Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Enontekiön lentokenttä valmistautuu tulevaisuuteen

Enontekiön lentoaseman tulevaisuutta rakennetaan parhaillaan. Lentoaseman on määrä siirtyä Finavialta Enontekiön kuntakonserniin heinäkuun 2021 puolivälissä.

Enontekiön kunta on perustanut kaksi tytäryhtiötä huolehtimaan toiminnan alkuvaiheesta. ENF Infra Oy toimii kiinteistökaupassa ostajana ja hallinnoi lentoaseman infrastruktuuria. ENF POP Oy on puolestaan kehitysyhtiö, joka kirjoittaa seuraavan luvun lentoaseman tulevaisuuteen. Tärkein alkuvaiheen tehtävä on operoinnin käynnistäminen ja tulevan kauden turvaaminen. Sen lisäksi ENF POP Oy etsii aktiivisesti yksityisiä kumppaneita mukaan lentoaseman toimintaan.

Tulevina vuosina lentokenttään investoidaan työ- ja elinkeinoministeriön Enontekiölle kohdentaman valtiontuen avulla 5 miljoonaa euroa, joka kohdistuu pääosin kiitotien ja siihen liittyvän laitteiston uusimiseen. Näiden investointien avulla kiitotielle saadaan käyttöikää vähintään 15 vuotta, mutta todennäköisemmin noin 20 vuotta. Operointia kyetään näin jatkamaan nykyisellä palvelutasolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

ENF Infra Oy:n hallituksen puheenjohtaja Seppo Alatörmänen linjaa tulevaa: “Uskomme terveysturvallisen elämysmatkailun kasvuun Enontekiöllä. Lentoasema mahdollistaa yrittäjille kansainvälisen kasvupotentiaalin, jonka turvin voi tehdä investointeja tulevaisuuden tarpeisiin”

Vt. lentoaseman vastaavana johtajana operoinnin valmistelussa toimii Hanne Junnilainen, kunnes toimitusjohtaja yhtiöille on valittu. Lentoaseman on määrä siirtyä Finavialta Enontekiön kuntakonserniin heinäkuun 2021 puolivälissä. Tähän asti Finavia operoi kenttää. Yhtiöt valmistelevat parhaillaan keskeisiä rekrytointeja. Keväällä tulossa on myös rekrytointipäivä, josta tiedotetaan myöhemmin tarkemmin.

Enontekiö sijaitsee Suomen Käsivarressa Norjan ja Ruotsin rajalla. Kunta on pinta-alaltaan Suomen kolmanneksi suurin. Sen alueella sijaitsee yli 60 % Suomen kaikista tuntureista ja kaikki yli 1000-metriset huiput. Tunnetuimmat niistä ovat Saana ja Halti Kilpisjärvellä. Enontekiö tunnetaan laajoista, omaleimaisista, erämaa-alueista ja se on luontomatkailijoiden suosima vilkas matkailualue.

Kuvassa yhtiöiden hallitukset tutustuivat lentoaseman toimintaan yhdessä kunnan valmistelijoiden kanssa. Vasemmalta oikealle: Veli-Matti Hettula (toiminnanjohtaja, Tunturi-Lapin Kehitys), Hanne Junnilainen (vt. lentoaseman vastaava johtaja), Timo Karosvuo (ENF POP Oy:n hallituksen varajäsen), Taru Mäkitalo (ENF POP Oy:n hallituksen puheenjohtaja), Petteri Lehti (asiantuntija, Kiila Consulting), Seppo Alatörmänen (ENF Infra Oy:n hallituksen puheenjohtaja), Hannu Autto (kehitysjohtaja, Enontekiön kunta), Jukka-Pekka Joensuu (ENF Infra Oy, hallituksen jäsen), Raili Hilakari (ENF Infra Oy, hallituksen jäsen) ja Juha-Pekka Mäntyvaara (ENF Infra Oy:n hallituksen varajäsen). Kuvasta puuttuvat Pasi Ikonen (ENF POP Oy:n hallituksen jäsen), Matti Sorvari (ENF POP Oy:n hallituksen jäsen) ja Janne Näkkäläjärvi (ENF POP Oy:n hallituksen varajäsen).

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Lähde: ENF Infra Oy ja ENF POP Oy

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.