Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Euroopan komission hyväksyi valtion tuen Finnairille

Euroopan komissio on odotetusti todennut Suomen valtion Finnairille myöntämän 351,38 miljoonan euron tuen olevan EU:n valtiontukisääntöjen mukaista. Tuen tarkoituksena on korvata lentoyhtiölle koronaviruksen puhkeamisen aiheuttamat vahingot 16. maaliskuuta – 31. joulukuuta 2020.

Kilpailupolitiikasta vastaava varapuheenjohtaja Margrethe Vestager totesi, että koronaviruksen leviämisen estämiseksi asetetut erilaiset matkarajoitukset ovat vaikuttaneet erityisesti ilmailualaan. ”Hyväksymällämme tukitoimenpiteellä Suomi korvaa Finnairille vahingot, jotka aiheutuvat tällaisten rajoitusten seurauksena. ”

Finnair kuljetti vuonna 2019 lähes 15 miljoonaa matkustajaa, mikä on 67% kaikista Suomen sisällä, Suomeen ja Suomesta pois lentäneistä matkustajista. Ennen koronaviruksen puhkeamista Finnairilla oli 59 lentokoneen laivasto, ja yhtiö lensi 130 kohteeseen, erityisesti Euroopan ja Aasian markkinoille. Koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi sekä Suomessa että muissa kohdemaissa voimassa olevat rajoitukset ovat vaikuttaneet voimakkaasti Finnairin toimintaan, erityisesti kansainvälisten ja mannertenvälisten lentojen osalta. Tämän seurauksena Finnairille aiheutui viime vuonna merkittäviä liiketappioita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Säädösten mukaisesti Suomi ilmoitti komissiolle tukitoimenpiteistä, joilla korvattiin Finnairille vahingot, jotka aiheutuivat viruksen leviämisen rajoittamiseksi asetettujen matkarajoitusten vuoksi:

 

  • Ensimmäisellä korvauskaudella, 16. maaliskuuta – 30. kesäkuuta 2020, ilmoitettu toimenpide korvaa Finnairille Suomessa, EU:ssa ja EU:n ulkopuolisissa maissa käyttöön otettujen matkarajoitusten aiheuttamat kokonaistulonmenetykset.
  • Heinäkuussa alkaneella korvauskaudella, jolloin matkarajoitukset monissa EU: ssa oli jo kumottu, korvattiin Finnairille menetykset, jotka aiheutuvat jäljellä olevista tai uusista matkarajoituksista, jotka vaikuttavat tiettyihin reitteihin.
  • Tuki myönnettiin 351,38 miljoonan euron hybridilainana.

 

Komissio arvioi toimenpidettä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 107 artiklan 2 kohdan b nojalla, mikä antaa komissiolle mahdollisuuden hyväksyä jäsenvaltioiden myöntämät valtiontukitoimenpiteet korvaamaan tietyille yrityksille tai aloille suoraan aiheutuneet vahingot poikkeuksellisten tapahtumien aiheuttama.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Komissio katsoo, että koronaviruksen puhkeamista voidaan pitää tällaisena poikkeuksellisena tapahtumana, koska kyseessä on poikkeuksellinen, ennakoimaton tapahtuma, jolla on merkittäviä taloudellisia vaikutuksia. Tämän seurauksena jäsenvaltion poikkeukselliset toimet pandemiaan liittyvien vahinkojen korvaamiseksi ovat perusteltuja.

Komissio totesi myös, että toimenpide on oikeasuhteinen myös kesäkuun 2020 jälkeen, koska Suomen toimittamassa reittikohtaisessa kvantitatiivisessa analyysissä yksilöidään asianmukaisesti eristämistoimenpiteisiin liittyvät vahingot, joten korvaus ei ylitä sitä, mikä on tarpeen korvaamiseksi näillä reiteillä. Lisäksi tukitoimenpide sisältää takaisinperintämekanismin, jolloin mahdollinen julkinen tuki, joka ylittää edunsaajan saaman tosiasiallisen vahingon, on maksettava takaisin Suomen valtiolle. Tästä syystä valtiontuen riski ylittää vahinko on suljettu pois.

Tämän perusteella komissio päätteli, että Suomen vahingonkorvaustoimenpide on EU:n valtiontukisääntöjen mukainen.

 

Lähde: EU

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.