Hyppää sisältöön
· Leena

Ennätysmäärä lentomatkustajia 2017

Finavia palveli 21 lentoasemallaan yhteensä lähes 22,7 miljoonaa matkustajaa vuonna 2017. Helsinki-Vantaalla hätyyteltiin ensimmäisen kerran 19 miljoonan vuosimatkustajan rajaa. Lapin kentillä miljoonan lentomatkustajan rajapyykki saavutettiin aiemmin kuin koskaan.

Matkustajamäärät kasvoivat joulukuussa 10,8 ja vuodessa kaiken kaikkiaan 9,2 prosenttia. Kasvu heijastelee Finnairin hyvää vuotta, Suomen vetovoimaisuutta ja Helsinki-Vantaan yhä tärkeämpää asemaa lentoliikenteen solmukohtana aasialaisille.

Helsinki-Vantaan lentoasemalle matkustajia tilastoitiin vuonna 2017 yhteensä yli 18,9 miljoonaa henkilöä. Suomen suurimman lentoaseman matkustajamäärä kasvoi vuodessa yhteensä 9,9 ja kansainvälisen lentoliikenteen jopa 11,4 prosenttia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lapissa meneillään supertalvi

Helsinki-Vantaan jälkeen merkittävimmät matkustajamäärien kasvut nähtiin Finavian Lapin kentillä. Rovaniemen lentoaseman läpi kulki reippaasti yli 570 000 matkustajaa, Kittilässä 320 000, Ivalossa 210 000 ja Kemi-Torniossakin 100 000.

Suurin osa EU:sta

Eniten matkustajia saapui Suomeen vuonna 2017 tutusti Saksasta, Ruotsista, Espanjasta ja Iso-Britanniasta. EU-alueelta tulevat matkustajat edustivat yli 71,4 prosenttia kaikista reittiliikenteen matkustajista.

Matkustajamäärät Helsinki-Vantaalla kasvoivat kuitenkin lukumääräisesti eniten Japanista, Kiinasta, Venäjältä ja Hongkongista.

”Kun EU-maista tulevien kansainvälisen reittiliikenteen matkustajien määrä Suomessa kasvoi vuodessa 9,7 ja muista Euroopan maista 13,4 prosenttia, muun maailman kasvuvauhti oli tilastojemme mukaan 20,0 prosenttia. Tähän vaikutti erityisesti uusi lentoyhtiö, lentoyhtiöiden reittiavaukset ja lisäkapasiteetit. Esimerkiksi Qatarista oli vuonna 2016 vain noin 20 000 matkustajaa, mutta viime vuonna jo reilusti yli 100 000. Japanista taas saapui enemmän matkustajia kuin vaikkapa Hollannista, Ranskasta tai Italiasta, ja Kiinasta puolestaan enemmän kuin esimerkiksi Venäjältä”, kertoo Finavian lentoasemaverkosto- ja myyntijohtaja Joni Sundelin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuonna 2017 vaihtomatkustajien määrän muutosprosentti Helsinki-Vantaalla oli 17,6. Erityisen voimakasta kasvu oli vuoden jälkimmäisellä puoliskolla, jolloin eroa edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon oli kuukausitasolla jopa 25 prosenttia.

Leena