EU:n rokotetodistus etenee

Euroopan ilmailu-, matkailutoimialat ovat kiitelleet Euroopan parlamenttia päätöksestä, että EU:n rokotepassi-hanketta viedään nyt eteenpäin. On ratkaisevan tärkeää, että sertifikaatit saataisiin toimimaan jo kesäkuuhun mennessä.

Yhteiset, GDPR:n mukaiset terveystodistukset ovat edellytykset ihmisten vapaaseen, vastuulliseen ja turvalliseen liikkumiseen EU:ssa. Yhteisen todistuksen avulla voitaisiin lopulta poistaa nykyiset matkustusrajoitukset.

Parlamentti toi esiin joitakin tarkennuksia ja ehdotuksia:

  • todistuksen nimeksi tulisi EU COVID-19 Certificate
  • Testaus on avainasemassa taistelussa COVID-19:tä vastaan, eikä lähtöä edeltävien testien (usein PCR) tekeminen saisi aiheuttaa taloudellista seuraamuksia matkustajille. Se, että testit saattavat maksaa yli 100 euroa, voi olla esteenä matkustamiselle, etenkin lapsiperheille.
  • Rokotettujen ja testattujen pitää olla tasavertaisessa asemassa. Voimassa olevan EU:n COVID-19-todistuksen esittäville matkustajille ei pitäisi asettaa lisätoimenpiteitä, kuten karanteenia tai lisätestejä.

 

Vapaan liikkumisen palauttaminen turvallisesti ja nopeasti on sekä mahdollista että elintärkeää – paitsi lomailijoille, myös rajat ylittäville työntekijöille ja kansalaisille, jotka voivat käydä helpommin perheidensä luona.

Euroopassa jo noin 26,5 % EU:n kansalaisista on saanut vähintään yhden annoksen.

Tuoreen IATA-tutkimuksen mukaan 72 % ihmisistä haluaa matkustaa tapaamaan perhettä ja ystäviä mahdollisimman pian. Matkailuteollisuus vaatii nopeita neuvotteluja ja päätöksiä toukokuun puoliväliin mennessä, jotta pilottitestaus ja todistuksen käyttöönotto voidaan toteuttaa kesäkuussa.

 

Lähde: ECTAA

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X