Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

EU: Älykkään matkailun pääkaupunki 2022 –kilpailu

Euroopan komissio on julistanut Euroopan älykkään matkailun pääkaupunki 2022 -kilpailun avatuksi.

Älykäs matkailu vastaa uusiin haasteisiin ja edellyttää alan nopeata muuntautumiskykyä – myös digitaalisten tietojen, tuotteiden ja palveluiden, yhtäläisten mahdollisuuksien, kaikkien vieraiden huomioon ottamisen, paikallisen alueen kestävän kehityksen, innovatiivisten toimialojen ja paikallisten kykyjen tukemisen suhteen.

Älykkään matkailun pääkaupunki –kilpailussa palkitaan eurooppalaisia kaupunkeja erinomaisista, innovatiivisista ja kestävän kehityksen mukaisista matkailukäytänteistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkailualalla on merkittävä rooli kasvun ja työpaikkojen lisäämisessä EU:ssa. Sillä on edelleen käyttämätöntä potentiaalia – erityisesti älykkään matkailun suhteen.

Innovatiivisuus, saavutettavuus ja kestävyys ovat turismin tulevaisuutta, ja Euroopan komission tavoitteena on pitää eurooppalainen matkailu luokkansa kärjessä. COVID-19-pandemia on saanut matkailun ekosysteemin murtumaan. Kun monet kaupungit ja matkailukohteet pyrkivät nyt palautumaan entiselleen ja kehittymään vakaammiksi, on tärkeätä parantaa ja ottaa käyttöön älykkään matkailun käytänteitä, jotka tukevat vihreätä ja digitaalista siirtymävaihetta.

Euroopan älykkään matkailun pääkaupunki on EU:n aloite, jota rahoitetaan tällä hetkellä COSME-ohjelman puitteissa. Se perustuu Euroopan parlamentin ehdottamasta ja Euroopan komission vuosina 2019 ja 2020 toteuttamasta valmistelutoimesta saatuun onnistuneeseen kokemukseen.

Kilpailu on avoin sekä EU-maiden kaupungeille (asukasluku pitää olla yli 100 000) että COSME-ohjelmaan osallistuvien muiden kuin EU-maiden kaupungeille. Aloitteella pyritään vahvistamaan matkailuun pohjautuvaa innovatiivista kehitystä eurooppalaisissa kaupungeissa ja niiden ympäristöissä, lisäämään niiden houkuttelevuutta sekä tukemaan taloudellista kasvua ja työpaikkojen luontia. Lisäksi tavoitteena on vakiinnuttaa kilpailuun osallistuvien kaupunkien välille parhaiden käytäntöjen säännöstö sekä luoda mahdollisuuksia yhteistyölle ja uusia kumppanuussuhteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Euroopan älykkään matkailun pääkaupunki 2022 -kilpailussa kaupunkeja pyydetään osoittamaan niiden innovatiiviset matkailukäytännöt neljään eri aiheeseen liittyen:

  • saavutettavuus
  • kestävyys
  • digitaalisuus
  • kulttuuriperintö ja luovuus

 

Riippumaton asiantuntijapaneeli arvioi hakemukset ensin.

Toisessa vaiheessa seitsemää valittua kaupunkia pyydetään esittelemään ehdokkuutensa eurooppalaiselle palkintolautakunnalle.

Eurooppalainen palkintolautakunta valitsee vuoden 2022 Euroopan älykkään matkailun pääkaupungeiksi kaksi voittajaa, jotka julkistetaan marraskuussa 2021.

Molemmat voittajakaupungit saavat viestintä- ja brändäystukea alan asiantuntijoilta vuoden 2022 ajan. Tähän sisältyy mainosvideon luonti, suuri aihetunnisteella varustettu veistos, joka sijoitetaan hyvin näkyvälle paikalle, erilaisia myynninedistämistoimia ja näkyvyyttä EU:n tasolla.

Kilpailu on ollut todistettavasti menestyksekäs aikaisempina vuosina. Vuonna 2022 Euroopan älykkään matkailun pääkaupunki -kilpailu järjestetään kolmannen kerran. Vuonna 2020 Euroopan älykkään matkailun pääkaupunki -tittelin voittajiksi valittiin Göteborg ja Málaga, kun taas Helsinki ja Lyon voittivat ensimmäisen kilpailun ja olivat yhdessä Euroopan älykkään matkailun pääkaupunkeja vuonna 2019.

Kaupunkien edustajia pyydetään osallistumaan kilpailuun täyttämällä verkkolomake. Hakemusten jättämisen määräaika on 16. kesäkuuta 2021 klo 17:00 CET.

Kaikki uusimmat uutiset saat Euroopan älykkään matkailun pääkaupunki -verkkosivustolta rekisteröitymällä uutiskirjeemme tilaajaksi tai seuraamalla meitä Facebookissa tai Twitterissä.

Lähde: SmartTourismCapital

 

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.