Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Finnair peruuttaa sunnuntaina ja maanantaina noin 100 lentoa

Finnair peruu yhteensä noin 100 lentoa sunnuntaina 20.11. ja maanantaina 21.11.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT on ilmoittanut Finnairin matkustamopalvelua koskevasta lakosta Helsingistä lähtevillä lennoilla sunnuntaista 20.11. klo 15 maanantaihin 21.11. klo 15 asti.

Lentojen peruminen ja asiakkaiden uudelleenreititys aloitettiin jo lauantaina ja se jatkuu edelleen.  Peruttujen lentojen asiakkaat saavat tiedon peruutuksesta siihen yhteystietoon, jonka he ovat varauksessaan ilmoittaneet. Finnair tekee parhaansa tarjotakseen peruttujen lentojen asiakkaille uuden reitityksen matkakohteeseen. Oman lennon tilan voi tarkistaa myös Finnairin nettisivujen Varaukseni-palvelusta, ja siellä voi myös varmistaa, että yhteystiedot ovat oikein.

Lakolla ei ole vaikutuksia Norran operoimiin lentoihin, eikä lentoihin, joiden matkustamopalvelun tuottaa Finnairin kumppani, kuten Singaporen ja Intian lennot, tai lentoihin, jotka operoidaan toisen lentoyhtiön koneella ja miehistöllä, kuten Barcelonan lento.

”Pahoittelemme syvästi lakon asiakkaillemme aiheuttamaa huolta ja hankaluutta ja pyrimme tarjoamaan asiakkaillemme uuden reitityksen mahdollisimman nopeasti”, sanoo Finnairin operatiivinen johtaja Jaakko Schildt.

”On todella ikävää, että AKT on valinnut laittoman lakon tien neuvottelujen sijasta. Olemme hakeneet yhdessä työntekijäliittojen kanssa säästöjä syksyn neuvotteluissa, mutta emme ole valitettavasti päässeet tulokseen. Edelleen toivomme löytävämme ratkaisut yhdessä,” Schildt sanoo.

Finnair on syksyn aikana neuvotellut kaikkien henkilöstöryhmiensä kanssa säästöistä, joita tarvitaan Finnairin kannattavuuden palauttamiseksi. Finnair on koronapandemian aikana tehnyt merkittävät tappiot ja velkaantunut. Lisäksi Venäjän ilmatilan sulku vaikeuttaa Finnairin kykyä tehdä tulosta.

Ensisijaisena tavoitteena on ollut löytää kustannuksia vähentävät ratkaisut yhdessä henkilöstön kanssa. Matkustamohenkilöstölle Finnair ehdotti muutoksia mm. miehistönkäytön tehokkuuteen, hotellisääntöihin ja pitkistä päivistä maksettaviin lisiin, kun Venäjän ilmatilan kiertäminen on pidentänyt lentoaikoja selvästi. Kun neuvottelutulosta ei matkustamohenkilöstön kanssa saavutettu, Finnairin on etsittävä muita keinoja kustannussäästöjen aikaansaamiseksi matkustamopalvelussa. Finnair kertoi kuluneella viikolla aloittavansa muutosneuvottelut suunnitelmasta lisätä matkustamopalvelun alihankintaa.

Finnairin liikenne palautuu maanantai-iltapäivän aikana normaaliksi, mutta lakko voi vielä vaikuttaa yksittäisiin lentoihin maanantain jälkeenkin, kun esimerkiksi sunnuntaina ja maanantaina peruttujen kaukolentojen paluulennot jäävät lentämättä.

 

Lähde: Finnair

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.