Hyppää sisältöön
· Leena

Finavialle 150 miljoonan laina Euroopan investointipankilta

Lentoasemayhtiö Finavia Oyj ja Euroopan investointipankki (EIP) allekirjoittivat Helsingissä 150 miljoonan euron lainasopimuksen.

Rahoitus tullaan käyttämään Helsinki-Vantaan laajennushankkeen nelosvaiheeseen; johon kuuluu terminaali 2:n laajentaminen uusilla tulo- ja lähtöauloilla ja lähtöporteilla sekä rajatarkastuskapasiteetin kasvattaminen ja entistä paremmat julkisen liikenteen palvelut.

Hankkeen toivotaan sujuvoittavan Schengen-alueen matkustusta sekä liikkumista liikennevälineisiin. Rahoituksen avulla Finavia kykenee laajentamaan matkatavaroiden käsittelyjärjestelmää ja passintarkastusaluetta. Tavoitteena on helpottaa matkustajien ja matkatavaroiden kulkua lentoasemalla. Uudistusten avulla Helsinki-Vantaan vuosittaisen kapasiteetin arvioidaan nousevan noin 30 miljoonaan matkustajaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Allekirjoitustilaisuudessa EIP:n varapääjohtaja Alexander Stubb totesi:

”HEL ei jäädy koskaan, eikä myöskään Helsinki-Vantaan liikenne. Tällä lentoasemalla koetaan äärimmäisiä sääolosuhteita, joita ei ole millään muulla suurella kansainvälisellä lentokentällä. On yksinkertaisesti ällistyttävää, kuinka sujuvasti Finavia siitä huolimatta liikuttaa kymmeniä miljoonia matkustajia vuodessa. EIP:n rahoituksen avulla lentoasema pystyy vastaamaan kävijämäärien kasvuun järkevällä ja kestävällä tavalla. Olemme ylpeitä siitä, että voimme tukea hanketta.”

Helsinki-Vantaalle rakennetaan uudet tulo- ja lähtöaulat, jonne sijoitetaan muun muassa 76 lähtöselvitystiskiä. Lisäksi uudistetaan linja-auto- ja taksialueet sekä rakennetaan uusi tunneliyhteys kehäradan juna-asemalle. Uusi pysäköintitalo tarjoaa 1 800 pysäköintipaikkaa lisää. Lähtöporttipuolella laajennetaan rajatarkastusaluetta, jonne saadaan lisää 24 passintarkastuspistettä ja 20 uutta passiautomaattia.

Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki sanoi: ”Pohjoismaiden johtavana kaukoliikennekenttänä ja suosittuna vaihtoasemana tavoitteemme on tarjota eurooppalaisille matkustajille hyvät ja sujuvat yhteydet kaikkialle maailmaan. Haluamme erottua muista lentoasemista tarjoamalla poikkeuksellisen hyvän asiakaskokemuksen ja toimimalla kestävällä ja vastuullisella tavalla.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Finavian investointiohjelma Helsinki-Vantaalla työllistää rakennusvaiheessa yli 15 000 ihmistä. Laajennuksen valmistuttua lentoasemalle arvioidaan syntyvän 5 000 uutta työpaikkaa.

 

Lähde: Finavia

Leena