Matkakauppa on vilkastunut selvästi, mutta normaalista ollaan kuitenkin kaukana.
Matkanjärjestäjien kesäkausi ei päässyt vauhtiin rajoitusten tiukentuessa juuri ennen lomakauden alkua. Lentosarjat etelän kohteisiin alkoivat vasta elokuun alussa lomakauden loppupuolella. Syys- ja talvikauden matkojen kysyntä on nyt vilkasta. Euroopan kohteisiin uskalletaan jo lähteä, mutta kaukomatkoja vasta suunnitellaan. Myös ryhmäkauppa on lähtemässä käyntiin.
Kesän matkakauppa valui käsistä sitä mukaan, kun koronatilanne kesällä heikkeni ja rajoitukset jatkuivat ja osin jopa tiukkenivat. Pakettimatkatuottajien lentosarjat pääsivät alkamaan heinäkuussa ja laajemmin vasta elokuun alussa.
Aurinkomatkat aloitti Kreikan matkat heinäkuussa ja elokuun alussa alkoivat lennot Espanjaan, Kroatiaan ja Turkkiin. Madeiran lennot alkavat syyskuun puolivälissä.
Johanna Joutsiniemi Aurinkomatkoilta kertoo, että loppukesällä aloitettu kampanja moninkertaisti myynnin ja asiakkaiden matkustushalukkuuden lisääntyminen näkyy myös hauissa. Matkatarjontaan tutustutaan netissä ja lomasuunnitelmia tehdään tuleville lomakausille.
Tjäreborg aloitti kesäkauden lennot vasta 21.7. Suomen maajohtaja Jessica Virtanen toteaakin, että kesämyyntiä on hyvin vaikea verrata edellisiin vuosiin. ”Epävarmuustekijöitä oli niin pitkään ennen kuin pystyimme varmistamaan, milloin ensimmäinen lento lähtee. Kausi alkoi niin myöhään, että osa suomalaisista oli jo tehnyt lomasuunnitelmansa ja aloittanut lomansa.”
Kesä jopa edelliskesää huonompi
Vuoden 2020 kesällä myynti Suomen lähialueille Viroon, Latviaan, Liettuaan ja Norjaan oli mahdollista. Tänä kesänä samaa mahdollisuutta ei ollutkaan johtuen tiukoista rajoituksista.
Ikaalisten Matkatoimiston toimitusjohtaja Esa Talonen toteaa, että tänä kesänä matkustajia oli lopulta vain muutamia satoja. Kesä 2021 oli yrityksen historian huonoin kesämyynnin suhteen. Talonen toivookin, että matkustus pääsisi vauhtiin myös Suomessa.
Euroopassa monet jo matkustavat ja elokuun lomakausi on monissa kohteissa ollut vilkas. Peter Forsström vastaa Elämys Groupin vapaa-ajan matkoista. Elämyksen kesän myynti oli vain murto-osan normaalikesään verrattuna. ”Ilonaiheita olivat Jalkapallon EM-kisat Kööpenhaminassa ja Pietarissa sekä kotimaahan ja lähialueille suuntautuvat matkat. Ne toteutuivat kohtalaisen hyvin ja etenkin Ahvenanmaan suosio on ollut kasvussa. Ryhmien osalta tilanne on ollut odotettua parempi, niitä kysytään jopa lähilähtöinä ja kaikkialle Eurooppaan”, toteaa Forsström.
Kaukomatkaajat empivät
Kaukomatkatoimisto Aventuran toimitusjohtaja Tero Norvion mukaan kesä ei ole heille lainkaan niin tärkeä sesonki kuin talvikausi
lokakuusta huhtikuulle. ”Elokuun alussa meillä lähti ensimmäisen suomalaisen matkanjohtajamme opastama ryhmämatka puoleentoista vuoteen. Matkamyynnistä puhuttaessa pitää erotella asiakkaiden matkalähdöt ja tehdyt matkakaupat, jotka kohdistuvat myöhempään ajankohtaan. Matkakauppaa on toki kesällä tehty, mutta matkalle lähteneiden asiakkaiden määrä on ollut valitettavan vähäinen. Rokotuskattavuuden lisääntyessä matkojen kysyntä on viime viikkoina selvästi lisääntynyt. Monet kuitenkin edelleen arkailevat matkallelähtöpäätöksensä kanssa. Matkoja varataan tällä hetkellä enemmän keväälle 2022 kuin syystalvelle 2021”, kertoo Norvio.
Hän toivoo, että koronan terveysriskien madalluttua ilmapiiri matkailun suhteen muuttuisi suotuisammaksi. Matkalle lähtöä ei tarvitsisi kokea minään mainehaittana tai arveluttavana ja itsekkäänä tekona.
Kanarian lentosarjoja aikaistettu
Aurinkomatkoilta kerrotaan, että syksyn, ensi talven ja myös ensi kesän matkoihin kohdistuu nyt tavallista voimakkaampi kysyntä. ”Selvästi halutaan varmistaa aurinkoloma seuraaville lomakausille, kun tälle kesälle suunniteltu matka ei vielä toteutunut. Kanarianmatkat alkavat jo syyskuussa ja Etelä-Euroopan sarjojen kautta on jatkettu lokakuun loppuun. Tulevan talven kapasiteettimme on jo noin 80 prosenttia tavanomaisesta”, kertoo Joutsiniemi.
Sama viesti tulee Tjäreborgin Virtaselta. Vaikka myynti onkin lähtenyt kohtalaisesti käyntiin, niin normaalitilanteessa ei vielä olla. Kapasiteettia on vähennetty jonkin verran talven osalta.
Syksyn ja talven matkoissa kysyntä on vilkkainta perheen yhteisille lomakausille, syyslomaan, joulun aikaan ja kevään hiihtolomille. Lähimatkailussa vastaavaa kysyntää ei vielä näy. Ikaalisten Matkatoimistosta kerrotaan, ettei syksy ja talvi ole vielä lähtenyt myymään. Varauksia tulee päivittäin, mutta määrä on edelleen vähäinen.
Henkilökuntaa edelleen lomautettuna
Kaikilla haastattelussa mukana olleilla matkanjärjestäjillä osa henkilökunnasta on edelleen lomautettuna. Isoilla tuottajilla, kuten Aurinkomatkoilla ja Tjäreborgilla tilanne on jo aika hyvä. Aurinkomatkoilla syyskuun alusta iso joukko työntekijöistä palasi töihin matkakapasiteetin merkittävän kasvun myötä. Samoin Tjäreborgilla suurin osa henkilökunnasta tekee töitä normaalisti ja loput on lomautettuna osa-aikaisesti.
Aventuralla määräaikaiset työsuhteet ovat päättyneet ja osa vakituisesta henkilökunnasta on edelleen täysin lomautettuna. Toimistolla työskentelevät tekevät lyhennettyä työviikkoa.
Elämys Groupilla osalomautukset jatkuvat myyntihenkilöstön osalta, mutta tuotantohenkilöstö on jo vuosien 2022 ja 2023 kimpussa.
Koronan myötä toimistoissa on jouduttu miettimään, miten töitä jatkossa tehdään. Ikaalisten Matkatoimiston Talonen kertoo, että heillä lähestulkoon kaikki työntekemisen tavat ovat muuttuneet. Etätyön määrä on huomattava ja digitaalisia työvälineitä hyödynnetään enemmän kuin koskaan.
Matkailualan puolella ei uskota samanlaiseen työvoimapulaan kuin ravintola-alalla. Toki kaikissa toimistoissa on joitain muille aloille siirtyneitä, mutta osaavaa ja asiantuntevaa henkilökuntaa on matkailualalla paljon tarjolla.