Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Finavia tavoittelee hiilipäästöjensä vähentämistä lähelle nollaa

Finavia on julkaissut uuden vastuullisuusohjelmansa. Kohti kestävää lentomatkailua -ohjelman keskeinen tavoite on vähentää lentoasemien hiilipäästöt nettonollatasolle vuoden 2025 loppuun mennessä.

“Tavoitteemme on, että seuraavan kolmen vuoden aikana saamme vähennettyä hiilipäästöjä 98 prosenttia. Nettonollatasolla jäljelle jää vielä päästöjä noin parin prosentin verran”, sanoo Finavian kestävän kehityksen johtaja Mikko Viinikainen.

Ensimmäisenä nettonollatasolle aiotaan päästä jo ensi vuonna neljällä Lapin lentokentällä: Rovaniemen, Kittilän, Ivalon ja Kuusamon lentoasemilla. Vuonna 2024 vuorossa on Helsinki-Vantaa. Tavoitteena on, että Finavian kaikki lentoasemat saavuttavat nettonollatason vuoden 2025 loppuun mennessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Finavian käyttämä sähkö on jo useiden vuosien ajan ollut sataprosenttisesti tuuli- ja aurinkovoimaa. Kenttäajoneuvoihin on tankattu uusiutuvaa, jätteistä ja tähteistä tehtyä dieseliä.

“Jotta saavutamme nettonollatason, siirrymme käyttämään työkoneissamme uusiutuvaa moottoripolttoöljyä. Tällä hetkellä noin puolet lentoasemistamme lämpiää uusiutuvalla energialla, mutta myös lämmityksessä aiomme siirtyä kokonaan uusiutuvaan energiaan.”

Jäljelle jääneiden hiilipäästöjen neutraloimiseksi Finavia osallistuu hankkeisiin, joissa hiilidioksidia sidotaan ilmakehästä. Tällaisia ovat esimerkiksi hankkeet, joissa metsää kasvatetaan sinne, missä sitä ei ole. Finavian hankkeet täyttävät kansainvälisen lentoasemien hiilipäästöjen vähennysohjelma ACA:n (Airport Carbon Accreditation) kriteerit.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Finavia

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.