Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Finnairilla vahva Q3, matkustajamäärä kasvoi 6,6 prosenttia 3 miljoonaan

Finnair on tänään julkistanut heinä-syyskuun osavuosikatsauksen. Yhtiö on päässyt taas kasvun tielle, ja koko alkuvuoden, tammi-syyskuun vertailukelpoinen liiketulos oli 161,4 miljoonaa euroa. Matkustajamäärä kasvoi heinä-syyskuussa 26,0 prosenttia 8,4 miljoonaan.

Finnair arvioi lentävänsä vuoden 2023 aikana 80–85 prosentin kapasiteetilla vuoteen 2019 verrattuna tarjotuilla henkilökilometreillä mitattuna. Kapasiteettiarvio pitää sisällään myös koneiden ulosvuokraukset miehistöineen.

Toimitusjohtaja Topi Manner:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vahva kasvu ja kannattavuus värittivät vuoden vilkkainta neljännestä. Kuljetimme 3 miljoonaa matkustajaa ja matkustajakäyttöasteemme oli 81 prosenttia. Liikevaihtomme kasvoi vertailukaudesta 13,7 prosenttia 817 miljoonaan euroon. Vertailukelpoinen liikevoittomme oli 94 miljoonaa euroa, jonka tuloksena vertailukelpoinen liikevoittomarginaali oli 11,5 prosenttia. Tämä oli viides peräkkäinen neljännes, jolloin vertailukelpoinen liiketuloksemme oli voitollinen strategiamme mukaisesti jatkuneiden tuottojen optimoinnin ja kustannustehokkuuden ansiosta. Myös nettotulos oli neljättä kertaa peräkkäin voitollinen, tällä kertaa 53 miljoonaa euroa.

Heinäkuussa kuukausittainen asiakasmäärä ylitti miljoonan ensimmäistä kertaa sitten koronapandemian alun. Operatiivisesti olimme hyvin valmistautuneita vilkkaaseen matkustuskauteen. Saapumistäsmällisyytemme oli 82 prosenttia. Täsmällisyys on suurin yksittäinen asiakastyytyväisyyteen vaikuttava tekijä. Asiakastyytyväisyys nettosuositteluindeksillä mitattuna oli 31.  Asiakkaamme arvioivat Finnairin viiden tähden lentoyhtiöksi APEX:n lentoyhtiöarvioinnissa. Tämä tunnustus kertoo asiakkaidemme luottamuksesta ja tuesta meitä kohtaan. Kiitos hyvästä asiakaskokemuksesta kuuluu koko Finnair-tiimille, joka päivittäin tekee työtä lentojen sujuvan ja turvallisen operoinnin ja ystävällisen asiakaspalvelun eteen.

Uudistimme neljänneksen aikana Finnair Plus -ohjelmaa ja liityimme Aviokseen. Tämä tuo jäsenille uusia etuja sekä uudenlaisia mahdollisuuksia kerätä ja käyttää kanta-asiakasvaluuttaa. Kerroimme myös investoivamme uusiin, laajempiin lounge-tiloihin Helsinki-Vantaan lentoaseman Schengen-puolella. Laajemmat lounge-tilat tulevat käyttöön vuoden 2024 toisella puoliskolla ja vastaavat kasvavien asiakasmäärien tarpeisiin.

Palkkaamme kasvavan liikenteen tarpeisiin myös lisää henkilökuntaa. Aiemmin tänä vuonna rekrytoitujen lentäjien koulutus on jo käynnissä, ja alkusyksyn matkustamohenkilökunnan rekrytointi kiinnosti tuhansia hakijoita. Vahvistamme myös resursseja digipalveluissa ja lentoaseman asiakaspalvelussa. Hakijoiden kiinnostus kertoo Finnairin olevan houkutteleva työnantaja, ja saimme kiinnostavuudestamme tunnustusta myös Universumin tutkimuksessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Katsauskauden jälkeen kerroimme suunnittelevamme enintään 600 miljoonan euron suuruista merkintäoikeusantia vahvistaakseen taloudellista asemaamme. Anti on luonteva seuraava askel strategiamme toteutuksessa. Sen tavoitteena on pienentää Finnairin rahoituskustannuksia, tukea kestävään kannattavaan kasvuun tähtäävän strategian toteuttamista ja varmistaa yhtiön kyky toteuttaa investointeja tulevaisuudessa. Merkintäoikeusannilla Finnair myös pyrkii palauttamaan yhtiön varojenjakokyvyn. Finnairin suurimmat osakkeenomistajat, mukaan lukien Suomen valtio, tukevat merkintäoikeusantia.

Ensi viikolla vietämme Finnairin 100-vuotismerkkipäivää. Finnair on maailman kuudenneksi vanhin edelleen toiminnassa oleva lentoyhtiö. Sadan vuoden iän saavuttaminen ei ole lentoyhtiölle itsestäänselvyys, ja läpikäymämme kaksoiskriisin jälkeen sen saavuttaminen on erityisen merkityksellistä. Lämmin kiitos pitkästä historiasta ja yhteisestä matkasta kuuluu kaikille asiakkaillemme, omistajillemme, kumppaneillemme, henkilökunnallemme ja muille sidosryhmille.

Lähde: Finnair

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.