Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Finnair neuvottelee matkustamopalvelun alihankinnasta kaukoreiteillä

Finnair aloittaa muutosneuvottelut suunnitelmastaan toteuttaa matkustamopalvelu ulkoisen kumppanin kanssa Thaimaan ja Pohjois-Amerikan reiteillä. Mahdollinen alihankinta pyrittäisiin toteuttamaan vuoden 2023 loppuun mennessä. Suunnitelman taustalla on tarve palauttaa Finnairin kannattavuus muun muassa yksikkökustannuksia vähentämällä sekä yksikkötuottoja vahvistamalla. Finnair on koronapandemian aikana tehnyt merkittävät tappiot ja Venäjän ilmatilan sulku vaikuttaa Finnairin kykyyn tehdä tulosta.

Finnairin ensisijaisena tavoitteena on ollut löytää kustannuksia vähentävät ratkaisut yhdessä henkilöstönsä kanssa. Finnair keskusteli syksyn aikana koko henkilöstön kanssa säästöistä, joita olisi toteutettu työehtojen muutoksilla. Finnair ehdotti matkustamohenkilöstölle muutoksia mm. miehistönkäytön tehokkuuteen, hotellisääntöihin ja pitkistä päivistä maksettaviin lisiin, kun Venäjän ilmatilan kiertäminen on pidentänyt lentoaikoja selvästi. Finnair saavutti neuvottelutuloksen joidenkin henkilöstöryhmien kanssa, mutta valitettavasti matkustamohenkilöstön kanssa neuvottelutulosta ei saavutettu. Tässä tilanteessa Finnairin on etsittävä muita keinoja kustannussäästöjen aikaansaamiseksi matkustamopalvelussa.

Alihankintasuunnitelma voisi toteutuessaan johtaa noin 450 työpaikan vähentymiseen Finnairin matkustamopalveluissa. Matkustamopalvelu työllistää Suomessa tällä hetkellä noin 1750 työntekijää.  Finnairin Singaporen, Hongkongin ja Intian reiteillä sekä Kööpenhaminasta ja Tukholmasta Dohaan lennettävillä reiteillä matkustamopalvelu hankitaan jo nyt kokonaisuutena kumppanilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Tavoitteenamme on edelleen löytää säästöratkaisut yhdessä sopien myös matkustamohenkilöstön kanssa. Tarvitsemme nyt neuvottelijoilta aitoa halua löytää yhdessä sellaiset ratkaisut, joilla matkustamopalvelu voitaisiin jatkossakin toteuttaa oman henkilöstön voimin ja työpaikkojen menetykset voitaisiin välttää. Vaihtoehdoista keskustelu on olennaisen tärkeä osa muutosneuvotteluprosessia”, sanoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner.

Muutosneuvottelut alkavat 23.11. ja niiden arvioidaan kestävän vähintään kuusi viikkoa. Osana neuvotteluita käsitellään sosiaalisen tuen kokonaisuutta, jolla tuettaisiin mahdollisesti työnsä menettäviä uudelleentyöllistymisessä.

 

Lähde: Finnair

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.