Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

EU:n rokotetodistus etenee

Euroopan ilmailu-, matkailutoimialat ovat kiitelleet Euroopan parlamenttia päätöksestä, että EU:n rokotepassi-hanketta viedään nyt eteenpäin. On ratkaisevan tärkeää, että sertifikaatit saataisiin toimimaan jo kesäkuuhun mennessä.

Yhteiset, GDPR:n mukaiset terveystodistukset ovat edellytykset ihmisten vapaaseen, vastuulliseen ja turvalliseen liikkumiseen EU:ssa. Yhteisen todistuksen avulla voitaisiin lopulta poistaa nykyiset matkustusrajoitukset.

Parlamentti toi esiin joitakin tarkennuksia ja ehdotuksia:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
  • todistuksen nimeksi tulisi EU COVID-19 Certificate
  • Testaus on avainasemassa taistelussa COVID-19:tä vastaan, eikä lähtöä edeltävien testien (usein PCR) tekeminen saisi aiheuttaa taloudellista seuraamuksia matkustajille. Se, että testit saattavat maksaa yli 100 euroa, voi olla esteenä matkustamiselle, etenkin lapsiperheille.
  • Rokotettujen ja testattujen pitää olla tasavertaisessa asemassa. Voimassa olevan EU:n COVID-19-todistuksen esittäville matkustajille ei pitäisi asettaa lisätoimenpiteitä, kuten karanteenia tai lisätestejä.

 

Vapaan liikkumisen palauttaminen turvallisesti ja nopeasti on sekä mahdollista että elintärkeää – paitsi lomailijoille, myös rajat ylittäville työntekijöille ja kansalaisille, jotka voivat käydä helpommin perheidensä luona.

Euroopassa jo noin 26,5 % EU:n kansalaisista on saanut vähintään yhden annoksen.

Tuoreen IATA-tutkimuksen mukaan 72 % ihmisistä haluaa matkustaa tapaamaan perhettä ja ystäviä mahdollisimman pian. Matkailuteollisuus vaatii nopeita neuvotteluja ja päätöksiä toukokuun puoliväliin mennessä, jotta pilottitestaus ja todistuksen käyttöönotto voidaan toteuttaa kesäkuussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Lähde: ECTAA

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.