Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Euroopan matkailuteollisuus kiirehtii EU:n digitaalista passia

Yli 60 matka- ja matkailuorganisaation muodostama Tourismo Manifesto kehottaa jäsenvaltioita varmistamaan EU:n digitaalisen koronapassin nopean täytäntöönpanon ennen heinäkuuta, jotta liikkumisvapaus voidaan palauttaa pikaisesti EU:ssa ja Schengen-alueella.

Koronapassi helpottaa huomattavasti rajat ylittävää matkustamista ja antaa eurooppalaisille mahdollisuuden olla uudelleen yhteydessä perheisiin ja ystäviin sekä harjoittaa liiketoimintaa.

Matkailuteollisuus kehottaa jäsenvaltioita varmistamaan todistuksen nopean ja tehokkaan täytäntöönpanon viimeistään 1. heinäkuuta 2021. Samalla maiden tulisi luopua kaikista rajoituksista, kuten testauksesta ja karanteenista, henkilöiltä joilla on todistus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkailu- ja matkailualan sidosryhmät korostavat, että viivästykset heikentävät onnistuneen elpymisen mahdollisuuksia: matkailualan sietokyky on viety jo äärimmilleen.

Uudelleen avaaminen on perusteltua, sillä COVID-19:n kolmas aalto on taantumassa kaikkialla Euroopassa. Rokotusten käyttöönotto kiihtyy: 46 % EU:n aikuisista on saanut ensimmäisen annoksensa(25.5.mennessä).

Yhdistys iloitsee myös EU:n päätöksestä jakaa 100 miljoonan euroa, joilla jäsenvaltiot voivat ostaa COVID-19-testejä, jotta testejä voitaisiin tehdä kohtuuhinnoilla ja ne olisivat kaikkien matkustajien saatavilla. Näin minimoidaan taloudellisen syrjinnän riski.

Yhdistys painottaa myös, että kaikilla jäsenvaltioilla tulisi olla jo nyt yhtenäiset matkustusmääräykset:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
  • COVID-19-testausvaatimusten yleiset aikarajat (antigeenitesti alle 24 tuntia ennen matkaa ja PCR-testi 72 tuntia ennen matkaa)
  • Yhdenmukainen lasten vähimmäisikä, jolloin vaaditaan COVID-19-testi.
  • Ei lisävaatimuksia kauttakulkumatkustajille
  • Eurooppalaisen digitaalisen matkustajapaikkalomakkeen (dPLF) nopea hyväksyminen, joka tulisi yhdistää DCC:hen (EU Digital COVID Certificate), jotta voidaan nopeuttaa koneeseen nousua ja välttää pitkät jonot rajanylitysasemilla.

 

 

Lähde: European Tourism Manifesto alliance
Kuva: Finavia

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.