Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Eurooppa ja Amerikka kohtasivat Islannissa

Joka toinen vuosi Islannin Reykjavikissa järjestetään Mid-Atlantic – tapahtuma, jossa amerikkalaiset ja eurooppalaiset matkailualan ammattilaiset kohtaavat. Viime viikonlopun tapahtuma keräsi parin välivuoden jälkeen noin 1 100 osallistujaa Atlantin molemmin puolin.

Sateiseen, tuuliseen ja lähes 10 asteen lämpöiseen Reykjavikiin oli saapunut pari sataa näytteilleasettajia ja noin 650 ostajaa valtaosin Yhdysvalloista ja Pohjoismaista. Näiden lisäksi näytteilleasettajia oli myös Grönlannista ja Färsaarilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Suomesta mukana oli 14 näytteilleasettajaa: AuroraHut, Design Hotel Levi, Hulluporo – Aurora Pyramids, Helsinki Partners, Hotel Maria, Lapland Hotels & Safaris, Levin Iglut, One Travel Consultants, Santa’s Hotels, Scandic Hotels, Tallink Silja, Viking Line, Visit Finland ja Visit Levi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ostajia Suomesta oli mukana viisi.

AuroraHutissa kävi kuhina pitkin päivää. Paikan päälle tuotu AuroraHut oli tapahtuman jälkeen menossa sen uudelle islantilaiselle omistajalle. Tomi Sipolan mukaan AuroraHutit saivat paljon julkisuutta. Sitä kävivät ihastelemassa niin paikallislehdet kuin televisiokin. Sipolan mukaan AuroraHuteja on toimitettu jo Suomen ja Islannin lisäksi muun muassa Grönlantiin, Norjaan, Ruotsiin ja Sveitsiin. AuroraHutin veroton hinta on 54 500.

Talvinen Gullfoss on upea näky.

Pari päiväisen tapahtuman aikana tapaamiset sovittiin yhdelle päivälle ja toinen päivä on pyhitetty Islantiin tutustumiselle. Retkivaihtoehtoja on useita, aina lentäen tehtävistä retkistä Akureyriin ja laavakierroksista Golden Circle -retkeen, jossa päivän aikana nähtiin Islannin must-nähtävyydet.

Suomalaiset näytteilleasettajat olivat tyytyväisiä tapahtuman antiin. Tapaamistahti oli tiukka, kukin tapaaminen kesti 12 minuuttia. Siinä ehti kuitenkin esitellä tuotteensa ja vaihtaa yhteystietoja jatkoa varten.

”Olemme olleet todella tyytyväisiä”, kertoo Levin Iglujen Kristiina Kylmälahti. ”Hinta-laatusuhde on hyvä ja meillä on ollut hyviä tapaamisia. Mielestäni tämä on yksi parhaista myyntitapahtumista, missä olemme olleet; sopivan kokoinen, sopivan hintainen ja meille sopivia ostajia.”

Ostajapuoli sen sijaan valitteli islantilaisten näytteilleasettajien asenteesta. Islanti on ensi kesänä periaatteessa loppuunmyyty, eli kiinnostusta kauppaan ei kauheasti ollut. Myös islantilaiset näytteilleasettajat myönsivät tilanteen, turisteja alkaa olla jo liikaa.

 

Osallistumismaksu näytteilleasettajalle oli tänä vuonna 1 430 euroa ja ostajalle 370 euroa. Hintoihin sisältyvät Icelandairin lennot, tapahtumaohjelma iltatilaisuuksineen sekä retket. Majoitukset on hoidettava itse.

Seuraavan kerran Mid-Atlantic järjestetään 30.1.-2.2.2025.

Tässä tunnelmia Mid-Atlanticistä:

 

Leena Aalto

 

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.