Hyppää sisältöön
· Leena

Eurooppalainen matkailu- ja ravintola-ala kokoontuu Helsingissä

Euroopan matkailu- ja ravintola-alaa edustava järjestö Hotrec – Hospitality Europe pitää 78. vuosikokouksensa Helsingissä 15.–17.5.

Kokoukseen osallistuu 120 henkilöä. MaRan puheenjohtaja Tomi Lantto avasi kokouksen. UM:n valtiosihteeri Matti Anttonen esitteli Suomen EU-puheenjohtajuuskauden prioriteetit matkailussa. Kokouksessa käsitellään muun muassa verotusta, esteettömyyttä ja kestävää kehitystä matkailu- ja ravintola-alalla.

Eurooppalainen matkailu- ja ravintola-ala on kovassa kansainvälisessä kilpailussa. Vaikka Eurooppa on edelleen suosituin manner matkakohteena, se menettää jatkuvasti osuuttaan muille alueille. Toimialan suuria ongelmia verrattuna muihin mantereisiin on heikko hintakilpailukyky.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

“Suomi on yksi maailman kalleimpia maita matkustaa. Kireä verotus, ammattitaitoisen henkilökunnan puute ja korkeat henkilöstön sivukulut ovat toimialamme suurimpia kasvun uhkia tulevaisuudessa. Huolimatta palvelujen korkeista hinnoista, toimialan yritysten kannattavuus on heikko. Toivottavasti hallitusneuvotteluissa löydetään yhteisymmärrys anniskelun arvonlisäveron alentamisesta 14 prosenttiin. Se luo työpaikkoja ja pelastaa niitä etenkin rakennemuutoksen kourissa olevilla paikkakunnilla”, toteaa MaRan puheenjohtaja Tomi Lantto.

Hotrec järjestää vuosittain kaksi vuosikokousta, aina siinä valtiossa, joka on seuraavan puolivuotiskauden EU:n puheenjohtajana. Kokouksen pitopaikkana on Hotel Hilton Helsinki Kalastajatorppa. Get-together -illallinen nautittiin Fazer Experience Visitor Centerissä ja torstainen gaalaillallinen Ravintola Palacessa.

Gaalaillallisen yhteydessä European Hospitality Foundation palkitsi suomalaisen matkailu- ja ravintola-alan vaikuttajan. The European Hospitality Foundationin -palkinto myönnettiin tänä vuonna Ravintoloitsija Pekka Terävälle. Se myönnetään suurista ansioista matkailu- ja ravintola-alalla. Terävä on ensimmäinen suomalainen, jolle palkinto myönnetään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

“Arvostan suuresti saamaani tunnustusta. Erityisen hyvältä tuntuu, kun sen antavat eurooppalaiset kollegani. Olen ollut suomalaisen ravintolaruokakulttuurin ja kotimaisten upeiden raaka-aineiden puolestapuhuja vuosikausia”, Pekka Terävä sanoo.

“Ravintola-alan tulevaisuuden näkymät ovat hyvät, mutta huoliakin on. Teemme meidän ravintoloissamme kaiken omin käsin raaka-aineista. Kustannustaso on karannut pilviin. Toimialan verotus, etenkin alkoholin, on sietämättömällä tasolla. Kotimaisia raaka-aineita käyttävää käsityövaltaista ravintolaa on Suomessa erittäin vaikea saada kannattavaksi. Meillä olisi mahdollisuus työllistää ja luoda hyvinvointia. Tarvitsemme kuitenkin apua kustannustasomme, etenkin verotuksen, alentamisessa#, Pekka Terävä toteaa.

 

Lähde: Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry
Leena