Hyppää sisältöön
Restonomista on moneksi
· Ikkunapaikka

Opiskelijaprojektit tuulettavat ideointia ja vahvistavat työnantajamielikuvaa

Restonomista on moneksi -palstalla paneudutaan tällä kertaa opiskelijoiden ja yritysmaailman yhteistyöhön.

Elinkeinon ja yritysten kanssa tehtävä yhteistyö on ammattikorkeakoulujen yksi päätehtävistä. Me restonomikoulutuksessa käymme jatkuvaa keskustelua hotelli-, ravintola- ja matkailualan yritysten ja yhteisöjen kanssa. Tavoitteena on tuoda liiketoiminta lähelle opiskelijoita ja vastavuoroisesti tarjota yrityksille näkymiä potentiaaliseen työvoimaan ja uuden sukupolven ajatteluun.

Millaisia opiskelijaprojektit ovat?

Yksi yhteistyömuoto Haaga-Heliassa ovat opiskelijaprojektit, jossa yritys antaa jonkin toimeksiannon. Moni yritys pohtii, millaisia toimeksiannot voivat tai pitäisivät olla. Tai kuinka paljon yrityksen edustajan pitää käyttää aikaa projektin aikana?  Nämä ovat hektisessä arjessa ymmärrettäviä kysymyksiä. Voisikin sanoa, että toimeksianto tulee aina yrityksen tarpeesta ja opintojakso joustaa tarvittaessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kannustamme harkitsemaan opiskelijaprojektia silloin, kun liiketoiminnan kehittämisessä olisi tarve uudistumiselle ja muutokselle, mutta jokapäiväisten rutiinien melskeessä uusille ideoinneille ei vain löydy sopivaa aikaa. Ensimmäiset ideat ja aihiot voisi teettää opiskelijaprojektina. Tarkemman ohjeistuksen tukena ovat opintojakson opettajat.

Haaga-Helian restonomiopiskelijat ovat toimeksiantoina muun muassa kehittäneet elämystiloja Helsingin lentokentän non-Schengen alueelle ja pohtineet lentokentän opastusta eri käyttäjäryhmien näkökulmasta, ideoineet lisäpalveluja matkanjärjestäjän matkapaketteihin ja selvittäneet, miten laivamatkustusta Viroon voisi lisätä matalan kysynnän aikana.

Opiskelijaprojektit mahdollistavat erilaisten menetelmien, kuten haastattelujen, havainnoinnin ja mystery shoppingin käytön tiedonkeruussa. Toimeksiantajalta projektiin osallistumisen ajankäytön voi tiivistää minimiin eli toimeksiannon esittelyyn ja lopputulosten kommentointiin. Sparraukseen ja ohjaukseenkin voi osallistua omien resurssien mukaisesti.

Opiskelijaprojektit vahvistavat mainetta työnantajana

Yhteistyö antaa ainutlaatuisia mahdollisuuksia myös toimeksiantajalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

“Opiskelijat tuovat mukanaan uusia ideoita ja näkökulmia, jotka voivat auttaa yritystä kehittämään uusia tuotteita, palveluita tai toimintatapoja. Olemme muun muassa kehittäneet ruokapalvelujamme laivalla opiskelijaprojektituotosten pohjalta”, kertoo Minna Johansson, Head of Human Capital and Culture Eckerö Linelta.

”Opiskelijaprojektit mahdollistavat Eckerö Linen näkyvyyden ja tunnettuuden lisäämisen alan opiskelijoiden keskuudessa ja väylän tutustua potentiaalisiin tulevaisuuden työntekijöihin”, jatkaa Johansson.

Rakenna matkailualan tulevaisuutta

Yhteistyömuodot voivat olla hyvin erilaisia ja se ei välttämättä edellytä pysyvää tai pitkäaikaiseen partneruuteen tähtäävää yhteistyötä. Ketterät, kertaluontoiset kokeilutkin voivat olla mieleenpainuvia opiskelijalle ja tuoda yritykselle uusia ideoita, näkyvyyttä ja verkostoja.

Tuntumaa oppilaitosyhteistyöhön voi ottaa myös yrityksen pitämällä luennolla kertomalla omasta toiminnasta tai siihen liittyvästä jostakin eritysalueesta. Yhteistyö voi liittyä myös opinnäytetöihin, jolloin ohjaaja on oppilaitoksessa ja itse opinnäytetyöstä ja sen valmistumisesta vastaa aina opiskelija itse. Yrityksen palaute opinnäytetyöstä on arvokasta niin opiskelijalle kuin oppilaitoksellekin.

Pitkäjänteinen yhteistyö mahdollistaa tapahtumiin osallistumisen tai oman pop-up tapahtuman tuomisen restonomikampukselle. Opiskelijoille erinomaista harjoittelua on myös toimia alan yritysten tapahtumissa erilaisissa tehtävissä. Opiskelijaprojekteihin voi liittyä vierailuja ja opintomatkoja, joihin esimerkiksi liikennepalvelujen ja yritysten näkyvyyden ja roolin voi luontevasti yhdistää yritykselle sopivalla tavalla.

Nykyiset opiskelijat ovat tulevaisuuden tekijöitä. Heidän tuoreet näkemyksensä yhdistettynä kokeneiden ammattilaisten asiantuntemukseen luovat vahvan perustan innovatiivisille ratkaisuille ja kestävälle kasvulle. Yhteistyö opiskelijoiden kanssa tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden hyödyntää tätä potentiaalia jo opintojen aikana.

Salla Ursin
Senior Lecturer
Travel and Tourism Management

Aija Juvonen
Senior Lecturer
Travel and Tourism Management

Restonomista on moneksi -palstalla tarkastellaan Haaga-Helian restonomikoulutuksen ajankohtaisia tapahtumia sekä teemoja koulutuksen ja opiskelijoiden näkökulmista. kolumnin kirjoittajat työskentelevät Haaga-Helian restonomikoulutuksessa.

Artikkeli on julkaistu Ikkunapaikassa 3/2025

Ikkunapaikka
Ikkunapaikka

Uutisvinkit ja palaute Ikkunapaikan toimitukselle: [email protected].