Hyppää sisältöön
· Leena

Evira muistuttaa ruokatuliaisista

Afrikkalainen sikarutto uhkaa Suomea

 Eräissä Suomen naapurimaissa ja monissa Euroopan maissa esiintyy tällä hetkellä afrikkalaista sikaruttoa. Tautia on villisioissa ja/tai sioissa mm. Venäjällä, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Tšekissä, Unkarissa, Romaniassa, Valko-Venäjällä, Ukrainassa, Moldovassa ja Georgiassa. Tauti leviää mm. matkailijoiden tautialueilta mukanaan tuomien elintarvikkeiden kautta. Siksi ulkomailta tulevilla matkustajilla on tärkeä rooli afrikkalaisen sikaruton pitämisessä poissa Suomesta. Levitessään Suomeen tauti aiheuttaisi hyvin suuria taloudellisia menetyksiä kotieläintaloudelle ja lihateollisuudelle. Tähän sioille tappavaan tautiin ei ole rokotetta eikä hoitokeinoa. Afrikkalainen sikarutto ei tartu ihmisiin.

Matkanjärjestäjien rooli tiedottamisessa

Matkanjärjestäjien ja muiden alan toimijoiden velvollisuus on omalta osaltaan ehkäistä eläintautien leviämistä tiedottamalla tuonnin rajoituksista asiakkailleen, jotka tulevat taudin esiintymisalueilta EU:ssa (EY N:o 206/2009). Evira toivoo, että kaikki matkanjärjestäjät ja muut tahot jakavat Suomeen matkustaville ja Suomeen palaaville matkustajille tietoa eläintautiriskeistä ja yksityisen elintarviketuonnin rajoituksista. Tuontirajoitukset EU:n ulkopuolelta tuleville matkailijoille ovat hieman erilaiset kuin EU:n sisäistä matkailua koskevat. Tuontiin Norjasta, Islannista ja Sveitsistä sovelletaan samoja vaatimuksia kuin EU-maihin.

Yksityinen elintarvikkeiden tuonti Venäjältä ja muualta EU:n ulkopuolelta

EU:n ulkopuolisista maista, kuten Venäjältä tulevat matkailijat eivät saa tuoda mitään lihaa tai maitotuotteita sisältäviä elintarvikkeita mukanaan Suomeen. Tuontikieltoa valvotaan raja-asemillamme.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lisätietoja asiasta Eviran sivulta: Yksityinen tuliaistuonti EU:n ulkopuolelta

Lihaa sisältävät elintarviketuliaiset ja matkaeväät EU-maasta toiseen

Niissä EU-maissa, joissa esiintyy afrikkalaista sikaruttoa, on rajoitusalueita, joilta ei pääsääntöisesti saa tuoda Suomeen sian- tai villisian lihaa eikä niitä sisältäviä tuotteita. Tuonti olisi sallittua vain hyvin tiukoin, paikallisten viranomaisten valvomin ehdoin. Kyseisten lihatuotteiden myynti maan sisällä voi olla silti sallittua. Tautia esiintyy EU:n alueella esimerkiksi Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Tšekissä, Unkarissa ja Romaniassa. Matkailijoiden on vaikea tietää ja todistaa, miltä alueelta lihatuotteet ovat peräisin ja täyttävätkö myynnissä olevat tuotteet kaikki vaatimukset. Suositus on, että matkailijat välttäisivät kaikkien sian- tai villisian lihaa sisältävien lihatuotteiden yksityistä tuliais- ja matkaevästuontia em. maista Suomeen.

Lisätietoja Eviran sivulta: Yksityinen tuliaistuonti EU:n jäsenmaista

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Informoimalla matkustajia elintarvikkeiden tuonnin rajoituksista jo matkan alussa säästetään aikaa rajalla ja vältetään ikävät yllätykset tuliaisten menettämisen muodossa. Toivomme, että yrityksenne ottaa osaa torjuntatalkoisiin jakamalla tietoa asiasta asiakkaillenne. Evira tuottaa teille maksuttomat materiaalit painettuina ja/tai verkkosivuiltamme ladattavina esitteinä.

Vastaattehan oheiseen, lyhyeen kyselyymme. Samalla voitte tilata materiaaleja. Pyydämme teitä ystävällisesti vastaamaan mahdollisimman pikaisesti, mielellään kahden viikon sisällä. Tarvitsemme vastauksianne mm. esitteiden ensimmäisten painosmäärien arviointiin. Arvioidessanne esitetarvettanne huomioikaa, että esitteitä on mahdollista tilata myöhemmin lisää.

Suuri kiitos avustanne!

 

Siirry tästä kyselyyn: https://www.webropolsurveys.com/S/72F0F9D0E4F49E53.par

 

Lisätietoja asiasta:
Jaana Salokannel
suunnittelija
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

jaana.salokannel@evira.fi

Leena