lopulla syyskokouksen Kreikan Thessalonikissa.

Mukana oli osallistujia 30 maasta, Suomesta SMALin puheenjohtaja Anne-Marjut Väänänen ja toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti, jotka ovat yllä olevassa kuvassa saaneet vierelleen ECTAAn puheenjohtaja Frank Oostdamin (vas.) ja pääsihteeri Eric Drésinin.

Kokouksen agendalla olivat muun muassa vastuullinen matkailu, johon Euroopan maissa on erityisesti pandemian aikana panostettu todella paljon sekä matkailualan työvoimahaasteet. “Olemme hyvin tietoisia siitä, että ilmasto on hätätilassa, ja alan on toimittava, jotta matkustamisesta tulisi kestävämpää”, totesi ECTAAn puheenjohtaja Frank Oostdam.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Kävimme kokouksessa tour de table -kierrosta siitä, miten matkailu on elpynyt pandemian jälkimainingeissa ja miten poliittiset ja taloudelliset haasteet näkyvät eri markkinoilla. Yhteenvetona voi todeta, että erilaisten ‘kuluttajaryhmien’ käytös vaihtelee suuresti; osa on vähentänyt matkustuksen minimiin ja toiset matkustavat nyt pandemiatauonkin edestä ja panostavat matkustusluokan ja hotellitason korotuksiin. Enää ei oikein edes voi puhua ‘kuluttajista’ yhtenä isona ryhmänä, koska yksilölliset ratkaisut korostuvat. Yritysten ja organisaatioiden matkustuksessa näkyy selvästi se, että parin tunnin kokousta varten ei enää matkusteta, vaan tällaiset kokoukset hoidetaan virtuaalisesti. Silti liikematkustuksen nähdään elpyneen jo noin 70 prosentin tasolle pandemiaa edeltävästä tasosta”, kertoo Heli Mäki-Fränti kokouksen puheenaiheista.

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.