Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Espanja ilmaiset junamatkat jatkuvat myös ensi vuonna

Espanja otti syyskuun alussa käyttöön ilmaiset junaliput sekä lyhyille että keskipitkille matkoille maan sisällä. Ikkunapaikka kertoi asiasta syyskuussa.

Alun perin tempauksen piti päätyä vuoden lopulla, mutta Espanjan valtiovarainministeri María Jesús Montero on luvannut 700 miljoonaa euroa tempauksen jatkamiseksi ensi vuoden loppuun asti.

Monteron mukaan tempaus on hyödyttänyt matkailijoita ja paikallista väestöä, ja lisännyt julkisen liikenteen käyttöä ja vähentänyt päästöjä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tähän mennessä nk. multifare-lippuja on käytetty jo yli 1,5 miljoonaa

Järjestelmän rahoittamiseen tarvittavat varat on saatu Espanjan uudesta, vuonna 2023 käyttöön otettavasta verosta, joka kohdistuu energiayhtiöihin ja pankkeihin, jotka ovat saaneet voittoa korkojen noususta.

Ilmaiset junaliput ovat saatavilla paikallisille ja matkailijoille espanjalaisen Renfe-junayhtiön kautta Cercanías- ja Rodalies- lähiliikennelinjoilla sekä keskipitkillä, alle 300 kilometrin pituisilla alueellisilla reiteillä. Tarjous ei kuitenkaan koske kaukojunia eikä suurnopeusjunia.

Ilmaisia lippuja ei voi käyttää yhdensuuntaisiin matkoihin, vaan matkustajien on varattava useamman matkan lippu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liput saa rekisteröitymällä verkossa Mas Renfe -korttiin, jossa on QR-koodi, joka on näytettävä aseman henkilökunnalle matkaa tehdessä. Kun lippuja varataan Renfe-sovelluksen kautta, sivusto ei myöskään salli lähtevän lipun varaamista ennen kuin ensimmäinen juna on lähtenyt, koska ihmiset ovat käyttäneet järjestelmää hyväkseen varaamalla lippuja, joita he eivät ole käyttäneet.

Vaikka liput ovat ilmaisia, oston vahvistamiseksi tarvitaan 10-20 euron suuruinen käsiraha. Tällä hetkellä matkustajat voivat saada tämän takaisin, jos he tekevät vähintään 16 matkaa joulukuun loppuun mennessä. Järjestelmän jatkuessa uuteen vuoteen säännöt voivat kuitenkin muuttua.

Tämän tarjouksen lisäksi kaukoliikenteen matkustajilla on myös mahdollisuus saada 50 prosenttia lipun hinnasta takaisin. Nykyisen järjestelmän mukaisesti myös bussi-, raitiovaunu- ja metrolippujen hintoja on alennettu 30 prosenttia, ja tämä jatkuu todennäköisesti myös vuoteen 2023 asti.

Järjestelmä otettiin alun perin käyttöön monissa Euroopan maissa vallitsevan elinkustannuskriisin torjumiseksi, kun korot ja energiakustannukset ovat nousseet. Pääministeri sanoi olevansa tietoinen siitä, että ihmisten palkat pienenevät, kun taas muiden mukavuuksien kustannukset nousevat edelleen. Saksassa otettiin kesäkuukausien aikana käyttöön samanlainen järjestelmä, jonka avulla junamatkat sai varata vain 9 eurolla.

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.