Hyppää sisältöön
· Leena

Finnair-konsernin osavuosikatsaus 1.1.–30.9.2018

Matkustajamäärät ennätystasolla, Finnairille tunnustusta asiakasarvioissa. Finnair täsmentää koko vuoden ennustetta. 

Kansainvälinen lentoliikenne kasvaa edelleen ja kilpailu lisääntyy Finnairin päämarkkina-alueilla. Samalla lentopetrolin hinnan tuntuva nousu lisää kustannuksia.

Finnair arvioi, että sen kapasiteetti kasvaa yli 15 prosenttia vuonna 2018. Matkustajamäärän odotetaan kasvavan 12 – 13 prosenttia ja liikevaihdon noin 10 – 11 prosenttia vuonna 2018.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vertailukelpoinen liiketulos vuonna 2018 jää jonkin verran edellisvuodesta (2017: 170,4 miljoonaa euroa). Arviossa on mukana tänään erikseen tiedotettu lentäjien pitkän aikavälin kannustinohjelman purkautumisen tulosvaikutus, joka on noin 11 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtajan sijainen, talousjohtaja Pekka Vähähyyppä: 

Finnairin kasvu jatkui heinä–syyskuussa, ja matkustajamäärämme oli kaudella ennätyksellinen. Koneemme lensivät varsin täysinä, vaikka kapasiteettimme on kasvanut ja kilpailu lisääntynyt. Erityisen ilahtunut olen siitä, että saimme asiakkaiden mielipiteisiin perustuvan viiden tähden luokituksen APEXilta ja Skytrax listasi meidät jo yhdeksännen kerran Pohjois-Euroopan parhaaksi lentoyhtiöksi. Näistä tunnustuksista haluan lausua lämpimät kiitokset henkilöstöllemme, jonka hyvä työ mahdollistaa erinomaisen asiakaskokemuksen.

Jatkoimme tuotteemme ja asiakaspalvelumme kehittämistä muun muassa tuomalla matkustajillemme nopean internet-yhteyden useisiin Euroopan lennoilla käytettäviin Airbus-kapearunkokoneisiin ja jatkamalla alkuvuonna aloitettua business-luokan palvelu-uudistusta. Kerroimme myös, että lanseeraamme keväällä 2019 uuden digitaalisen palvelun, jonka tavoitteena on lisätä Suomen kiinnostavuutta matkailumaana ja helpottaa kansainvälisten matkustajien matkasuunnittelua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Edistysaskelien vastapainoksi kohtasimme myös vastatuulta. Kotimaan poikkeuksellisen lämmin kesä hidasti matkakysynnän kasvua etenkin heinä- ja elokuussa, ja myöhemmin liikenteemme kärsi viiveistä ja peruutuksista, jotka johtuivat sekä Aasian taifuuneista että varamoottoreiden heikosta saatavuudesta katsauskaudella. Peruutukset hidastivat matkustajatuottojen ja lisämyynnin kasvua. Euroopan-liikenteen nopea kapasiteetin kasvu johti väliaikaiseen epätasapainoon kauko- ja lähiliikenteen kapasiteettien välillä, mikä yhdessä kiristyneen kilpailun kanssa painoi Euroopan-liikenteemme matkustajatäyttöasteita ja yksikkötuottoja. Eniten tuloskehitystämme rasitti kuitenkin se, että polttoainekulut nousivat lähes kolmanneksella vertailukaudesta. Vertailukelpoinen liiketuloksemme jäikin jonkin verran vertailukaudesta ja oli 108,4 miljoonaa euroa (118,9).

Varmistaaksemme kannattavan kasvun jatkumisen keskitymme jatkossa uudistuksiin, jotka samanaikaisesti lisäävät toimintamme tehokkuutta, kasvattavat liikevaihtoa ja parantavat asiakaskokemustamme. Otamme myös käyttöön uusia teknologioita, jotka tehostavat kaikkia prosessejamme.

 

Heinä–syyskuu 2018 

 •  Liikevaihto kasvoi 8,9 prosenttia vertailukaudesta ja oli 801,2 miljoonaa euroa (735,4)*.
 •  Tarjotut henkilökilometrit (ASK) kasvoivat 14,2 prosenttia.
 •  Matkustajakäyttöaste oli 84,5 prosenttia (-2,7 prosenttiyksikköä).
 •  Vertailukelpoinen liiketulos oli 108,4 miljoonaa euroa (118,9). Liiketulos oli 105,7 miljoonaa euroa (122,2).
 •  Liiketoiminnan nettorahavirta oli 64,4 miljoonaa euroa (103,6) ja investointien nettorahavirta -57,8 miljoonaa euroa (-80,5).**
 •  Yksikkötuotto (RASK) laski 4,6 prosenttia vertailukaudesta. Yksikkötuotto kiintein valuuttakurssein laski 3,1 prosenttia vertailukaudesta.
 •  Yksikkökustannus (CASK) laski 1,6 prosenttia ja yksikkökustannus ilman polttoainetta kiintein valuuttakurssein (CASK at constant currency ex fuel) laski 6,4 prosenttia vertailukaudesta.
 •  Osakekohtainen tulos oli 0,60 euroa (0,71).

Tammi–syyskuu 2018 

 •  Liikevaihto kasvoi 11,9 prosenttia vertailukaudesta ja oli 2 151,5 miljoonaa euroa (1 923,1)*.
 •  Tarjotut henkilökilometrit (ASK) kasvoivat 16,8 prosenttia.
 •  Matkustajakäyttöaste oli 83,4 prosenttia (-1,0 prosenttiyksikköä).
 •  Vertailukelpoinen liiketulos oli 160,2 miljoonaa euroa (147,5). Liiketulos oli 151,7 miljoonaa euroa (201,3).
 •  Liiketoiminnan nettorahavirta oli 345,6 miljoonaa euroa (289,6) ja investointien nettorahavirta -144,5 miljoonaa euroa (-71,9).**
 •  Yksikkötuotto (RASK) laski 4,2 prosenttia vertailukaudesta. Yksikkötuotto kiintein valuuttakurssein laski 2,7 prosenttia vertailukaudesta.
 •  Yksikkökustannus (CASK) laski 4,0 prosenttia ja yksikkökustannus ilman polttoainetta kiintein valuuttakurssein (CASK at constant currency ex fuel) laski 6,9 prosenttia vertailukaudesta.
 •  Osakekohtainen tulos oli 0,79 euroa (1,12).

*    Ellei toisin mainita, sulkeissa esitetyt luvut viittaavat vertailukauteen eli vastaavaan ajanjaksoon edellisenä vuonna. 

** Investointien nettorahavirta sisältää vuoden kolmannella neljänneksellä 73,4 miljoonaa euroa sijoituksia rahamarkkinarahastoihin tai muihin yli kolmen kuukauden päästä erääntyviin rahoitusvaroihin. Tammi – syyskuussa nämä sijoitukset kasvoivat nettomääräisesti 79,6 miljoonalla eurolla. Sijoitukset ovat osa konsernin maksuvalmiuden hallintaa. 

Leena