Hyppää sisältöön
· Leena

Finnairin liiketulos parani edelleen

Finnair julkisti osavuosikatsauksensa 1.1.–30.9.2017.
Sen vertailukelpoinen liiketulos on parantunut jo 12 vuosineljännestä peräkkäin.    

Finnair arvioi, että sen vertailukelpoinen liiketulos vuonna 2017 on 135−155 miljoonaa euroa (2016: 55 miljoonaa euroa), jos polttoaineen hinta ja valuuttakurssit säilyvät nykytasollaan eikä markkinaympäristössä tapahdu merkittäviä muutoksia.

Toimitusjohtaja Pekka Vauramo: 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kolmannen vuosineljänneksen vahva kehitys on keväällä 2016 päätetyn kiihdytetyn kasvun strategian ansiota: oikein ajoitettu kapasiteetin kasvu ja onnistuneet reittipäätökset näkyivät tuloksessamme. Erinomaista työtä tekevät, sitoutuneet työntekijämme voittivat nopeaan kasvuun liittyvät haasteet, ja rikoimme ennätyksemme matkustajamäärissä, matkustajakäyttöasteissa ja asiakastyytyväisyydessä. Liikevaihtomme kasvoi vahvan matkustajakysynnän vetämänä lähes 15 prosenttia. Matkustajatuotot, lisämyynti, rahti ja matkapalvelut kasvoivat kaikki kaksinumeroista vauhtia. Matkustajakäyttöasteet kehittyivät hyvin erityisesti Aasian ja Euroopan liikenteessä, mutta kotimaan liikenteen muita alueita heikompi kehitys on edelleen huolenaihe. Vertailukelpoinen tulos parani uudelle ennätystasolle noin 119 miljoonaan euroon. Kyseessä oli jo kahdestoista peräkkäinen vuosineljännes, kun paransimme tulostamme.

Mittavan kaukoliikennelaivastouudistuksemme ensimmäinen vaihe saatiin päätökseen syyskuun lopulla, kun yhdestoista A350-laajarunkokone liittyi laivastoomme. Lisäoptioina tilatut kahdeksan A350-konetta toimitetaan vuosien 2018–2023 aikana. Tyytyväisenä voin todeta, että taseemme on laivastouudistuksen tässä vaiheessa erittäin vahva ja valmiutemme tuleviin investointeihin erittäin hyvät. Rahavaramme olivat lähes miljardi euroa syyskuun lopussa.

Jatkamme kasvustrategiamme toteuttamista ja tavoitteemme on kasvaa nopeammin kuin eurooppalaiset kilpailijamme Aasian ja Euroopan välisessä liikenteessä. Valtaosa aasialaisista asiakkaistamme jatkaa matkaansa Helsingistä Euroopan kohteisiimme, mutta olemme vastanneet kasvavaan kiinnostukseen Suomea ja muita Pohjoismaita kohtaan ja tehneet panostuksia tämän markkinan kehittämiseksi. Tulevalla talvikaudella tarjontamme Lappiin kasvaa yli viidenneksen. Finnairin tulevaan kasvuun ja liiketoiminnan kehitykseen myötävaikuttavat myös noin 1 000 rekrytoitua uutta finnairilaista sekä investointimme digikehitykseen parempien palvelujen ja työkalujen tarjoamiseksi asiakkaillemme ja henkilöstöllemme.

Osavuosikatsaus kokonaisuudessaan luettavissa tästä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Heinä–syyskuu 2017 

 •  Liikevaihto kasvoi 14,7 prosenttia vertailukaudesta ja oli 735,4 miljoonaa euroa (640,9)*.
 •  Tarjotut henkilökilometrit (ASK) kasvoivat 11,1 prosenttia.
 •  Vertailukelpoinen liiketulos oli 118,9 miljoonaa euroa (65,7).
 •  Liiketulos oli 122,2 miljoonaa euroa (115,5).
 •  Vertailukelpoinen EBITDAR** oli 188,9 miljoonaa euroa (118,3).
 •  Liiketoiminnan nettorahavirta oli 103,6 miljoonaa euroa (59,1) ja investointien nettorahavirta -80,5 miljoonaa euroa (161,5).***
 •  Yksikkötuotto (RASK) nousi 3,3 prosenttia vertailukaudesta.
 •  Yksikkökustannus (CASK) laski 3,5 prosenttia ja yksikkökustannus ilman polttoainetta kiintein valuuttakurssein (CASK at constant currency ex fuel) nousi 0,2 prosenttia vertailukaudesta.
 •  Matkustajakohtainen lisämyynti kasvoi 0,8 prosenttia vertailukaudesta ja oli 11,4 euroa.
 •  Osakekohtainen tulos oli 0,71 euroa (0,66).

Tammi–syyskuu 2017 

 •  Liikevaihto kasvoi 10,1 prosenttia vertailukaudesta ja oli 1 923,1 miljoonaa euroa (1 746,9)*.
 •  Tarjotut henkilökilometrit (ASK) kasvoivat 6,2 prosenttia.
 •  Vertailukelpoinen liiketulos oli 147,5 miljoonaa euroa (53,5).
 •  Liiketulos oli 201,3 miljoonaa euroa (98,0) ja sisälsi yhden A350-koneen myyntivoiton.
 •  Vertailukelpoinen EBITDAR** oli 342,2 miljoonaa euroa (211,0).
 •  Liiketoiminnan nettorahavirta oli 289,6 miljoonaa euroa (189,2) ja investointien nettorahavirta -71,9 miljoonaa euroa (-234,8).***
 •  Yksikkötuotto (RASK) nousi 3,7 prosenttia vertailukaudesta.
 •  Yksikkökustannus (CASK) laski 1,3 prosenttia ja yksikkökustannus ilman polttoainetta kiintein valuuttakurssein (CASK at constant currency ex fuel) nousi 1,4 prosenttia vertailukaudesta.
 •  20 miljoonan euron tehokkuusparannusohjelma toteutui onnistuneesti kesään mennessä täysimääräisesti.
 •  Matkustajakohtainen lisämyynti kasvoi 5,8 prosenttia vertailukaudesta ja oli 12,0 euroa.
 •  Osakekohtainen tulos oli 1,12 euroa (0,47).

*     Ellei toisin mainita, sulkeissa esitetyt luvut viittaavat vertailukauteen eli vastaavaan ajanjaksoon edellisenä vuonna. 

**   Vertailukelpoinen liiketulos + poistot ja arvonalentumiset + lentokaluston leasemaksut. 

*** Investointien nettorahavirta sisältää kolmannella neljänneksellä 15 miljoonaa euroa lunastuksia rahamarkkinarahastoista tai muiden yli kolmen kuukauden päästä erääntyvien rahoitusvarojen erääntymisiä ja myyntejä. Tammi­syyskuussa nämä sijoitukset pienenivät nettomääräisesti 110 miljoonalla eurolla. Sijoitukset ovat osa konsernin maksuvalmiuden hallintaa. 

Tulevaisuuden näkymät ennallaan 

Finnair arvioi, että sen kapasiteetti kasvaa vuonna 2017 noin 9 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna. Kasvu painottuu voimakkaasti vuoden jälkipuoliskoon. Vuoden liikevaihdon arvioidaan kasvavan jokseenkin yhdenmukaisesti kapasiteetin kanssa.

 

Finnairilla historiansa nopein kapasiteetin kasvu talvikaudella 2017 

Uudet reitit Dominikaaniseen tasavaltaan, Intiaan, Kuubaan, Meksikoon ja lisäkapasiteettia Lappiin.

Finnair toteuttaa historiansa suurinta kapasiteetin kasvua alkavalla talvikaudella. Yhtiöllä on talvikaudella 20 kaukokohdetta ja yli 100 Euroopan kohdetta, ja kotimaassa Lapin-kohteisiin on lisätty reilusti lentoja.

Marraskuun alussa Finnair aloittaa lennot Intian Goalle sekä Meksikon Puerto Vallartaan, marraskuun lopussa Puerto Plataan Dominikaaniseen tasavaltaan ja joulukuun alussa lennot Kuuban Havannaan.

“Tämän talven kapasiteetin kasvu on suurin koko 94-vuotisen historiamme aikana”, sanoo Finnairin kaupallinen johtaja Juha Järvinen. ”Suomalaiset saavat uusia suoria reittilentoja talven lomakohteisiin, ja myös Lapin hangille pääsee entistä paremmin.”

Lappi vetää matkailijoita, ja Finnair tarjoaa marras-huhtikuussa 430 000 paikkaa Lapin lennoilla. Finnair avaa joulukuun puolessa välissä myös suorat lennot Gatwickistä, Pariisista ja Zürichistä pohjoisen kentille. Yhteensä Finnair kasvattaa lentoja Lappiin yli 20 prosentilla.

Jo yli puolet Finnairin kaukoliikennelaivastosta on uusia Airbus A350-koneita.

Leena