Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Espanjan lentokentät saamassa matkatavaroiden läpivalaisuskannerit

Espanjan suurimpien lentokenttien turvatarkastuksiin asennetaan ensi vuonna uudet läpivalaisuskannerit, jolloin matkustajien ei tarvitse enää ottaa matkatavaroistaan pois elektroniikkaa ja nesteitä.

Vastaavat laitteet ovat käytössä jo muun muassa Helsingissä ja Amsterdamissa, ja ne helpottavat ja nopeuttavat matkustajien turvatarkastuksen läpimenoa huomattavasti.

Espanjan lentoasemaoperaattori Aena on vahvistanut ottavansa käyttöön uusimman sukupolven matkatavarascannerit ainakin Madridin Barajasissa ja Barcelonan El Pratissa hyvissä ajoin ennen ensi vuoden kesälomaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laitteet tunnetaan virallisesti tietokonetomografiaskannereina (CT), ja niitä kutsutaan joskus 3D-skannereiksi, koska ne luovat laukun sisällöstä tarkan 3D-kuvan.

3D-kuva analysoidaan kehittyneellä algoritmilla, joka pystyy automaattisesti havaitsemaan aseet, räjähteet ja muut kielletyt esineet, myös nestemäiset räjähteet.

Joissakin maissa, joissa CT-skannerit ovat jo käytössä, on edelleen rajoituksia nesteiden määrälle, jonka matkustajat voivat ottaa mukaan käsimatkatavaroihinsa.

Muun muassa Britannian hallitus aikoo poistaa nesteiden määrää koskevat rajoitukset lähes kokonaan, kun laitteet otetaan käyttöön kaikilla Britannian suurimmilla lentoasemilla. Parlamentin käsiteltävänä olevan uuden lainsäädännön mukaan matkustajat saavat ottaa käsimatkatavaroihinsa enintään 2 litraa nesteitä. Britannia on asettanut vuoden 2024 takarajaksi suurimmille lentoasemille, kuten Heathrow’lle, Gatwickille ja Birminghamille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

CT-skannerit ovat jo käytössä myös Yhdysvalloissa, mutta Transporation Security Administration (TSA) sanoo, että nestemäisiä käsimatkatavaroita koskevien sääntöjen lieventäminen Yhdysvalloissa voi kestää vuosia. Kerrotaan, että TSA aikoo odottaa, että CT-skannerit otetaan käyttöön useimmilla suurilla lentoasemilla, ennen kuin se muuttaa liittovaltion vaatimuksia.

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.