Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

ECTAA täyttää 60 vuotta

Eurooppalaisten matkanjärjestäjien ja matkatoimistojen kattojärjestä ECTAA (Group of National Travel Agents’ and Tour Operators’ Associations within the EU) on toiminut matkailuteollisuuden hyväksi jo 60 vuoden ajan.

Vuonna 1961 kuusi kansallista matkatoimistoalan yhdistystä päätti perustaa yhteisen yhdistyksen, joka edustaisi matkatoimistoja ja matkanjärjestäjiä vasta perustetussa Euroopan talousyhteisössä. Nyt ECTAAssa on 32 jäsenyhdistystä, jotka edustavat yli 70 000 yritystä. 60 vuoden aikana sen jäsenet ovat rakentaneet teollisuusalan, joka on auttanut miljoonia ihmisiä matkojen suunnittelussa, järjestämisessä ja varaamisessa.

SMAL (Suomen matkailualan liitto) hyväksyttiin ECTAAn tarkkailijajäseneksi vuonna 1992 ja se on ollut ECTAAn varsinainen jäsen EU-jäsenyytensä alusta eli vuodesta 1995 alkaen. SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti on istunut ECTAAn hallituksessa 14 vuotta ja järjestön johtoryhmässä vuodesta 2018 lähtien.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”ECTAAn merkitys suomalaistenkin matkatoimistoalan yritysten elämässä on suuri. Valtaosa lainsäädännöstämme kumpuaa EU-tasolta, ja ilman vahtikoiraamme asiat voisivat olla todella hullusti. Erityisesti koronapandemia-aika on korostanut yhteisten eurooppalaisten tavoitteiden asettamista ja niiden puolesta lobbaamisen tärkeyttä”, muistuttaa Mäki-Fränti .

Matkailuteollisuudessa on 60 vuoden aikana tapahtunut perusteellisia muutoksia ja ala elääkin jatkuvien muutosten myllerryksessä.  Kivijalkatoimistoista on siirrytty verkkokauppoihin, standardoiduista pakettimatkoista räätälöityihin dynaamisiin tuotteisiin sekä viime aikoina yhä enemmän kestävämpiin matkustusvaihtoehtoihin. Myös liikematkustus on muuttunut perinteisistä varausten tekemisistä suurten yritysten monimutkaisten matkustussäännösten hallintaan. Matkatoimistot ja matkanjärjestäjät ovat edelleen keskeisessä asemassa sekä B2B- että B2C-segmenteissä niin matkojen myynnissä kuin kohteiden markkinoinnissa ja myynninedistämisessä.

Matkailuteollisuuden tulevaisuus on haastava. Koronapandemialla on ollut valtava vaikutus koko matkailualaan, ja nyt kaikki toiveet kohdistuvat kesään ja matkailun mahdolliseen uudelleen käynnistymiseen.

“Nyt, erilaisten matkustusrajoitusten ollessa voimassa, kannattaa enemmän kuin koskaan kääntyä matkatoimiston puoleen matkaa suunnitellessa ja varattaessa”, sanoo ECTAAn puheenjohtaja Pawel Niewiadomski. “Vielä helpompaa on varata valmis matkapaketti, joka takaa matkustajille parhaimman suojan.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

ECTAA suunnittelee useita tapahtumia juhlavuotensa kunniaksi. Kaikki tapahtumat järjestetään tämän vuoden pääyhteistyökumppani Visit Croatian kanssa. Myös ECTAAn kevään kokous 3. ja 4. kesäkuuta järjestetään Zagrebissa.

 

 

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.